20 Април 2024 г. Събота

Изпростяваме бързо, неусетно почти...

2010-12-26 18:56:35

Туй по всичко личи...

Личи от подслушания разговор между магистрат, следовател и висш държавен служител. Специалните устройства са записали уникалните простотии, които си разменят тези елитни екземпляри от елита. Да се чудиш кой говори – магистрати или хамали от Сточна гара? Ако запишат хамалите от гарата, сигурно техният речник ще е по-изискан.

А как говорят лекарите от Горна Оряховица? Ония, дето изродили бебето – мъртво или полумъртво... Можело ли е бебето да оцелее, да решават есперти. За неекспертите стана ясно друго покрай това раждане – че имаме работа с пълно израждане... Израждане на морала на докторите и възраждане на простотията.

Но какво им връзваме кусури на лекарите, не виждаме ли неприличния език в Народното събрание. Оня ден председателката на парламента отстрани народен представител, задето й правел неприлични знаци... Е, това какво е?

Какво е това, което гледаме по телевизията? Реклама на бърз интернет, където мъже пикаят в писоари. Много оригинално! Следва клип против СПИН, изпъстрен с вулгарности...

Вулгарност блика от многобройните разлекателни и шоу програми, с които ни облъчва телевизионният екран. Защо създателите на уж хумористичните предавания смятат, че мръсните думички са смешни? Мръсните думички могат да бъдат забавни само на подрастващи, които сега ги учат и ги пишат по стените на тоалетните... Но стените на тоалетните вече станаха по-чисти и европейски от телевизионните шоута.

Стигна се дотам, че в сериозни предавания ни рекламират режисьор, който бил написал сборник с “писоарна” поезия. Режисьорът без свян процитира шедьовъра си “Всички казват, че си дупе, а ти за мен си Г...з!”... Изглежда това се видяло твърде оригинално и на вестникарите, защото “Труд” публикува интервю на половин страница с автора на “писоарната” поезия. Ако писател напише смислена книга, никой вестник няма да я забележи. Но за подобни “поезии” медиите са широко отворени.

Какво стана с нас, братя българи?

Как се оказахме стегнати в обръча на простотия и чалга? “Кой ни в таз робска люлка люлее...” – питаше онзи поет, дето го забравихме заради “писоарната” лирика на други поети.

Защо приехме, че помията, с която ни залива екранът, е хумор. Това ли е хуморът на Гогол и Чехов, на Алеко и Чудомир? Отворете книгите им, ако сте ги забравили – при тях няма да намерите нито една мръсна дума. А са смешни... Защото са талантливи. По тая причина, ако сега бяха живи, Алеко и Чудомир нямаше да са сред сценаристите на Слави.

Тия дни излезе класация, че България е една от най-тъжните страни в света. Заедно с Хаити. Ние тъгуваме, редом до хаитяните. Въпреки че нямаме земетресение и холера, а имаме най-много хумористични шоута по телевизиите на глава от населението.

Изглежда точно тия шоута, дето трябва да ни веселят, ни карат да тъгуваме. Натъжава ни простотията, с която ни облъчват.

Предстоят светли празнични дни, за които хората предварително си пожелават “Весела Коледа!”. За да ви е наистина весела Коледата, не се облъчвайте от телевизионния екран! Затворете вестниците, жълти като непрано бельо, и отворете прозореца! За да влезе свеж въздух!

И дано на празниците имате около себе си приятели, с които да се посмеете истински, а не да разчитате на сценаристите и артистите от тв-шоуто!

Весела Коледа!

източник: actualno.com

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати