29 Март 2024 г. Петък

За всенародната любов към Борисов в минало време

2010-12-28 16:51:18

Само за година Бойко Борисов губи близо 20% от доверието на българите, отчетоха социолозите от МБМД.

Докато през декември 2009 г. 63 на сто от българите са били пленени от харизмата на премиера, днес симпатиите си към него задържат само 44%.

"Високата подкрепа за Бойко Борисов е нещо, за което трябва да говорим в минало време", заключи Мира Радева.

Президентът Георги Първанов също губи 16 % от рейтинга си. Срив на доверието има в председателя на НС Цецка Цачева – от 38 на 19% само за една година.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова и Сергей Станишев запазват рейтингите си стабилни, като градоначалникът има 31% доверие, а лидерът на социалистите – 16.

Единствен лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов качва 8 на сто до 17%.

По думите на Радева това не се дължи на исканията му за референдум за членството на Турция в ЕС, а на телевизионните му изяви в шоупрограми.

ГЕРБ печели парламентарните избори, ако се провеждаха днес, сочи още изследването на политическите нагласи в навечерието на 2011 г., проведено от МБМД.

33,7% от избирателите биха гласували за партията на премиера. Социолозите обаче отчитат значителен отлив от симпатизанти на ГЕРБ. На същия въпрос –"">Не така обаче стоят нещата при БСП. При 9% подкрепа в края на 2009 г., днес бюлетина за столетницата биха пуснали 14,2 на сто избирателите.

ДПС губят, макар и минимално, но запазват твърдото си ядро на подкрепа около 6-те процента.

И това са единствените три, които гарантирано биха влезли в парламента.

Синята коалиция е на ръба да прекрачи парламентарния праг с 3,7 на сто подкрепа. Симпатизантите на Командира и на Мартин Димитров се увеличават спрямо декември миналата година, когато са били едва 2,4%.

Спадът на „Атака“ продължава, към днешна дата процентите им на одобрение са 2,5 спрямо 3,6 през декември 2009 г.

Лица от новосформираното АБВ нямат шанс да седят на парламентарни банки, защото днес за тях биха гласували 2,2% от избирателите в България. Извън НС остават и РЗС, НДСВ и ВМРО.

Според социолозите на МБМД ГЕРБ имат всичките шансове да спечелят и президентския вот догодина, особено, ако си гарантират подкрепата на ДПС.

Мира Радева е почти убедена, че кандидатът няма да е посоченият от Бойко Борисов Цветан Цветанов.

По думите й еврокомисарят Кристалина Георгиева събира най-голяма подкрепа (30 на сто), ако участва в надпреварата за поста на държавен глава, сочи изследването.

Според Радева, това се дължи на факта, че тя "изглежда далеч и затова е неопетнена".

28% със сигурност биха гласували за Бойко Борисов, а 16 на сто за Цветан Цветанов.

Победата на ГЕРБ на местния вот обаче не изглежда така пълна, както за президентския, коментира Радева.

В София най-вероятно управляващите ще запазят кметското място. Не така обаче стоял въпросът с другите две, по думите на социолога, важни крепости – Варна и Пловдив.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати