20 Април 2024 г. Събота

Най-важното у нас през 2010 година

2011-01-01 13:03:33

Отидe си напрегната година за България, която ни предложи изобилие от лични случки, мощни скандали, политически ходове, полицейски акции и кризисни мерки. Какво пропуснахте и какво забравихте през 2010 г.? Ето как се разви годината през погледа на КРОСС.

Януари - убийството на Боби Цанков, провалът на Румяна Желева и блокадата на българо-гръцката граница

Още неотърсили се от новогодишните празници, бяхме шокирани от показно убийство в центъра на София. На 5 януари скандалният радиоводещ и автор на книги за подземния свят Боби Цанков бе застрелян на път за адвоката си. Арестувани бяха братята Маргини.

Недоволството в Гърция засегна и България. С искания за повече субсидии гръцки фермери блокираха границата за около две седмици, спирайки пасажери и бизнеса. Премиерът Борисов кацна с хеликоптер при протестиращите, струпали селскостопанската техника като барикади, за да реши проблема. Българският бизнес загуби десетки милиони, а София поиска съдействието на Брюксел.

Номинираната за български еврокомисар Румяна Желева претърпя пълно фиаско на изслушването си пред евродепутатите. Тя не успя да издържи „теста" и кръстосания огън от въпроси за конфликт на интереси и професионалната й подготовка. Желева подаде оставка от всички постове. Премиерът Борисов предложи на нейно място Кристалина Георгиева, която получи широко одобрение за поста на европейски комисар по международното сътрудничеството, хуманитарната помощ и реакцията при кризи. Външен министър стана Николай Младенов, а мястото му начело в МО зае Аню Ангелов.

Февруари - „Октопод"

Полицейска тематика доминира февруари. Спецакция „Октопод" праща в ареста бившата барета и служител на ДАНС Алексей Петров и още 13 души. МВР твърди, че в продължение на десетина години те извършвали най-различни престъпления- източване на ДДС, на „Кремиковци", рекет, измама, проституция, наркотици, търговия с влияние и т.н. Това е най-крупната разбита престъпна група, съдейки по първоначалните твърдения. Анализатори коментират, че изходът на процеса ще е от решаващо значение за бъдещето на премиера Борисов и вътрешния министър Цветанов, който обяви, че пипалата на „Октопод"-а стигат и съдебната система. Соченият за мозък на група Алексей Петров се обявява за жертва на политическа репресия.

Март - Нанев, скандалът Първанов- Дянков и импийчмънт

Първи действащ министър от демократичните промени насам се сдобива с обвинение. Това е здравният шеф Божидар Нанев, който попада под прицела на прокуратурата за неизгодни сделки в ущърб на бюджета с 2,5 млн. лв. Става дума за противогрипното лекарство Тамифлу, което Нанев поръчал по-скъпо и след епидемията. На министерското му място идва проф. Анна- Мария Борисова, която бързо става известна с отношението си медиите, своите „усмивки" и това, че е срещната от премиера на „един разклон за Велико Търново".

Президентът Георги Първанов и финансовият министър Симеон Дянков влизат в остра словесна битка. Причината - участие на Дянков в телевизионно шоу, където косвено нарича президента „немлад милиардер". Първанов заключава, че Дянков е част от „организирана атака" и му иска оставката, което е рядкост за държавния глава. Стигна се до разговор „на четири очи", чиято стенограма бе светкавично огласена от „Дондуков" 1. От нея стана ясно, че Дянков не е бил злонамерен в думите си, а Първанов - че не му вярва и е обиден.

Управляващите започнаха процедура по отстраняване на президента, мотивирайки я с това, че Дянков не е знаел, че е бил записван. Импийчмънтът пропадна още в парламента, а премиерът Борисов се изказа срещу свалянето на Първанов, тъй като това му вдигало акциите. ГЕРБ, сините и „Атака" не събраха нужните 161 гласа, а решаваща роля изиграха РЗС, които отказаха да се явят в пленарна зала.

Април - Отказ от Еврозоната и първи проблеми с новите лични документи

Премиерът Бойко Борисов „откри" потулени от предишното правителство договори за 2 млрд. лв., които увеличават още повече бюджетния дефицит. Това е причината София официално да се откаже от кандидатурата си за членство в Еврозоната и по-специално - за механизма ERM ІІ, известен като „чакалня" преди приемането на еврото за разменна валута. Борисов обясни, че не покриваме критериите и би било „нахално да кандидатстваме".

Основен приоритет става присъединяването ни към „Шенген".

Междувременно се появяват първите опашки пред паспортните служби за нови лични документи.

Май - металургия и ин витро

Кремиковци бе обявен в несъстоятелност. Комбинатът се подготвя за продан.

62-годишната русенка Красимира Димитрова роди близнаци чрез ин витро процедура. И двете бебета се родиха недоносени и със сериозни увреждания. Едното от бебетата почина по-късно. Раждането предизвика дебат до каква възраст е редно да се помага на жени да се сдобият с потомство. Димитрова е лекар. Мечтата й цял живот е била да има деца.

Юни - Цветана Пиронкова и актуализация на бюджета

Първата ракета на женския ни тенис Цветана Пиронкова достига до полуфинал на най-стария тенис турнир в света - „Уимбълдън". Българката разгроми бившата номер 1 Винъс Уилямс, коятоима "">Бюджет 2010 бе актуализиран. Причина - антикризисните мерки и дефицита. Поправката на държавната сметка не доведе до увеличаване на данъци, но въведе съкращения на разходите от 20 % във ведомствата и общините. Приходите в актуализирания бюджет са с 1 909 790 000 лева по-малко, а разходите са увеличени с 436 324 400 лева в сравнение с приетия в края на миналата година бюджет за 2010 г.

Съдът оправда братята Красимир и Николай Маринови, известни като Маргините. Те бяха обвинени в ръководене на престъпна група за организиране на четири знакови убийства.

Юли - мощите на Св. Йоан Кръстител и БНТ

Мощи на светеца Йоан Кръстител бяха намерени в реликварий на остров край Созопол, превръщайки се в най-значимата археологическа находка на годината. Върху кутията с кости има надпис, който е категорично доказателство за автентичността на находката, заяви министър Божидар Димитров и обяви Созопол за втори Ерусалим. Колегата му Симеон Дянков обеща пари, за да се превърне морският град в място за религиозен туризъм. Хиляди поклонници се стекоха в Созопол и София, за да видят светите мощи.

Вяра Анкова смени Уляна Пръмова на поста генерален директор на БНТ.

Официално бе въведен стандартът „Стара планина" за месни продукти.

Август - „Дупетата", Франция и ромите

Акция „Дупетата" срещу некачествени колбаси бе обявена от земеделския министър Мирослав Найденов. Задържани са 130 тона изрезки, предназначени за унищожаване в няколко европейски страни, но вкарани у нас, за да бъдат преработени като български колбаси и пуснати на пазара.

Франция започна да депортира роми. Двете дестинации бяха Румъния и България, а Париж бе осъден за крутите си мерки от редица правителства и организации. Президентът Никола Саркози обяви, че няма да спре разрушаването на незаконните ромски катуни.

Септември - Лотар Матеус и Формура 1

Немският специалист и бивш футболист Лотар Матеус пое националния тим. Първият му мач завърши с победа за „лъвовете" срещу Уелс.

Арабски бизнесмени отрекоха, че имат интерес да строят писта за Формула 1 у нас.

Филип Димитров получи поста на посланик на ЕС в Грузия.

Октомври - първи вот на недоверие, имотите на Цветанов, домашен арест за Алексей Петров

Опозицията внесе първи вот на недоверие срещу правителството на ГЕРБ почти година и половина след идването му на власт. В отсъствието на премиера, което е прецедент, депутатите отхвърлиха искането за сваляне на кабинета и предсрочни избори. Вотът бе внесен за проблемите в здравеопазването. Опозицията обеща да не е единствен.

НАП започна акция „Хеликоптер" за скъпи имоти. Така данъчните описват атрактивни имоти в околностите на София, край морето и язовири. Приходите в хазната са над 10 милиона лева. Край язовир Ивайловград данъчните откриха множество незаконни обекти, наречени „веселото село". Най-пищните от тях се оказаха собственост на митничари.

РЗС изнесе данни за имотното състояние на вътрешния министър Цветан Цветанов. Става дума за 9 имота, а Янев твърди, че четири са дадени от обръчи от фирми на ДПС. Общо 7 били съмнителни. Цветанов даде обяснения в парламента, но опозицията заяви, че нищо не е разбрала от тях.

Алексей Петров излезе от ареста и обяви на следващия ден, че има амбиции да участва в политиката. Софийският апелативен съд пусна Петров след осем месеца в ареста. Той бе сочен за лидер на групата „Октопод", която се оказа само от трима души. Петров обяви, че иска да помага на РЗС в опитите й да свика ново Велико Народно Събрание и да се приеме нова Конституция. Не е изключено бившата барета да се кандидатира за президент.

Върховният административен съд реши, че Ахмед Доган не е бил в конфликт на интереси, получавайки почти 2 млн. лв. хонорари за четири хидроенергийни проекта. Защитата му обяви, че лидерът на ДПС е направил „уникално ноу-хау" с маркетингово проучване.

Дилма Русеф стана президент на Бразилия.

Ноември - АБВ-то на Първанов, Путин, лъжливата Калинка

Дългоочакваният нов проект на президента Първанов стана факт - в НДК бе даден старт на АБВ, замислен като граждански проект със силна експертна позиция, който да дава отговор на тежки за държавата проблеми. Още в началото бе обявено, че АБВ няма да прерасне е партия. АБВ ще бъде регистрират през февруари 2011 г.

Руският премиер Владимир Путин дойде в България за няколко часа. Визитата му приключи с подписването на междуправителствено споразумение за обща проекта компания, която да направи проучване и да вземе окончателното решение за строителството на газопровода „Южен поток". Няколко дни по-късно „Росатом" предяви инвеститорски интерес към АЕЦ „Белене". Същото направи Сърбия - за 5 процента от бъдещата централа. Минимално участие искат и инвеститори от Финландия и Франция.

Бившият шеф на ДФ „Земеделие" Калина Илиева се оказа с фалшива диплома. Тя е лъгала за бременността си и е подавала сигнали на ОЛАН не по каналния ред, жалва се земеделският министър Найденов. Фалшивата диплома може да блокира Програмата за развитие на селските региони и да се проверят всички договори, подписани от Илиева. Тя трябва да върне и 60 000 лв., получени от шефски заплати във фонда.

Декември- Държавна сигурност, Шенген

Комисията по досиетата огласи имената на почти 900 дипломати с агентурно минало. Около 35 от тях са действащи посланици. Правителството поиска Георги Първанов да ги отзове, а президентът отвърна, че не трябва всички да се слагат под един и същ знаменател. Скандалът доведе до оставката на министъра без портфейл Божидар Димитров и заместникът на Цветанов Павлин Димитров.

Вътрешните министерства на Франция и Германия писаха на ЕК, че искат отлагане на присъединяването на България и Румъния към Шенген. Париж и Берлин се съмняват в способностите ни да сме външна граница на ЕС, предвид проблемите с корупцията и престъпността.

Шокиращ случай разтърси страната - четирима лекари от Горна Оряховица бяха арестувани по подозрения за умишлено умъртвяване на новородено. 17-годишната му майка криела бременността. Вътрешният министър Цветанов изнесе от парламентарната трибуна данни от СРС-та за разговори между лекари. По-късно петорна експертиза установи, че бебето е родено мъртво.

източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати