20 Април 2024 г. Събота

Тежък прокурорски гаф попречи на жертвите на "Наглите" да си върнат парите от откупите

2010-12-22 14:48:03
Сериозен пропуск на прокуратурата провали възможността на жертвите на "Наглите" да заведат веднага искове за връщането на парите, платени като откуп.

Тъй като сумите са давани от техни близки, а не от самите отвлечени, роднините трябва да получат качеството на пострадали в процеса. Това може да стане само и единствено ако освен обвинения за отвличане, каквото е повдигнато на деветимата от "Наглите", им бъдат повдигнати и обвинения за изнудване. Прокуратурата обаче не е повдигнала такива.

Така съдията Виолета Магдалинчева беше принудена да откаже да приеме исканията на близките на отвлечените да си върнат парите, които са дали за освобождаването на роднините си. След като отказа да приеме исканията да си върнат парите от откупите, тя обясни на жертвите, че те не губят това си право за в бъдеще, но просто ще трябва да изчакат наказателното дело срещу "Наглите" да приключи и да заведат самостоятелни граждански дела.

Съдията обаче прие всички искания на жертвите за компенсация за неимуществени вреди – мъки и страдания, които са им причинили при отвличанията. Първата жертва на Наглите – Илиян Цанев, поиска 400 000 лв., Михаил Краус - 500 000 лв. Малкият Джорджо Марков – 120 000 лв., Велислав Величков – 150 000 лв., Ангел Бончев – 250 000 лв., съпругата му Камелия Бончева – също 250 000 лв., Георги Георгиев-Пурата – 150 000 лв., Васил Маникатов – 300 000 лв., Киро Киров – 200 000 лв., Борислав Атанасов – 200 000 лв., Румен Гунински-младши - 500 000 лв.

Граждански искове не предявиха само Мехмед Чакър и Борислав Димов. Бончев и Величков предявиха и отделни искове само към Прокопи Прокопиев-Културиста за рязаните пръсти по време на отвличанията. Първият поиска още 50 000 лв., а вторият – 100 000 лв.

С това упреците към прокуратурата за тежки нарушения при разследването на групата за отвличания не свършиха. Прокурорите Бисер Кирилов и Антоанета Близнакова бяха обвинени в извършване на престъпление срещу правосъдието от адвокат Илиян Василев, който защитава единия от "Наглите" - Павел Петков-Прасето.

Василев заяви, че под натиск от висшестоящ прокурор, който няма нито личния, нито професионалния морал да застане пред съда, двамата обвинители са прикрили престъпления, признати от Валентин Михайлов-Вальо Бореца и Найден Недев.

Двамата са направили пълни самопризнания за участия в отвличания, има и други доказателства, които го подкрепят, но не са им повдигнати обвинения и са само свидетели. По закон прокуратурата няма право да не повдига обвинения на човек, за чието участие в престъпления има събрани достатъчно данни, заяви Василев.

Законът позволява да не се повдигат обвинения само ако още преди да е извършено дадено престъпление, участник в сговор за него се откаже и докладва за криминалните намерения на останалите пред МВР или прокуратурата.

Това обаче не се е случило с Михайлов и Недев, заяви адвокат Василев и настоя съдът да задължи прокуратурата да излезе със специален акт, в който да обоснове защо на двамата не са повдигнати обвинения.

Двамата прокурори отказаха да си направят отвод и заявиха, че съдът няма право да им нарежда на кого да повдигнат обвинения. Същата теза застъпиха и адвокатите на жертвите на "Наглите".

Съдия Магдалинчева отказа да върне делото и следобед то ще продължи с разпит на най-младата жертва на наглите – Джорджо Марков.

За пропуска на прокуратурата се разбра още при внасянето на обвинителния акт в съда. Тогава обаче градският прокурор на София Николай Кокинов коментира, че "няма никаква драма".
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати