25 Април 2024 г. Четвъртък

Тютюневият дим и посоката на вятъра

2010-12-24 18:28:16

"Още утре мога да сложа ключа, ще го обявя за частен клуб и ще раздам членски карти на клиентите – тогава законът не може да ме пипне" - това е готовата рецепта за заобикалянето на новата наредба за ограничаване на тютюнопушенето, която е в сила от 16 декември.

Сподели я собственик на малко кафене в центъра на София. Всъщност той няма проблем с новите правила, тъй като заведението му е под 50 кв.м. Може да избира дали да е за пушачи или за непушачи. Разказа, че идеята му хрумнала, след като прочел как в Германия ресторант с 200 места е регистриран като клуб за ритуално пушене, което показало как законът не работи.

В дните около влизането в сила на новата наредба проверка на "Дневник" показа, че заведенията в столицата в най-масовия случай са в "в режим на изчакване".

Тези, които отговарят на новите условия, са едва малка част от общия брой, а собствениците масово се оказват нарушители, и то съвсем целенасочено, защото първо ще изчакат да се ориентират "накъде духа вятърът". Повечето от тях заявяват, че очакват новите врати и табелки, и затова ще закъснеят с привеждането на заведенията си в съответствие с новите разпоредби.

Немалка част обаче неофициално казаха, че ще се опитат да издържат няколко месеца в нарушение, за да видят "как ще тръгнат нещата", и определиха новите правила като престараване и опит да се угоди на всички, който обаче няма да сполучи.

Наредбата
Новите правила, които влязоха в сила от 16 декември, предвиждат заведенията, които са под 50 кв.м, да определят дали да са за пушачи или за непушачи. За целта те трябва да поставят на видно място табели с надпис "В заведението се допуска тютюнопушене. Забранено за лица до 18-годишна възраст!" или "Заведение без тютюнев дим" - и двата надписа трябва да са непременно с шрифт "Хелветика", съответно в червено и зелено, и определен размер на шрифта. Задължителни са и надписите "Вентилацията работи", както и "При неработеща вентилация сигнализирайте управителя на обекта или дежурния здравен инспектор на телефон.....". Тези, в които се допуска тютюнев дим, ако са над 50 кв.м, пък трябва да имат сериозна преграда между двете помещения - "въздухонепроницаеми стени и плътно затварящи се врати", и освен това залата за пушачите трябва да е по-малката. За заведенията с нощен режим тютюневият дим остава в сила, но лица до 18 години нямат право да ги посещават. Досега те можеха да влизат в тях само с придружител.

Глобите за граждани, които нарушават разпоредбите, са между 50 и 300 лв., докато за заведенията в зависимост от това дали са регистрирани като еднолични търговци или юридически лица са между 300 и 1500 лв., а при повторно провинение - между 500 и 10 000 лв. При допускане на непълнолетни в местата с тютюнев дим санкцията е между 400 и 1000 лв.

Предисторията

Борбата с тютюнопушенето на обществени места започна преди около 5 години, когато за първи законодателят реши, че пушачите трябва да са отделени от непушачите. Резултатът от дългите спорове и добрите намерения на депутатите беше, че на две съседни маси стояха противоположните надписи за пушачи и за непушачи. През лятото ГЕРБ направи опит да въведе пълната забрана на тютюневия дим на обществени места, но резултатът беше настоящата наредба, която е далеч от цялостната забрана, каквато вече има на доста места в Европа. Единствено в Кюстендил кметът опита да наложи пълната забрана, но само след няколко месеца съдът я отмени.

Собствениците
Повечето собственици, които видимо не са готови с приспособяването на заведенията си към новите изисквания, заявиха, че вече са поръчали необходимите прегради, врати и табелки. Неофициално обаче доста от тях негодуват, че инвестицията е сериозна, а не се знае дали скоро няма да има пълна забрана и тогава тя да се окаже и ненужна.

Повечето очакват новите правила да се отразят и на посещаемостта, а оттам и на печалбата им. Някои не скриха и опасенията си, че с новостите се създават условия за корупция.

Неофициално от здравното министерство заявиха, че проверките ще започнат едва след Нова година, но според собственици на заведения, инспектори са заплашвали, че тръгват да проверяват с полиция още от тази седмица. Управител на луксозен ресторант дори каза, че е решил да изчака да види доколко стриктно ще се следи спазването на промените в наредбата и дори пресмята предварително колко ще вложи в евентуални глоби, докато минат 2-3 месеца. По думите му големите вериги могат да си позволят загубите от първоначалното строго изпълнение на правилата, но за по-дребните търговци ще е по-трудно да се приспособят.

Доста от заведенията, на които условията позволяват, вече са определили, че ще са само за пушачи или за непушачи, но не са спазили условията за надписите с определен шрифт и цвят. Те заявиха, че ще разчитат проверяващите да не са толкова пунктуални. Никой от запитаните обаче не успя да назове по име или да даде телефона на здравния си инспектор. Кварталните кафенета, които отговарят изцяло на новите разпоредби, се броят на пръсти.

Собствениците на софийската верига пицарии "Виктория" първоначално решили да направят всички ресторанти за непушачи, за да не се налага да инвестират в стъклени прегради за разделяне на заведенията на две зали. "Това обаче се отрази много негативно на посещаемостта, която и без това спадна с 20 до 40% заради кризата, и предпочетохме да инвестираме в такива прегради", каза Георги Илиев, собственик на веригата от 6 заведения. По думите му преустройствата се правят в момента, като инвестицията за един ресторант е между 6 и 10 хил. лв. По-трудно се оказало намирането на специалните табели.


Собственикът на "Виктория" очаква, че разделянето на заведенията на пушачи и непушачи неминуемо ще се отрази негативно на продажбите, но не прогнозира с колко може да спаднат. Очаква скоро здравните власти да тръгнат на проверки по ресторантите.

"Смятам, че по-масови проверки ще има след Нова година", каза собственикът на пицариите "Дон Домат" Ангел Стоянов. Досега обаче за привеждането на седемте заведения от веригата във вид, отговарящ на изискванията, е направена само първата стъпка - отпечатване на съобщенията и поръчка на табелите за означаване на залите. "Още поръчваме преградите за отделяне на залите.


На някои места разделянето на пушачи и непушачи е лесно, тъй като заведенията са на няколко етажа. На други обаче се изисква промяна на архитектурата. Инвестицията е поне 2-3 хил. лв.", каза Стоянов. Според него именно херметически отделените една от друга зали за пушачи и непушачи са най-проблемното изискване на наредбата. В "Дон Домат" поръчали табелите за означаване на местата от фирма, която предлага пълен комплект със знаци по всички изисквания на наредбата, който струва около 100 лв.

"Мисля, че този път ограничаването на пушенето на обществени места ще се получи. Недобро решение е обаче изискването залата за пушачи да е по-малка от тази за непушачи. Това ще доведе до отлив на клиенти, които няма да има къде да седнат. Не мога да кажа отсега как ще се отрази на продажбите", допълни Стоянов.

В един от ресторантите "Хепи" обаче не са притеснени от изискването да има повече места за непушачи. Дори от кувертите за предстоящите празници първо се изчерпали местата за непушачи. Тук също очакват всеки момент да пристигат стъклени прегради, с които да се обособят отделните зони, макар че в друг от ресторантите на веригата вече има такива.

В ресторант "Мотто" все още не са решили дали заведението ще е без тютюнев дим, или ще инвестират в преградни стени. Управителката обаче е категорична, че няма да затворят, макар че на практика вече са нарушители на наредбата.

Клиентите
Анкета сред клиентите пък показа, че нито пушачите, нито непушачите очакват коренна промяна след влизането в сила на новата наредба. Повечето казаха, че са склонни на компромиси в зависимост от компанията, с която са. Голяма част от непушачите се обявиха за пълна забрана на тютюнопушенето, докато останалите заявиха, че могат да се приспособят, дори и новите условия да се спазват стриктно.

Повечето обаче са скептични, че това ще се случи. Има и непушачи, които твърдят, че стига вентилацията да е добра, нямат проблем с тютюневия дим и новите условия биха били проблем за компания изцяло от пушачи. Условието 18-годишните да не се допускат в заведения, където се пуши, също не било повод за притеснение, тъй като всички посочиха, че не биха завели децата си там.

Малцина от запитаните отговориха утвърдително на въпрос дали биха се обадили на посочения телефон на здравния инспектор, ако вентилацията не работи.

 

източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати