24 Април 2024 г. Сряда

Денят на дома, огнището и семейството

2010-12-24 09:52:04

Днес се празнува един от най-светлите християнски празници – Бъдни вечер. Това е един от най-важните семейни празници, посветен на дома, огнището и семейството.

Християнският празник, предшестващ раждането на Христос, българите наричат Малка Коледа, Суха Коледа, Детешка Коледа, Крачун и Мали Божич.

На този ден приключват 40-дневните коледни пости, започнали на 15 ноември.

Вечерята на Бъдни вечер винаги е в семеен кръг. Храната трябва да е изобилна, а ястията да са постни и нечетен брой.

Приготвят се варено жито, варен фасул, сарми с ориз или булгур, ошав. На масата се слагат също чесън, орехи, мед, кромид лук, вино, ракия и сурово жито. Изпича се и питка, в която се замесва паричка.

Преди да се нареди празничната трапеза на Бъдни вечер, стопанинът на къщата запалва специален пън в огнището, наречен бъдник.

В днешно време бъдникът е заместен от елхата, която семейството украсява на Бъдни вечер.

Празничната трапеза се нарежда върху слама на земята в югоизточния ъгъл на стаята под иконостаса. В четирите ъгъла на стаята се поставя по един орех. Това се прави, за да се осветят четирите краища на света.

Преди да започне вечерята на Бъдни вечер, най-старият мъж или жена в дома прекадява трапезата. Вярва се, че тамянът прогонва лакомите дяволчета от масата, а силата на баща им Сатана и неговите помощници – вещери, караконджоли и магьосници – отслабва.


Всеки трябва да опита всички ястия, за да му върви годината. Накрая всеки си взема орех, а по него се гадае ще бъде ли здрав – ако орехът е пълен, няма да боледува.

Докато трае вечерята, никой не трябва да става от масата. Ако все пак се наложи да я напусне за малко, върви приведен, за да не повалят караконджолите житата и да не обрекат селото на глад.

От сламата, върху която е вечеряла фамилията, напролет се сплитат венци и се окачват на плодните дървета, за да раждат изобилно.

Трапезата не се вдига цялата нощ. Вярва се, че когато домочадието заспи, близките покойници идват също да вечерят.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати