29 Март 2024 г. Петък

Какво ни дебне на плажа и във водата

2010-07-07 11:07:23
"Къпането забранено!". Тези табели не са само плажен аксесоар, а сериозна препоръка към летуващите, предупреждават от Здраве.бг
Претурпани плажове като този са особено рискови"Къпането забранено!". Тези табели не са само плажен аксесоар, а сериозна препоръка към летуващите.

Причината за повишено внимание обаче не са само неохраняемите водни пространства и морските течения.

На брега може да има вредни за здравето микроорганизми, някои от които водят до по-невинни проблеми, но други могат да доведат до сериозни състояния с неясни последици, които иизискват продължително и сериозно лечение.

Вода - беда

Водните басейни със застояла вода са любимо место на церкариите - личинки на глистите шистосоматиди. Ако в езерото или язовира видите да плуват гъски, патици и други водни птици, почти е сигурно, че водата е пълна с церкарии. 

Те буквално се впиват в краката, като резултатът е сърбеж за около 2-3 седмици и висока температура.

Нетърпим сърбеж и усещане за парене можете да получите и от морската вода. Те са предизвикват от личинките, които обитават актиниите (морските растения).

Друга потенциална опасност във водата е конюнктивитът. Причинителите му са стафилококите и пневмококите, които, попадайки в лигавицата на окото, могат да предизвикат възпалителен процес.

Още при първите симптоми незабавно потърсете помощ от офталмолог, тъй като конюнктивитът е заразен и е склонен към рецидиви.

Двойната опасност от вълните

Нещастните случаи, свързани с къпането в неспокойно море, са печална класика. 

Вълните на прибоя освен това буквално "разбиват шейк" от микроорганизми и бактерии, които най-често предизвикват чревни инфекции с неясен произход. 

На брега

Крайбрежният пясък също не е безопасен. Той е подходящо място за развитие не само на микроорганизми, довявани от вятъра, но в него често живеят или се разхождат котки, кучета, плъхове, и други животни. 

След техните разходки в пясъка често остават хелминти - по-точно техните невидими за човешкото око яйца, с които контактът няма как да се избегне. 

Потенциалните инфекции особено се улесняват от евентуални открити рани и драскотини по кожата, през които бактериите лесно навлизат в организма, а изсушаваната от слънцето кожа е по-податлива на наранявания.

Чистите плажове не се подържат лесно. Например за чистотата на прославените средиземноморски плажове отговаря специална служба, която постоянно пресява и изглажда пясъка. 

На повечето български плажове обаче санитарният контрол е от съмнително качество, предупреждават специалистите.

Нудистите - рискова група

Голите деца (особено малките - на възраст от 2 до 5 години) често страдат например от вулвовагинити, предизвикани от мръсотията и попадналите в интимните места песъчинки. 

Логично момченцата са облагодетелствани в това отношение, но и попадналата по техните полови органи мръсотия също може да предизвика възпаления.

Плажът за съжаление често се превръща в гинекологичен проблем за много жени. Повишената чувствителност на женския организъм към различните плажни инфекции може да се обясни с вредните бактерии в пясъка. 

Първоначално се появява сърбеж и белене на кожата между четвъртия и петия пръст на краката, след това гъбички се пренасят нагоре към нокътя, който е идеалното място за тяхното развитие.

Защо едни хора са заразяват с гъбични инфекции, а други - не? Всъщност никой не е застрахован. Според специалистите предразположението зависи от състоянието на отделния организъм. 

Вегетативно-съдовата дистония, нарушенията в секреторната функция на кожата (потенето), захарният диабет, дисбактериозата, отслабналият в резултат на продължително лечение с антибиотици имунитет - това са най-добрите предпоставки за гъбично заболяване. 

По правило най-често от тях страдат хората на възраст над 30 години.

Ако искате да се намалите риска 
източник: vesti.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати