26 Април 2024 г. Петък

Как ще се броим онлайн?

2010-07-07 11:35:50
През 2011 г. за първи път у нас ще се проведе интернет преброяване на населението и сградния фонд паралелно с традиционното, наземно преброяване. Тест интернет преброяването ще се проведе през септември тази година в областите Плевен, Велико Търново и Стара Загора.

Как точно ще въвеждаме данните си в интернет, разказва Емил Денчовски, изпълнителният директор на Абати АД, компанията, която изгражда софтуера за интернет преброяването. Фирмата е част от консорциума „Ей Си Ен Консултинг“, спечелил обществената поръчка за интернет преброяването догодина, като стойността й е малко над половин милион лева. Другите фирми в консорциума са „Сиела софт енд паблишинг” АД и „Нео сървисис” ООД, техните задължения са обучение и контрол на качеството.

– Г-н Денчовски, на кой адрес в интернет гражданин на някоя от 3-те области, в които през септември ще има тестово интернет преброяване, ще подаде данните си?

Към настоящия момент все още няма определен адрес. Адресът ще бъде определен от НСИ, като предполагам той ще бъде на техния сайт или поне там ще има информация и хипервръзка към сайта „еПреброване 2011”.

– Ще бъде ли този адрес валиден и при официалното преброяване през 2011 г.?

Все още не е ясно, но най-вероятно тестовото и официалното еПреброяване 2011, ще бъдат на един и същ адрес в интернет.

– Има ли опасност от попълване на грешни данни?

Системата се проектира, така че в максимална степен да се ограничи възможността за попълване на грешни данни, неволно или умишлено. За целта автоматично ще се извършват проверки и сверяване на въвежданите данни с тези, съхранявани в различните видове административни регистри и информационни системи. Въпреки това основната отговорност за достоверността на попълваните данни по интернет или при класическото преброяване е на гражданина.

– Няма ли да има припокриване с „наземното преброяване“?

Интернет преброяването и класическото преброяване ще се състоят в различни периоди от време, които няма да се припокриват. Гражданите, които са участвали в интернет преброяването, ще получават от системата специален индивидуален идентификационен код. По време на класическото преброяване те ще бъдат посетени от преброител на адреса, на който живеят, като единственото, което трябва да направят, е да съобщят този идентификационен код.

Впоследствие чрез кода, ако съответства на всички условия за валидност, преброителят ще „активира” данните от интернет преброяването и те ще бъдат реално отчетени от системата.

– Как гражданите ще разберат за преброяването през интернет, предвижда ли се попълване на бланка?

Гражданите ще разберат за преброяването през интернет чрез информационната кампания „Преброяване 2011”, която ще бъде проведена от НСИ. По интернет гражданите ще могат самостоятелно да попълват преброителната карта, която ще бъде във вид на електронен формуляр.

– Нуждата от потвърждаване на идентификационния код чрез наземното преброяване не прави ли работата двойна или напротив – спестява време на наземния преброител?

Спестява време. Веднъж няма да е необходимо на място да попълва преброителна карта, а само да вземе идентификационния код. Втори път се избягва въвеждането/преписването на данните от преброителната карта в системата. Чрез кода само ще се „активират” данните, въведени онлайн.

– Какво става, ако наземният преброител не открие никого в жилището и идентификационния код не влезе в употреба, въпреки че данните са коректни?

По закон гражданите са длъжни да осигурят на органите по преброяването достъп до жилището си. Когато данните, въведени по интернет, не са потвърдени от преброителя чрез взимане на кода на място, се счита, че не е осигурен достъп до този адрес.

– Какво става, ако вляза в интернет с ЕГН-то на друг човек, което зная, и въведа неточни данни? Впоследствие той ще може ли да влезе отново със своето ЕГН, за да въведе точните?

Само ЕГН няма да е достатъчно, за да се регистрира потребител в системата. С цел по-голяма сигурност ще има и допълнителни полета, но те в момента още се уточняват.

Ако двама потребители се регистрират в системата и въведат данни за един и същи адрес, те ще получат различни идентификационни кодове. Впоследствие ще се отчетат само тези данни, съответстващи на кода, даден на преброителя при посещението на място на адреса.

– Каква точно информация ще попълват гражданите в интернет преброяването?

Целта на преброяването е да се получат статистически данни общо за страната и по отделни административно-териториални деления за броя и състава на населението по пол, възраст, образование, икономическа активност и други демографски и етно-културни признаци, за размерите и характеристиките на сградния и жилищен фонд, за условията на живот на хората и конкретната социално-икономическа и демографска ситуация в страната. Видът на преброителната карта се разработва от НСИ, като тя е съобразена и с всички европейски изисквания.

– Нужен ли е електронен подпис?

Системата специално е проектирана за улеснение на хората, така че няма да е необходим електронен подпис. Това е направено с цел максимален брой граждани да могат да участват в интернет преброяването.

– Какви са предимствата и недостатъците на интернет спрямо „наземното“ преброяване?

Недостатъци на практика няма. Предимствата на интернет преброяването носи всички предимства на интернет – по-лесно, по-бързо, по-екологично и по-евтино. Спестяваме време, пари и човешки ресурси. Наблюдавайки подобни системи на национално ниво, възможен недостатък е опасността да се получи претоварване и срив на системата. За да не се стигне до там, още на ниво проектиране сме предвидили редица мерки, включително и извършването на много сериозно предварително тестване. Особено внимание при проектирането, архитектурата и реализацията е обърнато на предотвратяване на злонамерения достъп с цел блокиране на системата.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати