20 Април 2024 г. Събота

Как да не превърнем Коледата в пиянски маратон?

2010-12-23 08:27:27
Невъзможно е да си представим Коледа без празнични семейни обеди, служебни и приятелски партита, на които се пие повече алкохол. В края на краищата това е време за веселие. Лошото е, че понякога се прекалява и от това хората се чувстват зле.

Изследванията показват, че 88% от хората не биха се отказали от пиенето на празниците, но повечето от тях биха приветствали идеята да го контролират по-добре.

Точно навреме хипнотизаторът Кевин Лей издаде книгата „Позитивното пиене” с прости, но ефективни съвети как да се забавляваме без да излизаме от контрол. 

ОПРЕДЕЛЕТЕ СИ НЯКАКВИ ГРАНИЦИ

Преди да тръгнете за празненството отделете няколко минути, за да си изработите стратегия на пиенето.

Прехвърлете няколко сценария – дали в един момент да спрете пиенето и да прекарате добре, или да продължите и евентуално да се напиете.

Помислете за това къде отивате, какво ще правите, колко ще пиете и как ще се държите.

Съобразете се с безопасното количеството алкохол, което сте в състояние да поемете – литър и половина? Два? Две чаши вино? Tри? – и обмислете границата.

Сега си представете, че сте в любимото си заведение или на вечеря в приятели и удоволствието, което изпитвате от 2 чаши вино или 3 бири. 

Докато си представяте тази картина, потупайте месестата част на дланта си 20 пъти, след това потупайте силно под края на ключицата и по една от издатините под брадата около 10 пъти. Повторете упражнението.

Сега си представете, че се опитвате да изпиете трета или четвърта чаша вино, или по-голямо количество. Би трябвало да получите чувство, че гърлото ви е като запечатано и не можете да си представите, че ще продължите да пиете.
 
Това е просто упражнение, основано на научно доказаната практика „Мисловна терапия”, при която се прилага леко, ритмично притискане на акупунктурните точки по тялото. Може да ви се струва невероятно, но изследванията показват, че тази практика наистина дава резултати.

РАЗРЕЖДАЙТЕ АЛКОХОЛА С ВОДА

Към всяко питие си поръчвайте вода, тоник, сода или сок и ги редувайте. Така ще понесете алкохола по-добре и ще се предпазите от обезводняване /главна причина за махмурлука/. Освен това ще похарчите половината от парите, които сте предвидили за празненството.  

КАК ДА КАЖЕТЕ “НЕ”

За съжаление в дните около Коледа непрекъснато се срещат натрапници, които искат да се напиват и си търсят компания.

Ако нямате желание да пиете бъдете твърди, просто поклатете глава и кажете “НЕ”.

Помислете: Кафето е вкусно, но ако някой ви предложи да излезнете и да изпиете 4 литра кафе, ще го помислите за луд. С алкохола не е по-различно. Ако смятате, че не е редно и не ви се пие, просто откажете.

ПИЕНЕТО ЗАГРОЗЯВА

Ако ви е трудно да устоите на изкушението си припомнете как се отразява алкохола на външния вид:

- Той обезводнява, изсушава кожата и косата и предизвиква главоболие.
- Лицето се подува и подпухва.
- Предизвиква натрупване на целулит.
- От алкохола се напълнява – 1 голяма чаша вино съдържа толкова калории, колкото 1 шоколад.
- Капилярите под кожата се разширяват, по бузите избиват червени жилки.

ОРГАНИЗМЪТ ПОДСКАЗВА НАЙ-ДОБРЕ НУЖДИТЕ

Организмът има вътрешно чувство за това кое е полезно и кое е вредно за него. Ако не сте сигурни дали и кога да спрете да пиете, го попитайте дали трябва да изпиете още едно питие.
 
Опитайте така: Застанете прави, раздалечете краката, изправете гърба и главата и пазейки равновесие се съсредоточете върху думата „ДА”. Ще усетите, че тялото ви се накланя леко напред. При съсредоточаване върху думата „НЕ” се усеща леко накланяне назад.

Алтернативна техника е да разтриете леко палеца с показалеца си. При мисълта за думата „ДА” пръстите се приплъзват гладко, а при „НЕ” триенето е по грубо.

КАК ДА УБИЕМ ЖЕЛАНИЕТО

Виждането, чуването, вкусването или помирисването на нещо определено предизвиква автоматична реакция - положителна или отрицателна, в зависимост от това дали ни харесва или не. Може да се научите да засилвате тези реакции и да ги използвате за контролиране на желанията.

Опитайте с това упражнение: помислете за любимото си алкохолно питие, съберете палеца и кутрето на дясната си ръка и си представете, че то е пред вас. Какъв е неговия аромат, вкус и какво усещате?

Засилете всички усещания, докато удоволствието нарастне, като през цялото време стискате заедно палеца и кутрето. Спрете и насочете мислите си към нещо друго. Така се полага позитивната котва, за да може, когато имате нужда от приповдигане на настроението да стиснете тези два пръста на дясната ръка и да го постигнете.

Сега си представете някаква храна, от която се отвращавате и си представяйте вкуса и миризмата й и как ви принуждават да я изядете, докато започне да ви се повдига. Докато правите това стиснете палеца и кутрето на лявата си ръка, докато чувството за отвращение се засили докрай. Така се хвърля негативната котва.

Когато се запиете и въпреки че мозъкът ви подсказва, че е време да спрете, ръката ви посяга към чашата прибегнете към тези котви. Така ще свикнете, когато ви се пие повече с лявата ръка да извиквате чувството за отвращение.

Празниците са времето, когато човек може да се отпусне и да се забавлява, но не трябва да се прекалява – нито с храната, нито с алкохола, за да не започне Новата година с угризения и упреци.  
източник: health.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати