26 Април 2024 г. Петък

Цените на храните на едро продължават да се повишават

2011-01-02 10:55:14

В последната седмица на декември цените на едро продължиха да се повишават с високи темпове и индексът на тържищните цени (ИТЦ) нарасна от 1,784 пункта преди Коледа до 1,825 пункта в края на 2010 г., съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

2009 година завърши при ниво на ИТЦ 1,704 пункта. Движението на ИТЦ през декември 2010 г. повтаря тенденциите, наблюдавани през същия месец на 2009 г.

Повишението на ИТЦ в края на декември, спрямо същия период на миналата година е около 7 пункта.

През декември брашното поскъпва с 1,2%, а олиото - с 3,6%.

Повишаване на цените се наблюдава при варивата и ориза - в диапазона 1-4%, и при захарта - с 2,2%.

 

Поскъпване през декември е отчетено и при млечните произведения, като при кашкавал "Витоша" достига 2,5%. През декември намаляват цените на месните произведения с около 1%, а без промяна остават цените на яйцата и на каймата.

Най-голямо повишение на цените в сравнение със същия месец на миналата година има при слънчогледовото олио - 43 на сто, и при брашното - 28%. В диапазона

19-28% е поскъпването на годишна база на лещата и на млечните произведения,

а с около  6-10% по-високи през тази зима са цените на пилешкото месо и на рибата.

През декември 2010 г. в сравнение с декември 2009 г. е регистриран спад на цените на ориза и на яйцата - 25%, на захарта, на ориза и на фасула - 2-4%.

Наблюдава се поевтиняване на годишна база на повечето месни произведения и на свинското месо, като най-силно то е изразено при кренвиршите (10,3%).

Цените на малотрайните колбаси и на шпековия салам са с около 3-4% по-ниски

в сравнение с миналата година.

През декември, спрямо ноември се наблюдава повишение на цените на картофите и на чесъна с около 9-10%. Поскъпването на оранжерийните домати и краставици, и на зелето е 5-6%. През декември цената на ябълките е с 6,7% по-висока спрямо ноември.

През този месец се увеличава предлагането на пазара на цитрусови плодове и цените на портокалите и на мандарините намаляват с около 20%, а на лимоните - с 6%.

Поскъпване с 13% се отчита при бананите. В сравнение с декември 2009 г., през 2010 г. цените на по-голяма част от плодовете и зеленчуците са по-високи.

Спад на цените на годишна база има само при цитрусовите плодове,

като тяхното поевтиняване е в диапазона 7-13%. Най-голямо поскъпване през декември 2010 г., спрямо  декември 2009 г. е регистрирано при цената на чесъна - 107%.

Цената на оранжерийните домати през тази зима е с 20% по-висока спрямо зимата на миналата година, а на оранжерийните краставици - с 4%.

Поскъпване на годишна база с около 32% се наблюдава при картофите. По-високи са цените през декември 2010 г. на ябълките - с 8%, и на бананите - със 17%.

източник: vesti.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати