26 Април 2024 г. Петък

Дилма Русеф се закле като президент на Бразилия

2011-01-01 22:09:25

Дилма Русеф се закле като президент на Бразилия, съобщи Би Би Си. 62-годишната Русеф, която има български корени, е първата дама, заела поста на държавен глава в Бразилия. Тя наследява мястото на най-успешния президент в историята на страната - Луиш Игнасио Лула Да Силва, предаде КРОСС.

Инагурацията започна под проливен дъжд.

Около 70 000 души приветстваха Русеф по улиците на бразилската столица. Проливният дъжд не попречи на хиляди бразилци да излязат по улиците и да поздравят първата жена президент на Бразилия.

Дилма Русеф мина през централния булевард на столицата Бразилия в специалния автомобил Ролс-Ройс, използван само в особено тържествени случаи, ескортирана от шест служителки на бразилската полиция. 

Заради дъжда Русеф помаха на събралите се от двете страни на улицата близо 70 000 души през стъклото на колата.

За церемонията пристигнаха високопоставени представители на 47 страни, включително над 20 държавни и правителствени ръководители. България бе представена от премиера Бойко Борисов, предаде БТА. Българската делегация включва още министърът на външните работи Николай Младенов и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков.

Тя заяви, че нейното правителство ще се бори за изкореняване на крайната бедност в Бразилия, изтъкна, че нейни приоритети ще бъдат също така образованието, здравеопазването и безопасността.

Първата спирка по време на 4-часовата церемония бе сградата на Националния Конгрес, където тя поздрави депутатите и положи своята президентска клетва пред Конституцията на страната.

След Конгреса Русев ще пристигне в Президентския дворец, където официално ще поеме управлението от своя предшественик.

Русеф обеща да следва пътя на своя предшественик Лула Да Силва. По конституция той нямаше право да се кандидатира за трети президентски мандат.

Дилма Русеф бе назначена за министър на енергетиката в правителството на Лула през 2003 година и беше началник на неговия кабинет от 2005 до 2010 година. Тя спечели президентските избори през октомври 2010 година, като победи опозиционния кандидат Жозе Сера с 56% срещу 44% от гласовете.

Тя е известна с подкрепата си за твърдата роля на държавата в стратегически области, като банковото дело, петролната индустрия и енергетиката.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати