29 Март 2024 г. Петък

Какво пише във вестниците на 24 декември

2010-12-24 10:06:49

Затлаченото усвояване на европарите по оперативните програми "Транспорт" и "Околна среда" отново бе остро разкритикувано от Европейската комисия, този път лично от председателя на ЕК Жозе Барозу, научаваме от „Сега”. С писмо до правителството вчера той алармира за слабото усвояване на европарите по двете оперативни програми и подчертава, че проектът за магистрала "Струма" се бави критично. Писмото на Барозу е поредното, в което ЕК изразява недоволството си от усвояване на еврофондовете. Преди седмица пристигна критично писмо от шефа на дирекция "Регионална политика" Дирк Анер до регионалния министър Росен Плевнелиев и колегата му по околната среда Нона Караджова. В него се искаше България да изпрати незабавно екшън план за справяне с проблемите във водния сектор, припомня изданието.

Президентът Георги Първанов е разпънал политически чадър над далаверите в Министерството на отбраната по време на тройната коалиция. Това става ясно от думите на министър-председателя Бойко Борисов в интервю за предаването „Уикенд” по ТВ7, което ще бъде излъчено в събота, съобщава „Монитор”. Премиерът обвини държавния глава в двоен стандарт и запита къде е бил той, когато са се правили всички далавери в армията. „Защо толкова години президентът е мълчал по тези теми”, запита Борисов. Той бе категоричен, че макар и финансовите машинации да са се правили във военното ведомство, президентът като върховен главнокомандващ е имал възможност да провери какво се случва там.  

След едноседмична задочна полемика с президента Георги Първановкабинетът взе решение вчера за отзоваване на всички посланици и постоянни представители на България с принадлежност към бившата ДС и разузнавателните структури на армията, пише „Сега”. Официалният аргумент е, че те уронват авторитета на страната в чужбина. Така топката вече е в полето на президента, който трябва да реши дали да преподпише отзоваването. Първанов вече даде да се разбере, че не е съгласен с бланкетно решение за връщането на всички първи дипломати.

Засега няма да се назначава нов човек на поста министър за българите в чужбина, казва премиерът Бойко Борисов, цитиран от „Монитор”. В кабинета обмислят дали някой от действащите министри не може да поеме функциите на подалия оставка Божидар Димитров.  ”Оставката е факт, подписана е, мисля, че не е проблем да се изчака няколко дни”, коментира премиерът.  Димитров подаде оставка в понеделник, след като беше призован да го направи от премиера. Борисов заяви, че е готов да се раздели с него, за да бъде затворена темата за участието на агенти на бившата ДС във властта. Самият Димитров препоръча за свой наследник председателя на Агенцията за българите в чужбина Росен Иванов.

Премиерът се закани да падат глави в дърводобива, съобщава „Труд”. Борисов бе информиран за крупни нарушения в сектора при посещениеи в химическия комбинат “Свилоза” в Свищов. „Оказа се, че внасяме клони и отпадъчна дървесина от чужбина. Много горски да се готвят за понеделник след празниците да ми обясняват. Много глави ще падат. Далаверата била от години, а аз не съм знаел. Доставките минавали през 7-8 посредници и докато се въртят през прекупвачи, “Свилоза” не може да си купи дървесина”, обяснява премиерът.

„Оставката на шефа на Националния филмов център Александър Донев беше приета от министъра на културата Вежди Рашидов. Донев заяви, че сам е решил да се оттегли от поста си и че е твърде рано да коментира причините. Неговата оставка беше едно от исканията на протестиращите кинодейци, които бяха недоволни от липсата на достатъчно средства за кино в бюджета за 2011 г. и от това, че Александър Донев е одобрил за финансиране филма на Мишел Бонев "Сбогом, мамо", който предизвика скандал в Италия”, разказва „Новинар”.

БСП търси подкрепата на Първанов за кандидат-президент, пише още „Новинар”. Нормално и естествено е БСП да води разговори с Георги Първанов по кандидатурите за президент и вицепрезидент, защото на държавния глава не му е все едно кой ще го наследи, заявява лидерът на БСП Сергей Станишев в интервю за БТА. Той допълва, че в разговорите с Първанов ще се търси кандидатура, която да получи и неговата политическа и морална подкрепа. Соцлидерът подчерта, че се сеща поне за четири-пет възможни кандидатури за държавен глава, които са много силни и обществени. Той допълни, че ще се търсят най-авторитетните хора. Партньорствата ще се търсят, защото целта е с президентските избори да се мобилизират избирателите, за да може на втори тур кандидатурата на БСП да събере достатъчно подкрепа срещу предложението на ГЕРБ.

„Летищата в цяла Европа ще бъдат в плен на мъгли и снегове още 4 дни. За това ще е виновна студената вълна, която днес тръгна от Атлантика. Първо тя ще завладее Англия и Франция, където навръх Коледа и в неделя са възможни проблеми с полетите”, четем в „Труд”. След това мъглите и снеговете ще налегнат Централна Европа - Германия, Чехия и Австрия. Там аерогарите също може да затворят врати. Става дума за 27 и 28 декември, казва Даниел Пенев, дежурен синоптик от TV-MET.

Всички неползвани дни платен годишен отпуск от 2010 г. нататък няма да могат да се вземат, а ще могат единствено да се заплащат при напускане на работа. Това скандално тълкуване на закона е публикувано на сайта на социалното министерство в рубриката "Въпроси и отговори", информира „Сега”. Изостаналите почивки няма да могат да се ползват, дори работодателят да е съгласен да ги даде, пишат от социалното министерство. Губят се дори 10-те дни, които Кодексът на труда позволява да се отлагат по производствени причини. За да се прехвърлят за следваща година, служителят първо трябва да си ги поиска, а работодателят да му ги откаже писмено по въпросните производствени причини. Но и те няма да могат да се ползват. Така единственото, което може да се запази за бъдещо ползване, са дните, останали заради ползване през годината на друг отпуск - за трудоустрояване, майчинство или отглеждане на дете от 1 до 2 г.

"Всеки пети българин не може да отдели повече от 20 лв. За подаръци, показва предпразничното изследване на НЦИОМ. То е проведено между 3 и 10 декември сред 1000 души. Най-голяма е групата на хората, които ще дадат до 50 лв. (30%). 15 на сто не могат да заделят и лев. Само 4% ще купуват подаръци за над 200 лв.”, разказва „Труд”. Скромни суми (от 20 до 200 лв.) като цяло за празнуването на Коледа и Нова година ще отделят 87 на сто от българите. Отново едва 4 на сто са хората, които признават, че ще похарчат над 200 лв. Огромното мнозинство от българите (80 на сто) ще си останат вкъщи за Нова година или ще отидат на гости на приятели и роднини.

Над 9 милиона лева подарък за Коледа получи ковчежникът на държавата Симеон Дянков. Това са спестените от колегите му пари през годината, съобщава „Стандарт”. Три министерства наляха икономисаните милиони в хазната, вместо да ги раздадат като коледни бонуси на чиновниците. Шампион по пестеливост е екоминистърката Нона Караджова, похарчила 4 милиона по-малко. 3 млн. лв. е спестил шефът на образованието Сергей Игнатов, 2,6 млн. пък самият Симеон Дянков. Шефът на регионалното ведомство Росен Плевнелиев се похвали, че за първи път пътната агенция е излязла на нула, без задължения. 

източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати