29 Март 2024 г. Петък

"Телеграф": Най-старият европеец е българин

2010-07-07 11:02:28
Държавата не знае, че е собственик на 20 000 културни паметника, алармира Румен Драганов в интервю за "Новинар"

Най-старият европеец е българин и е живял край врачанското село Оходен, пише на първа страница "Телеграф". Скелетът, на 8000 г., е открит преди няколко седмици и ще бъде изваден и транспортиран във врачанския музей.

В гробницата са намерени и ритуални предмети. Археолозите са сигурни, че останките са на най-стария представител на уседнала земеделска цивилизация в Европа. Според тях той е починал на 35 годишна възраст, уточнява изданието.

В интервю за "Монитор" Иво Писанов, началник на сектор "Видеонаблюдение"В зоните с камери престъпността изчезна".

По думите му по линия на Закона за движение по пътищата в София на седмица се засичат средно около 3200 нарушения. От тях 500 са само от радара на Орлов мост, останалите са за червен светофар и неспазване на някакъв тип знаци.

Това означава, че поне 500 човека трябва да внесат 150 лв. глоба, а на останалите глобата е между 20 и 50 лв.

МВР започва акция "Пържоли" до дни, научил "Стандарт". Операцията е насочена срещу корумпирани митничари, които искат рушвети от преминаващите камиони и туристи.

Вече ударихме Лесово и Капитан Андреево, другите пунктове са наред, коментирал високопоставен източник на МВР за изданието. Кодовото име "Границата" униформените смениха с "Пържолите" след разказа на разследващата журналистка Диляна Гайтанджиева от Нова тв., уточнява изданието.

Промишлеността и високите технологии са секторите, които генерират 90% от експорта и могат да осигурят устойчив растеж на страната, пише "Класа", цитирайки икономическия министър Трайчо Трайков.

Използвайки географското си положение, България може да се превърне в първата страна - партньор на големите икономики от Източна Азия, е коментирал Трайков.

Държавата не знае, че е собственик на 20 000 културни паметника, алармира Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, в интервю за "Новинар".

По думите му красотите на България - природни и културни забележителности се оценяват на сумата от 100 млрд. долара. минималната стойност. Сумата показва, че сме една богата на ресурси, но бедна на идеи за реализация държава, допълва Драганов.

По думите му храм-паметник "Св. Александър Невски" все още няма нотариален акт. Построен е върху държавна земя като храм-паметник. Управлява се като храм от Българската православна църква, а като паметник е собственост на държавата и тя трябва да се грижи за неговата поддръжка.

Държавните такси у нас са бреме за бизнеса, пише "Труд". Анализът на Световната банка показва, че сивата икономика остава сериозна пречка за бизнеса.

У нас 28% от фирмите имат проблеми с нелоялната конкуренция от фирми в сивия сектор. По този показател сме на второ място след Литва. За сравнение с Естония само 8% от фирмите имат подобни проблеми, пише изданието.

С 3 стотинки поевтиняват горивата, след като "Лукойл България" свали цените на едро с над 2%, пише "24 часа".

По големите вериги масовият бензин А-95 ще се продава под 2,20 лв., за литър. При дизелът пък намалението може да стигне до 4 стотинки и литър да се продава за 2,23 лв. Причината за поевтиняването е задържането на котировките на петрола под 72 долара за барел, уточнява изданието.

В интервю за "Труд" Желю Желев, президент на България (1990-1997 г.), коментира слабостите на ГЕРБ. По думите му една от най-големите е достигат на компетентност.

"Затова взимат решения, които невинаги са обосновани. А когато външната реакция стане силна, са принудени да сменят позицията си. Това създава впечатление за липса на компетентност.

Но не смятам, че това е голяма грешка. Една управляваща партия може да си смени позицията под натиска на общественото мнение, когато то има по-правилната позиция, а не да упорства".

Според него войната с президента е слаба страна в управленската технология на Борисов. "Няколко пъти премиерът ревизира позицията си, опита се да измести конфронтацията с нормално сътрудничество между институциите. Войната не носи нищо добро на тези, които си я позволяват. А най-малко - на държавата", добавя Желев.

От 1000 до 2000 лв. глоба или имуществена санкция очаква шефовете на вестници и списания,които скрият кои са собствениците на изданието, съобщава "24 часа".

Това предвиждат внесените от Министерството на културата промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения, които правителството ще обсъжда.

Според измененията периодичните издания трябва всяка година да публикуват в първия си брой данни за своя издател, уточнява изданието.

източник: vesti.bg

Последни новини от категория Култура


Новини
Световната здравна организация излезе с препоръки за психичното здраве на населението. Акцентът е върху психическата стабилност на лекарите, които се борят за живота на заразените и със седмиц ...
Новини
Класическият роман на Шюсаку Ендо "Мълчание" претворен на големия екран под режисурата на недостижимия Мартин Скорсезе излиза у нас на 4 януари.Книгата е в превод на Маргарита Укегава. &quo ...
Новини
"Тиха нощ, свята нощ" е една от най-популярните коледни песни, преведена на над 330 езика и позната в почти всички страни по света. Дълго време тя е смятана за тиролска народна мелодия, но ...
Новини
Шестнайсет града се включват в редовната инициатива "Нощ на театрите", в която десетки сцени ще пуснат зрителите зад кулисите и ще играят представления до късно, с намаления или безплатн ...
Новини
В Плиска, в Двора на Кирилицата днес отбелязаха 1 100-годишнината от успението на Св. Климент Охридски, съобщиха от областната администрация Търговище.На 27 юли честваме деня на Светите Седмочисленици ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати