19 Април 2024 г. Петък

За колайдера, бузоните и "божествената частица"

2011-01-02 10:46:33

Физиците от ЦЕРН, които работят в Големия адронен колайдер преди Нова година решиха да успокоят тези, които със страх очакваха появата на съоръжението и започването на работата му. Мнозина очакваха край Женева да се появи черна дупка, която ще доведе неминуемо до края на света. Според съобщението, никакви следи от образуването на черни дупки в колайдера не са открити, преддае КРОСС.

За научното списание Physics Letters B беше подготвена специална публикация, посветена на резултатите от изследването, проведено с помощта на един от четирите основни детектора на колайдера - CMS /Compact Muon Solenoid/ или компактен мюонен соленоид.

Според данните в доклада, които са най- пълните досега, следи от появяването на микроскопични черни дупки вътре в колайдера не са открити. Вътре в съоръжението, при рекордна за ускорителя енергия, се сблъскват частици, които могат понякога да създадат свръхплътни образования, от които теоретически могат да се зародят нестабилни или стабилни неразпадащи се черни дупки.

Разбира се, в космическите лъчи, които непрестанно бомбардират нашата Земя могат да се намерят частици с много по- голяма енергия, отколкото в колайдера, но тънкостта е в това, че „извъземното" свръхплътно вещество, което има огромна скорост, може без проблеми да „прониже" всяка планета и без никакви повреди да продължи пътя си. А черните дупки, които се раждат при ударите, ще имат неголяма скорост, ще бъдат подчинени на земната гравитация, ще се спускат и ще се натрупват в центъра на земното кълбо, като именно там ще започнат разрушителната си дейност.

Според сценария, рисуван от песимистите и противниците на колайдера подобни черни дупки могат да привлекат към себе си и обикновено вещество и ще правят това, докато не погълнат цялата земя. През 2008 година, преди старта на колайдера някои учени предрекоха създаването на т.нар „къртичи дупки" и едва ли не пътешественици от бъдещето идват при нас през тези дупки. Работата е там, че тези дупки са далечни роднини на черните дупки, през които практически мигновено можеш да се преместваш на големи разстояния. Принципно те могат да действат като „машина на времето" и би могло да се осъществява пътуване във времето, пишат в доклада от ЦЕРН.

Пускът и работата на Големия адронен колайдер не може да повлияе на климата, категорично заяви за Информационна агенция КРОСС научният сътрудник от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН Стефан Пиперов. Според него, учените, които лансират подобно мнение или търсят сензация, или искат да предизвикат нездрав интерес сред хората.

Пиперов съобщи, че магнитното поле около колайдера е много по-малко, отколкото това около далекопроводите и не може да се говори за „трети магнитен полюс" на земята. Ученият призова тези, които твърдят, че работата на Големия адронен колайдер влияе на климата да предоставят пред широката публика изследвания и данни, на които те се базират при твърдението си.

Големият адронен колайдер излeзe в „коледна ваканция" и отново ще заработи в началото на 2011 година. Експериментите в колайдера, който е затворен тунел, дълъг 27 км., построен под земята на границата между Франция и Швейцария, ще бъдат преустановени за профилактика. Техническото спиране ще продължи до февруари 2011 година, след което приборът, който до момента струва 10 млрд. долара отново ще бъде включен.

Спирането на работата на ускорителя е планово и не е защото има някакви проблеми, въпреки, че преди няколко седмици учените се сблъскаха с необясними проблеми, свързани със загуба на протони в лъчите, движещи се по 27-километровия кръг на колайдера.

Учените предполагат, че работата е в това, че съществуват „непознати падащи обекти" - микроскопични прашинки във вакуумната тръба на колайдера, където се сблъскват протоните. Физиците предполагат, че проблемите са създадени от UFO - непознати падащи обекти, микроскопични прашинки, които падат във вакуумната тръба. Протоните се сблъскват с тях, като се поражда дъжд от вторични частици.

Това не попречи в ускорителя да бъдат получени нови данни за материята, съществувала части от секундата след Големия взрив. В разпространено съобщение на центъра се посочва, че физиците са стигнали до новата информация, благодарение на анализ на сблъсък на оловни йони, циркулиращи в кръга на Големия андронен колайдер. Данните са били регистрирани при 3 големи опита. „Впечатляващо е колко бързо експериментите доведоха до подобни резултати, отнасящи се до много сложни раздели от физиката", заяви директорът по изследванията в центъра Серджо Бертолучи. Основната цел на настоящите експерименти е да се произведе кварк - глюонна плазма - вещество, много по - горещо от Слънцето. Изследването й може да позволи да се проникне в тайните на материята, да се открехне завесата на тайната на възникване на вселената, която според една от версиите е резултат от споменатия Голям взрив.

По - рано бе съобщено, че учените, работещи в Големия адронен колайдер преминават към нов етап на изследване, по време на който те се надяват да получат материя, съществуваща в първите моменти на съществуването на Вселената. Физиците от ЦЕРН с ударни темпове се приближаваха към главното откритие на XXI век - да видят как се е зародила Вселената ни. Освен това, те искат да докажат, че паралелните светове не са измислица на фантастите, а реален факт. За това работещите на Големия адронен колайдер ще бъдат готови след три години. Именно през 2013 година в колайдера ще бъде достигнат работния максимум. Основното и най - очаквано откритие ще стане създаването на модела за раждането на нашата Вселена. А другите светове, пътуването във времето и потвърждението на другите, засега струващи ни се фантастични теории, според мнението на учените, остават в резерв. В октомврийското си прессъобщение ЦЕРН пояснява, че до сега учените не са могли да намерят доказателство за съществуването на паралелни светове, само защото, другите светове са „скрити" в измерения, където не прониква светлина.

Пътешествията във времето и паралелните светове, все още остават фантастика, поне за непосредственото бъдеще. Това коментира научният сътрудник от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН Стефан Пиперов, по повод появили се информации, че от ЦЕРН ще търсят път към паралелни светове. Според него, Големият андронен колайдер има потенциала да детектира допълнителните измерения на вселената, ако такива въобще съществуват. Дали ще успее да го направи обаче не е гарантирано, нито ясно отнапред. Това би бил полезен "бонус" в научната програма на колайдера.

При анализ на сблъсъците с голяма „множественост" в CMS детектора, в който се раждат стотици и повече заредени частици е било открито, че някои от тези частици са корелирани по определен начин или са заедно в точката на зараждането си.

Ускорителят започна приятно да ни изненадва и очакваме да открием или поне ще се борим много силно за получаването на „божествената частица" и няма да се откажем, каза Стефан Пиперов по повод съобщението, че Големият адронен колайдер е поднесъл изненадваща загадка на учените, като за първи път в него бе открит нов ефект. Сред новите частици, които се зараждат при сблъсъка на протоните са открити частици, които са свързани помежду си. "Същността на откритието, това са корелациите на раждането на частиците", каза Пиперов. Т.е те са всякакви частици при сблъскването в ускорителя и са избрани такива събития, в които се раждат много частици и това, което е странното, е че се наблюдава такава корелация, че частиците се раждат близо една до друга. Без значение какви са, самият факт, че не се разхвърчават произволно, а се групират по двойки е нещо, което не е било наблюдавано, или поне не е било наблюдавано в такъв тип взаимодействия и за което все още няма ясно обяснение.

В колайдера частиците извършват повече от 10 хиляди оборота в секунда и достигат скоростта на светлината във вакуум. Изучавайки резултата от сблъсъка на частиците, специалистите се надяват да докажат редица теории, свързани със зараждането на вселената, например Големият взрив. Сега учените се надяват, че следващият подарък, който ще им поднесе Големия адронен колайдер ще стане зараждането на нови частици вътре в ускорителя.

Учените успяха да моделират звукове, които се "произнасят" от субатомните частици, подобни на легендарната „божествена частица", или така наречения Хигс бозон. Доктор Лили Есквит работи по този проект в сътрудничество със специалисти по звукозаписите и звукови инженери, за да се „преформатират" данните, получени от сблъсъка на частиците в Колайдера, в звукови.

„Ако енергията е близо, вие чувате ниски тонове, а ако е далеч, това са високите тонове. Ако енергията е повече, „музиката" звучи силно, ако е малко - то тя е тиха", разказа д-р Есквит. Композиторът Ричард Добсън, който е работил в този екип, е поразен колко мелодични могат да бъдат сблъсъците на елементарните частици. „В тези звуци могат да бъдат забелязани строги структури, сякаш някой нарочно ги е измислил. Създава се усещането, че те разказват някаква история. Те са толкова динамични и изменчиви, че често напомнят съвременно музикално произведение", се възхищава композиторът.

За първи път в Големия адронен колайдер учените са получили частица, съдържаща "красив" кварк и „странен" антикварк, или странен В-мезон, който за първи път бе получен експериментално през 2006 година от учени, работещи в Лабораторията „Ферми" - САЩ. Както се казва в съобщението на сайта в детектора LHCb, в който е била „уловена частицата", учените са успели да създадат събитие, което по всички характеристики съвпада с разпада на частиците, които се състоят от кварк b (от "beauty" - "красив" или "прелестен") и антикварка s (от "strange" - "странен"). "Частицата възникна, заедно с много други, в резултат на сблъсък на два протона, с енергия 3,5 тераелектронволта. Получените данни позволяват с голяма точност да се възстанови коя именно частица е станала родоначалник на „красивия" кварк и „странния" антикварк.

Повече от 10 млн. сблъсъка на частици са отбелязани в Големия адронен колайдер от началото на физическите изследвания на 30 март. Сега по 27 - километровия тунел на колайдера, разположен на 100- метрова дълбочина, със скоростта на светлината летят гроздове протони, всеки от който съдържа 10-20 млрд. частици. Те се разпръскват и се задържат в пространството благодарение на хилядите свръхпроводими магнити, охладени до температура минус 271 градуса.

Същевременно, някои учени обвиниха Големият адронен колайдер в намеса при промяната на времето. Според тях, включването на колайдера предизвиква гигантска дупка в магнитното поле, подобно на тази, която съществува в района на северния и южния магнитен пояс. Самият колайдер формира мощно магнитно поле - нещо като трети магнитен полюс на Земята. Вихровите движения активно смесват различни енергийни процеси и нарушават равновесието в природата. Според разследването на експертите „резките и мащабни изменения в природата са започнали веднага след като Големият адронен колайдер отдели максимум енергия през 2009 година". Сега Големият адронен колайдер го ремонтират. Ако учените са прави, след неговия пуск през октомври ни чака ненормална зима - или много студена, или много топла.

Пускът и работата на Големия адронен колайдер не може да повлияе на климата, категорично заяви научният сътрудник от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН Стефан Пиперов.

Разбира се, противниците на ускорителя, както и тези, чийто мисли са насочени повече към мистичното, отколкото към реалното се обърнаха назад във вековете - при пророчествата на Нострадамус. Те са открили, че той е предсказал появяването в Европа на „сатанински дух на лудостта", който заплашва с ужасни последици цялата планета. Само че не може да се разбере, дали Нострадамус е имал предвид колайдера или друго изобретение на хората. Според съвременните тълкователи на Нострадамус, в пророчествата му се споменава за „сатанински дух над Европа", който ще изгори половината земно кълбо през ноември 2010 година. До неотдавна се смяташе, че става въпрос за изстрелването на балистична ракета, но на 4 и 7 ноември физиците от колайдера регистрираха първите сблъсъци на йони на оловото с огромна скорост. Впрочем, за „опасната лаборатория в планините на Европа" говореше и съветският ясновидец Волф Месинг, но за съжаление пророчествата все още не са много ясни. Разбира се, учените изобщо не обръщат внимание на подобни твърдения или пророкувания. Пък и опитите в колайдера не са нещо ново за човечеството.

Ускорители на частици активно участват в работата на лаборатории по целия свят. Наистина, не толкова мощни като Големия адронен колайдер. При това повредите в подобни устройства са много редки, атомните електростанции се развалят по-често. А що се отнася до това, че апаратурата може да въздейства върху климата на природата, то критиките са съвсем неоснователни. Какво реално може да направи апаратурата? Да изхвърли в небето повече топлина? Но, дори, ако стане това, малко вероятно е това количество да надхвърли изригването на един вулкан. Не трябва да се страхуваме и от това, че през стените на колайдера на територията на нещастната Европа изведнъж ще излезе разтопена плазма. Дори и ако това се случи, то нейното количество ще бъде толкова малко, че дори няма да стигне да изгори дърветата около големия адронен колайдер.

Освен със сериозни дейности, учените от колайдера имат и артистични заложби. Физиците, работещи на един от детекторите на Големия адронен колайдер ATLAS записаха и пуснаха музикален албум. Двойният албум „Резонанс" е издаден от Neutralino Records - собствена звукозаписна фирма на детектора. Албумът е наречен така в чест на хипотетичната частица, от която се състои черната материя. На двата диска са записани композиции на 19 музиканти - от ортодоксалната класика, Бах и Моцарт до блусове и джазови композиции. ЦЕРН има богати музикални традиции. Преди старта на колайдера, физиците записаха „колайдер - рап", в който в достъпна форма се описваше принципа на работата на устройството, както и задачите на ускорителя. От 1990 година в ЦЕРН съществува пародийна поп - група Les Horribles Cernettes, която вече записа албума си „Колайдер", в който са композициите „Сгъстен азот", „Силно взаимодействие", „Микровълнова любов и „Всеки протон е за теб".

източник: actualno.com

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати