25 Април 2024 г. Четвъртък

"Фигаро": Не на балканизирането на ЕС

2010-12-23 20:22:36

Франция и Германия имат право да спрат балканизирането на Европа. Влизането в Шенгенското пространство не е право на страни като Румъния и България, които не бяха изпълнили условията за приемането им в Европейския съюз при влизането им през 2007 г., пише френският вестник "Фигаро".

Румънските ръководители говорят за "дискриминация", въпреки че всеки знае, че тяхната страна се възползва от благоприятни политически обстоятелства преди три години и от тогава не е постигнала изисквания напредък в борбата с корупцията и организираната престъпност. 

Европа не е супермаркет, на който всеки може да си вземе каквото си иска, отклонявайки се от общото правило, отбелязва изданието. Същото се отнася и за свободното движение. 

Премахването на визите е нещо, към което всички се стремят. Но трябва да стане ясно, че това е право, което е необходимо да се заслужи. 

Трябва да се надяваме, че писмото на Франция и Германия, в което те обявяват вето на предстоящото влизане на Румъния и на България в Шенгенското пространство, ще сложи край на обезпокоителната толерантност, която съвсем не се отнася само за тези две страни.

Как тогава да се учудваме, че се поставя въпросът с ромите? Как да предотвратим притока на нелегални имигранти, знаейки, че три четвърти от нелегалната имиграция идва от Югоизточна Европа? 

Въвеждането на ред е необходимо преди Унгария да поеме председателството на ЕС, поставяйки си като приоритет разширяването на ЕС, който след това ще бъде продължен от Полша. 

Хърватия иска да се присъедини към ЕС през 2012 г., но не е уредила проблема с корупцията. Опитът с България и Румъния показва, че ако не бъде постигнат напредък преди влизането в ЕС, той няма да бъде постигнат след това. 

Време е да се опитаме да европеизираме Балканите, отколкото да балканизираме Европа, отбелязва изданието.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати