20 Април 2024 г. Събота

Икономиката на 2011 - полъх на предпазлив оптимизъм

2011-01-02 18:07:54
Икономиката ще започне бавно и постепенно да се възстановява през тази година, тласкана от износа и съживените вътрешни инвестиции. Растежът обаче ще е не по-вече от 2% и заради повишената инфлация ефективно той ще е около нулата.

Основни рискове ще останат ръстът на цените и продължаващото слабо потребление, което ще продължи да задълбочава усещане за по-малко разполагаеми доходи. Непредсказуемостта на правителството в някои от дейстивията му също се посочва като важен проблем. На кабинета ще се падне задачата да възстанови и позагубеното инвеститорско доверие от чужбина, което да насочи и потоците към страната.

Бизнесът вече става оптимист, макар и умерен. Компаниите планират макар и малки инвестиции, но засега почти не залагат на създаването на нови работни места. На фона на възстановяването ще се оформят и някои все по-перспективни сектори, тласкани от износа и еврофондвоете като машиностроенето и земеделието. Това показва допитване на "Дневник" сред икономисти и представители на бизнеса.

Според банкери кредитирането също ще започне постепенно да се активизира, тъй като се наблюдава апетит за отпускане на заеми сред банките. Именно свитото кредитиране беше и една от основните спирачки за бързо възстановяване. По отношение на друг актален проблем - все още високите лихви, банкерите остават предпазливи в очакванията си.

Очаквания и прогнози

Бизнесът прави своите прогнози за продажбите, инвестициите  и плановете за създаване на нови работни места

Прокопи Прокопиев, директор "Корпоративна политика", "Енемона": Ставаме експортна компания
Като цяло очаквам да има ръст на приходите и на нашата компания, и на бранша като цяло с поне 10%. Ще има ръст на инвестициите в енергетика и инфраструктура, не в строителство от типа на жилища и офиси. Планираме инвестиции в активи, които да увеличат капацитета ни за основни дейности.

Отсега е трудно да се даде точно число колко ще стигнат, но заедно с оборотния капитал общите ни инвестиции вероятно ще са от 10 млн. до 30 млн. лв. Броят на персонала най-вероятно ще се запази на това ниво, но това не означава, че няма да има промени. Планираме да назначим повече квалифициран персонал за сметка на по-ниско квалифицираните.

Очаквам сериозно увеличение на износа през 2011 г. "Енемона" вече става експортно ориентирана компания, в момента над 50% от поръчките ни са за чужбина. Вътрешното потребление ще се свива трудно и с много малко.

Красимир Митев, изпълнителен директор, "Рубелла": Не очаквам съживяване на потреблението
Няма основания да не се увеличават приходите, но това ще бъде основно заради износа, не заради българския пазар. Без инвестиции една компания не може. Предполагам, че ние ще инвестираме поне 3 млн. лв. през следващата година.

Увеличението на персонала е свързано и с новите инвестиции. Понякога разширяването на бизнеса с тях изисква повече хора, но пък някои процеси се автоматизират и се налага съкращение. В общи линии ще се постараем да запазим броя на персонала, като направим вътрешно преструктуриране. Не очаквам съживяване на вътрешното потребление през 2011 г. Няма нищо оптимистично, което да води до това.

За нашата компания очаквам поне 30-40% ръст на износа през следващата година, тъй като сме все още доста атрактивни като производители. За бранша не мога да кажа. Много хора освен основния си бизнес се разконцентрираха и започнаха да се занимават с хотелиерство, станаха яхтсмени, така че не знам там какво ще се случи през следващата година.

Георги Илиев, собственик на пицарии "Виктория": Очаквам ръст на продажбите от 5-6%
Надяваме се приходите поне малко да тръгнат нагоре, тъй като тази година все още трендът е надолу. Като цяло има спад от 20-30%, а някъде и до 40% в продажбите. Дори и по Нова година няма голямо раздвижване в сектора. Надяваме се догодина да има поне 5-6% увеличение. Надяваме се на повишено вътрешно потребление, затова и очакваме ръст на продажбите. От всички приказки за кризата хората все още се чувстват несигурни и стискат парите си.

По отношение на инвестициите планираме да завършим една от инвестициите си, която започнахме преди около половин година. Става въпрос за нов ресторант, който смятаме да открием догодина. Но други инвестиции няма да правим, тъй като имаме да изплащаме кредити.

Стремим се да запазим броя на хората, които работят при нас. Откриването на новия ресторант няма да доведе до увеличаване на персонала, тъй като ще затворим друг обект и просто ще преназначим хората. А и самите служители предпочитат, ако се наложи, да съкратим един човек, отколкото да намалим заплатите на всички. Хората предпочитат да работят повече, отколкото да получават по-малко. В същото време обаче не можем да си позволим драстични съкращения, защото от това ще пострада обслужването и ще се отрази на продажбите.

Николай Таков, изпълнителен директор на "СК 13 холдинг": Еврофондовете ще движат нещата напред
Очаквам ръст на приходите ни през тази година. В зависимост от поръчките планираме и инвестиции някъде около 2 млн. лв. По отношение на персонала не може да се каже точно дали ще го увеличаваме, защото в строителния сектор нещата са сезонни. Според мен вътрешното потребление ще се повиши минимално. Като цяло обаче очакванията ми за 2011 г. са добри. С усвояването на еврофондовете нещата ще тръгнат напред.

Калин Пешов, изпълнителен директор на "Главболгарстрой": Тази година ще е по-добра
Бизнесът ни през тази година ще остане на нивата от миналата. Планираме ограничени инвестиции до 5 млн. лв., но няма да  се наемат нови служители. Вътрешното потребление ще започне да се възстановява. Като цяло очаквам следващата година да бъде по-добра от 2010 г., с нови предизвикателства, както и да даде възможност на всички, които искат да работят, да го направят.

Иван Андреев, изпълнителен директор на Българската минно-геоложка камара: Цените на суровините ще продължат да растат
Скъпоценните и основните метали възстановиха цените си през 2010 г., като златото например достигна историческо ниво от 1400 USD за тройунция, а медта надхвърли 9000 USD за тон. Очаква се тенденцията на повишението на цените на суровините да се запази и през следващата година, като продължи и повишението в търсенето им. Оптимистични са и очакванията за развитието на въгледобива и добива на индустриални минерали през 2011 г.

Секторът на индустриалните материали пък продължава да открива нови пазари у нас и в чужбина. Смятаме, че той има сериозни предпоставки да продължи да се развива в тази посока и занапред. Относно добива на инертни материали положителните очаквания са свързани предимно с реализацията на инфраструктурни проекти, тъй като не се очаква съществена позитивна промяна и повишаване на строителната продукция при жилищното и промишленото строителство.

Васил Александров, изпълнителен директор на "Агрополихим": Бизнесът ще започне да се възстановява в края на 2011 г. 
Никой не може да прогнозира какво ще се случи през следващата година след това, което видяхме. За съжаление липсва целенасочена държавна политика за справяне с кризата, ситуацията е оставена на автопилот. Виждам, че има изместване на приоритетите, като например в Народното събрание се гласуваше закон за националните научни степени, а не се мислеше как да се повиши БВП.

Все пак секторът на производство на торове отчита оживление през изминалата 2010 г. и ако цените на зърното се задържат на високи цени, то ще продължи и през 2011 г. В момента се намираме в период на тих оптимизъм и се надявам, че бизнесът ще започне да се възстановява в края на 2011 г. Ще продължим да инвестираме и през следващата година, като за назначаване на нови хора ще може да се мисли само след приключване на инвестиционната ни програма и заработването на нови мощности.

Антон Петров, председател на УС на Българската асоциация на металургичната индустрия: Възстановяването ще е сравнително бавно
През първата половина на 2011 г. ще се подобряват нещата в икономиката, но сравнително бавно. Вътрешното потребление, което е един от основните двигатели на производството в индустрията, все още е ниско, дори продължава да спада. Парите на българския пазар са малко, затова и очакваният ръст ще дойде със забавяне.

Първо, оживление ще се усети в експортно ориентираните производители, които ще започнат да назначават нови хора, ще повишават заплатите и ще купуват суровини за техните производства, и така по веригата. Тласъкът, който предстои да съживи индустрията, идва отвън, но и той трябва да мине през няколко кръга, за да преминат тези пари няколко пъти през икономиката и да се почувства действително съживяване на вътрешното потребление. Смятам, че ефектът ще започне да се усеща в страната към края на следващата година.

Стилиян Вътев, главен изпълнителен директор на ОББ: Надявам се миналата година да е била най-лошата от кризата
През 2011 г. очаквам леко оживление на икономиката и вътрешното потребление, както и годината да бъде малко по-активна за кредитирането, чийто растеж очаквам да бъде умерен – около 3-4% годишен ръст. Очакванията са за забавяне на инерцията за увеличение на необслужваните кредити, които постепенно да започнат да отчитат по-малък ръст.

Надявам се 2010 да се окаже най-лошата година от кризата и през 2011 г. да се върнем към умерени темпове на растеж в икономиката като цяло и към нормализиране на банковата активност. Минахме през еуфорията на икономическия бум, сега навлизаме в по-умерено русло и едва ли някой си мисли, че ще се върнем към нивата на растеж отпреди кризата.

Петър Андронов, главен изпълнителен директор на СИБанк: Апетитът за кредити се повишава
2011 г. няма да бъде по-лека от изминалата година, но се надявам да бъде повратна и след втората половина на годината да се усети реално възраждане на икономиката. Има предпоставки кредитната активност да бъде по-висока – това са индикациите от самите банки за активизиране на апетита и желанието за кредитиране. Тенденцията на възстановяване на ипотечното кредитиране ще продължи.

Оптимистично изглежда ситуацията и при големите корпоративни клиенти. За малкия и средния бизнес обаче възстановяването ще бъде по-трудно. В следващите шест до девет месеца би трябвало да се усети стабилизиране и след това подобряване на нивото на необслужваните кредити. Що се отнася до лихвите, е трудно да се прогнозира, но очакванията са да запазят устойчиви нива.

Петър Славов, председател на УС и изпълнителен директор на Прокредит банк: Ръстът на лошите заеми ще се забави
Въпреки появилите се през втората половина на 2010 г. индикатори за съживяване на икономиката очаквам 2011 г. също да бъде трудна. Ще мине много време, докато обстановката се нормализира и постигнем очаквания стабилен икономически растеж. Въпреки подобряването в селското стопанство, шивашката и хранително-вкусовата промишленост все още има сектори на икономиката, като строителството и свързаната с него мебелна индустрия например, при които не очакваме да настъпи подобрение.

За банковия сектор 2011 ще е по-оптимистична, но и също толкова трудна. Очаквам ипотечното кредитиране да продължи да нараства, а плавното възстановяване на икономиката, растежът на БВП и увеличаването на износа да доведат и до по-активно търсене на кредити от страна на бизнеса. Прогнозите са не по-рано от втората половина на 2011 г. делът на необслужваните кредити значително да забави ръст, а впоследствие и да обърне тенденцията си на нарастване. Не очакваме резки промени в нивата на лихвите в близките няколко месеца.

Макроикономисти

Макроикономисти и финансисти правят своите прогнози за инвестициите, растежа и перспективните сектори през годината 

Цветослав Цачев, ръководител "Анализи" в "Елана":
Очаквам максимум 2% растеж
Чуждестранните инвестиции още не са достигнали дъното си. Това ще стане през следващата година, когато апетитът към риск ще се покачи, а българската икономиката ще расте. Възстановяването на ПЧИ ще е много слабо, тъй като строителството и инвестициите в недвижими имоти ще се свиват още. В най-добрия случай през 2011 г. те ще са 500 млн. евро на тримесечие.

С растяща инфлация и свиващо се вътрешно потребление не може да се очаква осезаем икономически растеж. Очаквам 2% максимум за следващата година, защото повишението на потреблението ще доведе и до нарастване на вноса. Износът ще забави темповете си на повишение.

Финансите, най-вече банковото кредитиране, ще започнат устойчив тренд на нарастване на дейността си. Кредитирането на икономиката ще се повишава, като в същото време след средата на 2011 г. ще започне и подобрението на кредитните портфейли на банките. Компаниите от добива и машиностроенето ще продължат да се развиват добре, тъй като икономическият растеж по света ще изисква все повече суровини и инвестиционни стоки.

Потреблението ще спре да се свива и вероятно ще отбележи ръст от ниската база в момента. Инфлацията обаче е сериозен фактор, като покачването на цените ще се усети още по-силно през втората половина на годината. Това ще задържи реалното потребление на домакинствата на ниски нива.

Доходите ще растат, но само в секторите, където няма значителна задлъжнялост и където компаниите са инвестирали в модерни мощности и са направили съкращения на разходите. Малко е вероятно доходите от пенсии и в бюджетни организации да отчетат реален ръст. Доходите от дейности в сивата икономика, включително строителството, търсят бягство от данъци и осигуровки заради кризата, така че и тези сектори е малко вероятно да покажат съживяване.

Любомир Дацов, макроикономист: Връщането на инвеститорското доверие е ключово
Ако имаме късмет да се задържи устойчиво икономическото възстановяване на света, на България ще й трябват поне 2 години преди да може да се върне на нива на устойчив растеж над 3-4%, и то когато световният растеж за 2010 г. ще бъде близо 5%. България имаше основата да бъде като Полша, но пропусна шансовете си, може би правителството има отговор за това.

Със заобикалящи ни чужди инвестиции, без идея за създаване на работни места и все по-отдалечаващи се реформи 2011 г. се очертава да бъде с формален растеж от около 2% или, с други думи, продължаваща стагнация на вътрешното потребление. Допуснахме да бъдат разбити структурно основни пазари, като пазара на труда например.

Проблемът е, че се подрива потенциалът за бъдещ растеж и че без усещането за по-добър хоризонт няма как да бъдат променени икономическите очаквания на хората. Намесата на правителството ще е ключова, за съжаление наложилата се практика нещата в икономиката да се случват въпреки него не дават много надежди за по различен подход от досегашния.

Според мен ще продължи тенденцията само големия тбизнес да се справя, ще наблюдаваме доста повече корпоративни сливания и поглъщания. Възстановяването на малкия и средния бизнес ще продължи да бъде слабо дотолкова, доколкото това е един от разбитите пазари. Има нужда от преаранжиране на политиката и приоритетите на средствата от еврофондовете, за да бъде подпомогнат максимално ефективно малкият и средният бизнес. И без това нещата там стават критични. 2011 г. ще бъде годината, когато ще научим, че имаме да връщаме и сме загубили европейски фондове. Физически това ще стане през 2014 г.

От секторна гледна точка земеделието ще бъде все по-привлекателно и ще бъде най-печелившият отрасъл. Лошото е, че липсата на земеделска политика и сегашните практики ще задълбочават диспропорциите в сектора, ще дават и негативно отражение върху демографските проблеми в селата и малките градове.

Чуждите инвестиции няма как да нараснат значително, ако не бъде възстановен процесът на концесиониране и приватизация. Връщането на доверието на инвеститорите е ключово, иначе 2011 г. ще остане пропиляна във всеки един аспект. Демонстрацията на малко усилия за реформи също би било положителен фактор. Има един фактор, който е трудно да бъде оценен. Местните избори може да подействат "положително" на съвкупното потребление и икономиката, въпреки че политически това не звучи добре!

Георги Стоев, макроикономист, "Индъстри уоч":
 Не изключвам сценарий с дълга стагнация
Преките чуждестранни инвестиции са най-важният фактор за съживяването на икономиката. Засега няма сигнали, че притокът на капитали ще започне скоро да се възстановява. Досега като основна причина за свиването на ПЧИ определяхме глобални фактори. Вече е редно е да отчетем и вредите на местната икономическа политика в това отношение. При запазване на сегашния курс на това правителство 2011 г. вероятно ще е с още по-свит приток на капитал отвън. Възможно е дори да отчетем нетно изтичане на капитали.

Очаквам икономическият растеж номинално да е положителен, реално - около нулата. Вече разглеждаме сценарий на дълга стагнация като на по-вероятен, отколкото криза с две дъна. Това може би е и по-лошият вариант. Не бива да изключваме възможни негативни развития като свиване на индустриалното търсене в Европа, а оттам и на поръчките за българските производства. Това е възможна реакция при затягане на лихвите в еврозоната или при разрастване на дълговата криза.

Мисля, че фокусът на много хора отново ще се насочи към пазара на имоти. Този път причината няма да е в увеличено чуждо търсене или инвестиционни намерения, а по-скоро страхът от инфлация на парите, в които спестяваме. Затова очаквам оживление на имотния пазар, като това ще върне обратно към живот някои позаспали съпътстващи бизнеси. Строителството вероятно ще се събуди в сектора на жилищните проекти, но за другите сегменти не може да сме оптимисти.

През 2010 г. хората предпочетоха да спестяват в условия на увеличена несигурност, като по наши последни данни нетното финансово богатство се увеличи с близо 1/4. Това се дължеше и на погасяване на кредити, но най-вече на въздържане от харчове, които преди кризата бяха нормални - имот, ремонт, дълготрайни потребителски стоки. Тези сектори бяха и най-засегнати от свитото потребление и вероятно ще се възстановяват много бавно, защото очакванията за по-добри времена все още липсват.
Не съм оптимист, че това ще се промени рязко през 2011 г.

Най-вероятно официалната статистика ще отчете ръст на заплатите и през 2011 г. (както отчете и за последните две години, т.е. по време на кризата). Важно е обаче какво ще могат да купят парите, които получаваме. Аз очаквам ускорение на инфлацията на потребителските цени и е напълно възможно да видим свиване на реалните доходи през следващата година.

Любомир Христов, председател на Института на дипломираните финансови консултанти: С такова правителство прогнозите са невъзможнМакроикономическата среда е базата, върху която бизнесът и домакинствата определят своето поведение. Днес нейното прогнозиране е почти невъзможно заради общата непредсказуемост на кабинета. Ако човек се притеснява дали утре някоя тематична акция няма да засегне бизнеса му или дори самият той да бъде арестуван, как ще може да прави устойчиви бизнес планове. Затова и не се наемам да направя макроикономическа прогноза за 2011 г.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати