18 Април 2024 г. Четвъртък

Жените в политиката – от хубавото Наде към Фидосова

2010-12-30 14:26:57
Образът на жените в политиката през 2010 г. се промени – от елегантност и визия към повече работа и доверие, коментира политическият психолог Антоанета Христова. 

„Определено има промяна на женския състав в политиката. Преди типът жена, която доминираше в българското политическо пространство, беше хубавата, елегантна интелектуалка. Сред тези жени можем да отбележим Надежда Михайлова, Меглена Кунева, Гергана Паси и др.“, посочи тя пред „Фокус“. 

„Те не бяха достатъчно положително разпознаваемият образ на политик, защото той е повече мъжки, внушаващ доверие в способността да се разрешават проблеми, което противоречи на външната финост, елегантност и красота. 

Обикновено при жените в политиката външната красота и елегантност се разпознава по друг, негативен начин, който няма нужда да описвам. Той приписва други причини за присъствието на жената в политиката”, коментира психологът. 

По думите й през 2010 г. се появяват образи като Кристалина Георгиева, Искра Фидосова, Цецка Цачева, Менда Стоянова, Нона Караджова. 

„Това са все лица на жени, които се опитват да доминират с професионално присъствие, лоялност към политическата си партия, а не с визия и елегантност”, посочи Христова. 

Според нея това е по-верният подход. 

„Залагането на професионализма и на „мъжкото” като излъчване е по-правилният избор дотолкова, доколкото той върши работа, той въздейства положително при политическите възприятия”, коментира Антоанета Христова. 

Според нея обаче има и изключения като Мая Манолова и Корнелия Нинова. 

„Мая Манолова е един много добър „войник” на парламентарната група на БСП. Тя се старае да комбинира двата типа жени в политиката. Фактът, че толкова добре е влязла в обувките на добър войник, показва, че се справя, въпреки че е симпатична жена и залага на външността си също”, каза още психологът.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати