18 Април 2024 г. Четвъртък

МВР шефът: Лекари, извинявайте, нищо лично!

2010-12-22 22:50:39

Поради липсата на кворум председателят на Народното събрание Цецка Цачева закри днешното пленарно заседание, без да изслуша вътрешния министър Цветан Цветанов за скандалния случай с новороденото бебе в Горна Оряховица.

След двудневно подканяне от депутатите МВР шефът дойде в парламента в 18 часа, но така и не взе думата, за да даде обяснения за разминаването на СРС-тата и медицинската експертиза.

При поименна проверка се оказа, че в пленарна зала са 111 депутати, а за да има кворум са нужни 121.

Така изслушването на вътрешния министър Цветан Цветанов се провали. А първото редовно заседание за 2011 г. на НС ще се състои на 12 януари.

След като се яви пред депутатите Цветанов така и не излезе на трибуната, което предизвика огромно недоволство в залата.

Председателят на НС Цецка Цачева обаче заяви, че не може да накара насила вътрешният министър да говори и продължи по дневния ред.

След като заседанието беше закрито, Цветан Цветанов заяви, че иска да се извини на всички засегнати по случая в болницата в Горна Оряховица.

„Това, с което щях да започна и щях да завърша, е да изкажа едно голямо съжаление към всички лекари, които са се почувствали засегнати. Искам да се извиня на всички, които са се почувствали засегнати. Не е имало нищо лично, не е имало нищо, което да засегне тази гилдия, защото без лекарите няма как да има живот в днешните условия, в които живеем”, каза той пред журналисти.

Той посочи, че не е направил по-рано изказването си в парламента, защото в този момент са се приемали важни законодателни текстове.

Цветанов каза още, че всичко, което е направено, е само и единствено, за да бъдат събрани достатъчно доказателства. Именно поради това е била назначена петорната експертиза по скандалния случай. Той каза още, че не може да оспорва документа, нито да го коментира.

По-рано днес  парламентарните групи на Синята коалиция, ДПС, БСП и депутатите от РЗС поискаха  създаване на парламентарна анкетна комисия, която да разследва случая с бебето в Горна Оряховица.

За сформиране на такава комисия са нужни 48 депутатски подписа. Идеята е тя да разследва кой е възложил подслушване на лекарите, кои са били подслушвани, кога е стартирала преписката по случая и да бъдат изслушани аудио записите от СРС-тата.

Предвижда се комисията да е създадена на паритетен принцип и да извърши проверка в рамките на един месец.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати