26 Април 2024 г. Петък

Европа в очакване на Рождество Христово

2010-12-24 18:57:50
Православна Гърция, която отбелязва светлия празник Рождество Христово като много християнски страни на 25 декември, живее в предколеден ритъм. Въпреки тежката икономическа криза кметството на столицата Атина намери средства и украси празнично централните улици.

На площада пред сградата на парламента има голяма елха. Тя ще стане център на празничните тържества за 4-милионния мегаполис. Много атиняни трудно пазаруваха за празника. Градският транспорт работи с прекъсвания от две седмици. Заплатите на много държавни служители бяха намалени, както и пенсиите, предаде ИТАР-ТАСС, цитиран от БТА.

Жителите на Словакия и Чехия също се готвят да посрещнат Рождество. Този празник в двете страни символизира единството на християните - католици, протестанти православни. 

"Това е празник на любовта, на вярата в по-доброто бъдеще, на надеждата за засилване на духовния съюз на човечеството. Тази вяра и стремеж към по-доброто в крайна сметка определя поведението на човека и политиката на правителството" - каза чешкият кардинал Мирослав Вълк. 

Днес са тържествените предколедни литургии и на трите църкви в Чехия и Словакия. Православната църква ще ги завърши на 7 януари по стария календар. Съгласно древните традиции коледните празници в Словакия и Чехия продължават три дена. Това правило е съблюдавано дори през епохата на социализма. Сбъдна се мечтата на много германци, които години наред чакаха бяла Коледа. 

Тази година цяла Германия е затрупана със сняг. Това не се е случвало от периода 1981 - 1983 г. За да отпразнуват Коледа, шведите трябва задължително да сложат на масата шунка, кюфтенца и няколко вида сельодка. Задължителен атрибут на празника е и грогът, наричан глинтвайн. Тази година шведите започнаха да пият грог доста преди Коледа заради големия студ.

Във Великобритания също очакват Рождество. Коледната картичка на министър-председателя Дейвид Камерън, на която освен него са съпругата му и новородената им дъщеря, доказва още веднъж, че семейството е главната ценност в живота. "С пожелания за щастлива Коледа и Нова година" е текстът на нея. Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Ед Милибанд също показва семейството си на коледната си картичка. "Поздравления с празника" е неговото послание. 

Зимната буря буквално затрупа Дания. На копенхагенското летище Каструп работи само една писта. Много датчани в деня преди Коледа пътуват към родните си места, но тази година няма условия за пътешествия.
източник: actualno.com

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати