19 Април 2024 г. Петък

Задържан в "Октопод"-а съди Цветанов

2010-12-23 07:46:44

Николай Велков – един от задържаните при операция „Октопод“, съди министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Процесът е за клевета, съобщи Велков пред Dnes.bg. Той е заради изказвания на Цветанов в интервю за bTV, едно от които е, че Велков е неправомерно оправдан по делото за нарколабораторията в село Опицвет.

Всъщност той никога не е бил съден по това дело – присъди от ВКС имат Кристиян Младенов и Валери Величков, съответно от 5 и 3 години лишаване от свобода.

Когато през 1998 г. бе разкрит нелегалният цех с над 330 кг. амфетамин, Николай Велков беше задържан, тъй като таблетиращата машина е била купена от фармацевтична фирма, по онова време негова собственост. Той обаче никога не е подвеждан под отговорност.

Процесът за клевета срещу Цветан Цветанов трябваше да се гледа в сряда в Софийския районен съд. Заседанието обаче е било отложено, тъй като вътрешният министър е бил нередовно призован.

Всъщност призовката е връчена на куриер от МВР, но така и не е стигнала до Цветанов.

“Явно е трудно да се стигне от куриерската служба на МВР до кабинета на министъра“, коментира Николай Велков.

Извън шеговития тон той коментира, че просто иска да покаже, че когато човек на толкова отговорен пост говори, той трябва да си мери приказките и не може да си позволява да хвърля обвинения.

Следващото заседание по делото е на 19 януари.

Очаква се в Районния съд да тръгне и второ дело – отново за клевета, заведено от Велков срещу Цветанов – за друго негово изказване пред вестник.

Николай Велков е адвокат и преподавател по право. Той беше задържан на 10 февруари, по подозрение за участие в престъпната група „Октопод“ за чийто тартор е сочен Алексей Петров. Дни по-късно беше освободен срещу 20 000 лева гаранция и до този момент не са му повдигнати обвинения.

Велков е в съвета на директорите на „Дженерал Лизинг“ АД. След акция „Октопод“ в медиите се появи информация че компанията притежава 70% от дружеството със специална инвестиционна цел на „Лев Инс“ – „Лев Инвест“.

Проверка на Dnes.bg показа, че „Дженерал Лизинг“ е сред учредителите на „Лев Инвест“, но не притежава мажоритарен дял.

Дружеството е продало акциите си (малко над 53%) в края на 2009 г. и в момента не притежава участие в капитала на  „Лев Инвест“.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати