26 Април 2024 г. Петък

Жените, които написаха историята на 2010

2010-12-26 18:27:28

Политиката, изкуството, светският живот, модата, рискованите начинания бяха сцените, на които през 2010 г. блеснаха представителки на нежния пол, пише в. "Фигаро".

През ноември след 7 години под домашен арест беше освободена мианманската опозиционна лидерка Аун Сан Су Чжи. Сега светът очаква нейните политически стъпки, докато френският режисьор Люк Бесон пресъздава живота й във филм.

Две жени отвориха нова глава в политическата история на страните си. Бразилката с българска кръв Дилма Русеф спечели президентските избори в Бразилия и стана първата жена президент на латиноамериканския гигант. В Австралия родената във Великобритания Джулия Гилард стана първата жена премиер и показа, че решението да жертва личния си живот в името на кариерата е било правилно.

В САЩ изборите по средата на мандата бяха повод за неуспялата кандидатка за вицепрезидент на републиканците Сара Пейлин да се завърне на политическата сцена. Пейлин беше една от водещите фигури на митингите на движението на Чаеното парти, извоювало за първи път победа на подобни избори. На няколко пъти през изминалата година бившата губернаторка даде индикации, че може да се включи в надпреварата за президентския пост през 2012 г. Въпреки няколкото й гафа, като объркването на Северна с Южна Корея и царския пищов върху опакото на ръката, на Пейлин вече се гледа като на силен конкурент за Белия дом.

Българката Кристалина Георгиев беше определена за еврокомисар на годината, както и за европеец на 2010 г. от Европейската комисия.

През есента списание "Форбс" определи Мишел Обама за най-влиятелната дама на 2010 г.

Във Франция 2010 г. беше годината на Лилиан Бетанкур. Драма на собственичката на козметичния гигант Л'Ореал от обикновен спор за наследство с обкръжението й се превърна по случайно стечение на обстоятелства в политически скандал, в който бяха замесени доскорошният министър на труда Ерик Вьорт, президентът Никола Саркози и други фигури от управляващата партия. Иначе в края на годината Бетанкур разреши спора с дъщеря си относно наследството, а аферата ще стане основа за два филма и една пиеса.

Друга дама със същото име, бившата заложничка на колумбийските бунтовници Ингрид Бетанкур през 2010 г. публикува дългоочакваната си биографична книга "Дори и мълчанието има край", в която разказва за 8-те години в плен.

Одисеята на една жена в Иран беше следена с огромно внимание през 2010 г. Съдбата на Сакине Аштиани, осъдена на линчуване с камъни заради изневяра и съучастничество в убийството на мъжа си, успя да мобилизира международната общност, която не престана да призовава Техеран да я освободи.

Момичетата от народа Чарлийн Уитсток и Кейт Мидълтън също се озоваха под светлините на прожекторите, като успяха да се сгодят за най-търсените ергени сред знатните особи - княза на Монако Албер Втори и британския принц Уилям.

14-годишната холандка Лаура Декер, 16-годишната американка Аби Съдърленд и 16-годишната австралийка Джесика Уотсън преобърнаха представите за околосветските пътешествия с яхти, като се впуснаха да покоряват моретата за рекордно време. В тази надпревара победи през май Уотсън, която направи околосветска обиколка за 210 дни. Аби Съдърленд едва не загина при сурови метеорологични условия в южните части на Индийския океан през юни. Лаура тепърва ще се доказва. Тя отпътува на околосветската си обиколка през август от Гибралтар и се очаква да приключи авантюрата си през септември 2012 г.

Във Франция лидерката на социалистите Мартин Обри през 2010 г. беше посочена от социолозите за най-подходящ (засега) кандидат на левицата за президентските избори през 2012 г.

В киното дамската сензация на 2010 г. беше американската режисьорка Катрин Бигълоу, станала първата жена носителка на Оскар за режисура за мъжкия й филм "Войната е опиат" за конфликта в Ирак. БТА

източник: actualno.com

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати