28 Март 2024 г. Четвъртък

Oт Трактора до Човека глас... Арести навред през 2010 г.

2010-12-31 15:29:06

Октопод, Медузи, Кърлежи, Пеперуди... Не, няма да си говорим за зоология. Това е една малка част от полицейските операции, които родното МВР реализира през почти отминалата 2010 година.

А те не бяха никак малко, нито пък скучни. Главният комисар Калин Георгиев дори се похвали с творчеството при реализацията им, сравнявайки „портретите“ на Йожи и Културиста с Джокондата (!?)

„Филмчетата ни са най-гледани в Youtubе. Мисля, че бием филмови компании много сериозно“, възкликна Георгиев за разпространените кадри от ареста на Алексей Петров.

Премиерът Бойко Борисов пък се похвали (не къде да е, а в Германия), че „колегата Цветанов с един багер копае и вади трупове“.

Току-що натрупало актив след спецакция „Наглите“, реализирана в края на 2009 г., вътрешното министерство бе попарено в първите дни на новата година от пòказнияразстрел на Боби Цанков в центъра на София пред десетки очевидци.

Убийците на радиоводещия и до днес остават неразкрити. В началото за разстрела бяха уличени Маргините, чието дело за подготовката на три покушения завърши безславно в Софийския градски съд, но към момента нещата, изглежда, са в задънена улица.

Подчинените на Цветан Цветанов обаче бързо се съвзеха и през февруари вече бе факт спецакция„Октопод“, при която бе арестуван Алексей Петров – бившият съветник на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов.

Почти година след акцията обаче дело все още няма, а задържаните напускаха ареста един по един. Обвиненията за източване на средства от „Кремиковци“, пране на пари, склоняване към проституция и търговия с влияние пък се свиха до няколко повдигнати обвинения за рекет и разгласяване на държавна тайна.

Друга знакова акция
 на МВР се разви по-добре. Делото за подкуп срещу бившия министър на отбраната Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и ексглавния секретар на финансовото министерство Тенчо Попов вече се гледа в Софийския градски съд.

Тримата бяха задържани на 1 април (Велики четвъртък) с показни арести. Обвинени са за даване на рушвет на следовател, който трябвало да „смачка“ разследване срещу Цонев.

Задържането им обаче повдигна много въпросителни за работата на полицията и прокуратурата. От кадрите с ареста на Цонев ясно се чува как прокурорът (присъстващ на задържането, за да гарантира правата на арестувания) произнася присъдата, като го нарича „абсолютен престъпник“. В коментар пред медиите пък Роман Василев заяви, че на Велики четвъртък „разпнахме трима“.

Наложи се зам. градският прокурор на София да дава обяснения пред ВСС и получи наказание – „порицание“.

Към края на юни бе извършено покушение срещу Юри Галев. Президентът на футболен клуб „Рилски спортист“ и общински съветник в Самоков бе прострелян край Боровец, а по-късно почина в „Пирогов“. Последва полицейската операция „Килърите“, при която бяха задържани 20 души, сред тях и Петър Стоянов – Сумиста, Янко Попов – Туци, и Васил Костов – Кеца. Вътрешният министър заяви, че те са отговорни за убийството на Галев.

Малко по-късно Софийският апелативен съд ги пусна от ареста заради липса на доказателства – по делото имало данни само за връзки на някого с някого, но не и солидни улики. Оръжието на убийството също не бе открито.

Последва продължение на акцията – „Килърите 2“, и Сумиста, Васко Кеца и Туци отново бяха заловени. Сега те търкат наровете в Шумен и са обвинени за убийствата на бизнесмена Румен Рачев и на адвоката Петър Лупов. На Сумиста често му прилошава, а хипертоничните му кризи доведоха и до задържането на шефа на следствения арест в Шумен заради съпричастност към сценариите за влошеното здраве на Стоянов.

В разгара на лятото пък МВР направи истински удар като задържа близо половин тон злато, сребро, платина и паладий при спецакция „Леярите“. Полицията разкри нелегална леярна, а вътрешният министър допусна, че задържаните може би са обирали бижутерски ателиета.

Два месеца по-късно нагли бандити нанесоха тежък удар върху органите на реда. При скандален обир на митническия склад на летище София в средата на октомври бяха задигнати над 340 килограма от конфискуваните в „Леярите“ благородни метали.

МВР обаче бързо се съвзе и си го върна с ареста на шестима души при нова акция – „Комбинаторите“. Сред задържаните бе и бивш митнически служител, а част от откраднатото беше намерено.

Друга шумна спецакция взриви обществото наскоро. Четирима лекари от болницата „Св. Иван Рилски” в Горна Оряховица бяха арестувани заради мъртво новородено. Според МВР докторите казали на 17-годишната майка, че бебето й е починало при раждането, а го оставили 24 часа на произвола, докато се борело за живота си. Медиците твърдяха, че то е родено преждевременно и е било мъртво, а те са направили всичко възможно да го върнат към живота.

Стигна се до безпрецедентен случай, в който Цветан Цветанов чете СРС-та от парламентарната трибуна (доктори в болницата били подслушвани заради разследване, свързано с обществени поръчки). Здравният министър дори плака, чувайки циничните думи на лекарите, които коментират какво да правят с бебето.

От СРС-тата изглеждаше, че те наистина са го оставили да умре. Петорна съдебномедицинска експертиза обаче показа, че бебето е било мъртво при раждането. Каква е истината, вероятно ще се доказва тепърва в съда. Засега Цветан Цветанов се извини на засегнатите лекари. 

Полицейските операции никак не минаваха безпроблемно. Цветанов неведнъж беше приканван в парламента, за да отговаря за случаи на полицейско насилие. Такъв бе и моментът с нахлуването в кърджалийски дом посред нощ, когато пострада дъщерята на семейство Мустафови. Първоначално МВР шефът обяви, че полицията е сбъркала адреса, после обвини сина на семейството, забележете, че си поръчал проститутки, а след вътрешната проверка по случая полицаите от акцията бяха наказани.

Някои „грешки“ на родната полиция пък бяха почти комични. През април при акция „Недосегаемите“ антимафиотите, без да искат, арестуваха Красимир Аврамов, известен като Човека глас.

Тежко въоръжени спецполицаи нахлули в дома му, проснали го на земята, закопчали го с белезници и му покрили главата... с негов плакат. Когато разбрали за грешката, се извинили. По-късно и министър Цветанов му се извини лично.

За разлика от семейство Мустафови, Човека глас не се обиди на антимафиотите. Пообиколи няколко предавания, разказа за спецакцията, спомни си за Евровизия и скоро всичко беше забравено.

И така, годината сякаш мина в една въртележка от акции. Имаше Медузи, Октоподи, Лихвари, Братя, Факири, Дупета, Всичко коз, Нощни пеперуди и Отрепки, Телефонисти и Пластики... имаше дори акция Чиновникът – срещу един човек – служител в МИЕТ, обвинен, че се е възползвал от служебното си положение.

На бял свят се появи дори песен, посветена на МВР. Лично Веселин Маринов възпя „родната полиция“, която ни пази...

И една тривиална равносметка

В началото на годината вътрешният министър обяви, че 250-300 души от престъпния контингент тормозят страната, и обеща да се създаде такава организация между МВР, ДАНС и прокуратурата, че босовете да бъдат ограничени и изправени пред съда. Главният прокурор Борис Велчев пък се зарече, че през 2010 г. властите трябва да се справят с организираната престъпност.  

Към края на годината МВР отчете, че за няколко месеца престъпните лидери са се „стопили“ до 223-ма. От полицията обаче съобщиха, че са се увеличили битовата престъпност и домовите кражби – тези, най-обикновените, за които няма шумни акции. Вътрешният министър видя причините за това в икономическата криза и във факта, че много престъпници с висящи дела се разхождат на свобода.
 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати