25 Април 2024 г. Четвъртък

FT: "Не"-то за Шенген е тежък удар за България и Румъния

2010-12-22 14:37:56

Решението на Германия и Франция да блокират приемането на България и Румъния в Шенген е тежък удар за двете източноевропейски страни.

Te се надяваха да се присъединят към зоната на свободно движение през пролетта на 2011 г., макар че мнозина смятаха този срок за нереалистичен. Това коментира британският в. "Файненшъл таймс".

Вътрешните министри на Германия и Франция заявиха в писмо до ЕК, че приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство през март би било "преждевременно".

Според тях двете страни не са изпълнили всички условия за присъединяване към зоната на свободно движение. Те изтъкват като аргументи в подкрепа на своята позиция слабостите в съдебната система на България и Румъния и продължаващите проблеми с корупцията и организираната престъпност, отбелязва вестникът.

Дипломати, цитирани от "Файненшъл таймс", заявили, че позицията на Берлин и Париж ще наложи да се изработи нов график, тъй като за приемането на нова държава в Шенген е нужно единодушно решение на страните членки.

Това развитие ще бъде особено неприятно за Унгария, която поема ротационното председателство на Европейския съюз от 1 януари догодина и която се надяваше да подобри отношенията между т.нар. стари държави членки на общността като Германия и Франция и новоприетите страни, най-вече от Източна Европа, посочва изданието.

Източници, запознати с въпроса, смятат, че наред със съображенията, свързани с различни проблеми в България и Румъния, особено в съдебната система, позицията на Франция и Германия е повлияна и от някои политически фактори. Париж продължава да се тревожи от възможен наплив на роми, ако двете страни бъдат приети.

Берлин пък е загрижен за ефекта, който присъединяването им към Шенген може да окаже върху миграционните потоци в Европа, тъй като приемането на България и Румъния в зоната на свободно движение би отворило сухопътен мост за влизане на мигранти в ЕС от Турция директно в България или през пропускливата граница с Гърция.

Холандия също смята страната ни за недостатъчно готова под предлог, че трябва да гарантираме по-добре вътрешната си сигурност.

Холандия освен това е в "плен" на крайнодясната Партия на свободата на Геерт Вилдерс – яростен критик на исляма и на разширяването на имиграцията.

Румънският президент Траян Бъсеску окачестви решението като дискриминация. Той аргументира позицията си с довода, че първоначалните условия за влизането на Букурещ в Шенген са били обвързани единствено с техническите изисквания на страните от свободното пространство.

Сега Франция и Германия искат отлагане на членството на двете страни заради неубедителния им напредък в борбата с организираната престъпност и корупцията, пише френският вестник „Нувел обсерватьор”.

От своя страна България отбеляза, че „ще направи всичко възможно, за да разсее съмненията” за присъединяването си в зоната. В София изразиха разбиране към усложнената политическа ситуация в някои страни от ЕС. България изрази решимостта си да положи всички усилия, за да разсее съществуващите съмнения относно членството си в зоната.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати