Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Вторник
Септ 22
Начало arrow България arrow WikiLeaks: Според Брюксел само тоягите действат на България

WikiLeaks: Според Брюксел само тоягите действат на България

  Print E-mail
2011-01-02 18:23:17
източник: dnevnik.bg

"Как да ги накараме да се реформират, когато те самите не го искат?" Така е озаглавен поредният доклад на американската дипломация за положението в България, цитиращ коментар на екипа на Европейската комисия за наблюдение на реформата в българското правораздаване и борбата с организираната престъпност.

Текстът от 26 юни 2009 г. е на американския посланик в София Нанси Макълдауни. Би трябвало документът - един от последните, преди тя да бъде изтеглена обратно във Вашингтон - да е секретен до края на десетилетието, но съдържанието му бе публикувано от испанския в. "Ел Паис"добър доклад" и при положение че се проваля в предприемането на реални реформи. Той потвърди, че Холандия иска при публикуването на доклада да се задейства предпазната клауза, както и че други, включително шведите, които ще поемат следващото председателство на ЕС, предпочитат механизмът за мониторинг да бъде продължен отвъд 3-годишния му мандат.

Правосъдна реформа - умора и разочарование

ХХХХХХ ни каза, че наблюдателите от ЕС са повдигнали пред правителството ключови въпроси, като например тези за процедурата за назначаване на висши магистрати, купуването на гласове и напредъка по делата с организираната престъпност и корупцията по високите етажи. ХХХХХХ определи процедурата по номиниране и назначаване на началниците в съдебната система "непрозрачна", защото гласуването за предложените е тайно и не се съобразява напълно с дисциплинарните мерки, предприемани срещу номинираните.

Нещо повече, в самия процес няма реален дебат сред членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) по повод квалификацията на кандидатите и не позволява на членовете да огласяват "специално мнение" защо са гласували за или против определен кандидат.

Непрозрачната процедура позволява подбирането на корумпирани и/или некомпетентни съдии и прокурори за висшите съдилища, което затваря цикъла от некомпетентност и корупция в българското правораздаване.

ХХХХХХ каза, че целият екип вярва, че България реагира на проблемите от доклада на Европейската комисия единствено с цел да получи "добър доклад", а не да създаде по-добра правосъдна система.
Главният прокурор Борис Велчев например пита дали в бъдещия доклад ще се запише негативно, ако той номинира определен кандидат за пост в прокуратурата. Те отговорили на Велчев, че ако той самият, че номинацията ще бъде отразена негативно, то това вече е "добър сигнал, че вероятно ще стане точно така".

ХХХХХХ допълни, че Велчев често пита как го възприемат в Брюксел, когато се обсъждат реформите в прокуратурата.

Друг пример е, че в Софийски градски съд има две съдебни зали, специално отделени за случаите, свързани с измами с еврофондовете, докато за останалите дела трудно се намират зали.

Българското правителство - и особено главният прокурор Велчев и министърът по европейските въпроси (Гергана) Паси - усилено лобират за положителен мониторингов доклад, но като изтъкват умерен напредък. Правителството продължава да показва на Еврокомисията като "успехи" един списък с течащи в момента прочути дела за организирана престъпност и корупция (броят им се увеличи от 30 на 52 през последните две и половина години).

Звучи невероятно, но няколко от "успешните" случаи бяха замразени. Няколко други, водени срещу сенчестите бизнесмени Ангел Христов и Пламен Галев, известни като Братя Галеви, както и срещу някои други, едва ли могат да бъдат определени като успехи, тъй като тези обвиняеми получиха имунитет, докато се кандидатират за депутати в парламента. ХХХ каза, че екипът смята за твърде тревожна тази вратичка, както и това как някои български официални лица упорито бранят закона, позволяващ този феномен.

Освен от "галевизацията" на политиката, Брюксел е притеснен и от купуването на гласове и от измамите в парламентарни избори.

Изглежда, само тоягите действат

ХХХХХХ ни каза, че Еврокомисията усеща, че е "пробвала всичко"Как да ги накараме да се реформират, когато не искат?" Арогантността, с която се брани правителството, както и отсъствието на политическа воля, засилват в Брюксел умората от разширяването.

Той изтъкна, че единственият начин да се постигнат някакви резултати е натискът от мониторонговите доклади и замразяването на еврофондове.

Той потвърди публикации в медиите, според които холандският министър по европейските въпроси Франц Тимерманс е поискал от Европейската комисия да обсъди активирането на предпазната клауза срещу България и Румъния при публикуването на двата доклада. (Активирането на предпазната клауза по правосъдие и вътрешен ред ще означава, че ЕС няма да признава съдебните решения на България и ще я изключи от правното и полицейското сътрудничество.)

ХХХХХХ каза, че засега единствено Холандия настоява за предпазната клауза, но други са все по-уморени от липсата на напредък в България (и Румъния). В Еврокомисията се говори за удължаване на Механизма за наблюдение и проверка отвъд трите години, определени за България и Румъния в договорите за присъединяването им. Швеция, която ще поеме следващото председателство на ЕС, предпочита удължаване на този механизъм и е готова да преследва "въпросите за върховенството на закона" в двете страни.

Публикуването на доклада зависи от вътрешнополитическите маневри в ЕС около формирането и номинациите на новата Комисия и избора на следващия председател - един процес, който започва през юли. ХХХХХХ ни каза, че екипът подготвя доклада за публикация в последната седмица на юли, но че това може да стане и във втората половина на септември, ако се проточи сглобяването на новата Комисия.

Докладът на екипа ще бъде критичен, като ще посочи, че цялостната реформа е спряла, но е вероятно окончателният текст да бъде смекчен поради политически съображения, както е ставало и в миналото.

КОМЕНТАР. Стъписващо е разочарованието на ХХХХХХ от безсилието на българското правителство и нечестността му относно реформите. Изглежда то се разпространява и в Брюксел, където поне на работно ниво се усеща разочарование от това, че България и Румъния бяха приети прекалено рано. Според сериозни източници, еврократите в Брюксел са кръстили това разочарование от разширяването Bulgarian Break (в свободен превод - прагът, провалът, пробивът, отвъд който трябва да се гледа по различен начин - бел.ред.), което допълнително руши и без това лошия имидж на България в ЕС.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини На 22 септември се навършват 112 години от обявяването на Независимостта на България. На този ден, през 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново, с манифест, ...
  Новини Затвърждава се подкрепата за протестите, на мнозинството от хората са против блокадите. Лидерите на протестите придобиват разпознаваемост по-скоро бавно. Доверието във властта остава ниско. Силите на ...
  Новини Спокойно премина 49-ата вечер на протести в София, предаде БНР. Демонстрантите донесоха на площад "Независимост" свое "гражданско шкафче", на което ...
  Новини 60% от българите подкрепят протестите. Въпреки подкрепата за протеста, по-голямата част - 39% - от българите остават скептични, че те ще доведат до оставка на правителството.Това показват ...
  Новини Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над западната половина от страната ще се развива купеста облачност и на места ще превали и прогърми.Това съобщиха от НИМХ.Ще духа слаб до умерен ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?