28 Март 2024 г. Четвъртък

Празнично омагаряване

2010-12-27 15:38:03
Противоречива работа е българското празнуване. То идва в противовес на делничното - в изявата на делничното не сме много силни и затова компенсираме с "ти знайш ли кой съм аз?!!" по време на празника.

Може ли християнски, славянски празник да се размине без размахване на ножове - трудна работа. В Габрово шампионът по борба Ганев е пребит, защото тръгнал да разтървава местни шовинисти. Търновци се сбили с габровци и когато шампионът отива да им каже "недейте така", те дружно го намушкват. 

Ако бяха руснаци - да кажем - ох, как хорошо... Но ние сме на една плюнка земя и въпреки че момите ни вече пускат на всички, непрекъснато се бием по най-махленския начин. 

Дори вече работата не опира до моми, а до социална изява. Нещо като Фейсбук, където мога да ти смачкам фасона. Къде ти тук да може да вирее истински шампион по борба. Все пак празник е - ако не се омагарим, значи не сме живели.

Омагаряването го няма в "Бит и душевност на българския народ" по Иван Хаджийски. Там имасамо "накървяване" - ако има поробител, си траем и търпим, ама ако има хубав християнски празник, няма как да не си го изкараме на най-близките. 

Омагаряването е част от самочувствието на цялата нация - то е постижение в негативното, за което всички говорят с респект. Едно е да си магаре, друго е да си прочуто магаре. Магаретата всяват страх само на Балканите. И да се сбиеш пред баничарницата "Младите лъвове" в Благоевград. 

Вижте каква обикновена история - пият каквото пият едни младежи и сутринта се оказват пиянски гладни. Коледа е, трябва да си пуснем кръв, а какъв е поводът - няма значение. Затова двете компании в Благоевград, които, казват, пили, а после се сбили на опашката за банички. 

Подобни побоища са описани чудесно смешно в чуждата, още повече в американската литература - пияните биячи не могат да се уцелят, приличат на анимационни герои, енергията им хвърчи нахалост, въобще - жалка работа. Нито побоят побой, нито баниците - баници. Така живеем, така се обичаме. Традицията се пази.

Понякога си личи отдалеч, че не знаем да празнуваме точно колкото и не знаем как да живеем и да общуваме.

Баща във Враца наръгал детето си с отвертка, защото чати по скайпа и му пречело да спи. Изглежда абсурдно, защото заниманията с чат и клавиатурата са наистина вредни, но не са особено шумни. Тихо, моля ви се, тихо..." Щеше да е смешно, ако от отвертка във Враца не се умираше по-лесно, отколкото на други места на планетата.

Още по-противоречива е ситуацията по празниците в Смолян. Една жена да намери един портфейл, пълен вътре с цяла заплата, и да го върне на загубеняка. Седят другите българи отстрани и викат - ненормална работа, противоречива такава - кой връща портфейл по време на празниците, които са по време на криза? Па върни портфейла, па върни документите, ама парите - задръж. Кой идиот прави друго?!

Сигурно за всичко са виновни политиците. Примерно тия дни се разбра, че в "Българската Коледа"Да се напием, да минем на червено, да се сбием заради жена" (може и за баничка, не прекалявайте). 

Ние пием, пеем и се бием, после участваме в благотворителни изяви и сме загрижени за бъдещето на децата в тази страна. Точно това е нашата Коледа извън официозните изяви - пием, караме и се бием, после по телевизията сме страхотно загрижени за проблемите на българското бъдеще.
източник: actualno.com

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати