26 Април 2024 г. Петък

Борисов: Архитект на слабата ни съдебна система е Първанов

2010-12-22 22:51:26

Писмата на вътрешните министрите на Франция и Германия за забавянето на членството ни в Шенген са абсолютно основателни.

„Най-честно да си кажем, че още с приемането ни в ЕС се налага мониторинг на съдебната система. Още тогава в ЕС са били наясно, че нещо в съдебната система не е наред”. 
Така премиерът Бойко Борисов коментира искането на Германия и Франция за отлагане на влизането на България и Румъния в Шенген.

„Надали има българин, който да не се съмнява, че има корупция и недобра съдебна система”"">„Кой е стратег на тази съдебна система"Това е правителството на Георги Първанов - тройната коалиция"В Конституционния съд колко съдии са от неговата квота и кой е архитектът на ВСС”Това е тройната коалиция и правителството на Георги Първанов".

Той посочи обаче, че страната ни има възможност да изпълни всички забележки.

„Имаме още няколко месеца. Ние сме във възможността си да изпълним всички забележки по границата, там ще сме на 100 % готови за март месец”, каза Борисов.

Премиерът показа писмото на вътрешните министри на Франция и Германия и обясни, че забележките в него са към съдебните системи и корупцията на България и Румъния.

Борисов обаче изтъкна, че в българския доклад на ЕК за корупцията и организираната престъпност има текст, че за първи път това правителство има политическа воля за справяне.

Според  него приемането ни в Шенген ще зависи от мониторинговият доклада на ЕК през февруари.

Затова ключови ще бъдат промените в законите за съдебната система – специализирания съд, които трябва да бъдат спешно приети в парламента. Тогава за България нямало да има проблем.

Той потвърди, че утре на заседанието на Министерския съвет ще бъде прието постановление за отзоваването на дипломатите, сътрудничили на ДС.

„Надявам се президентът с лекота да подпише отзоваването им”, заяви Борисов.

Той отвърна на президента, който по-рано днес го нарече „слаб премиер”, че личният рейтинг на държавния глава е по-слаб и половината от министрите в кабинета на ГЕРБ са го изпреварили. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати