28 Март 2024 г. Четвъртък

Каква поредна... парламентарна драма за Божидар Димитров

2010-12-22 14:33:01

Търпение + лоялност или последователност + отмъщение? Пред този избор е изправен сега историкът Божидар Димитров, който вече е министър в оставка. 

В първите си изявления той беше категоричен, че веднага ще подаде декларация за напускане на Народното събрание. Оказва се обаче, че така ще създаде много сериозен проблем на ГЕРБ. Защото е избран като мажоритарен кандидат от Бургас. 

Според действащия закон, ако днес парламентът освободи Божидар Димитров, трябва да насрочи извънредни мажоритарни избори в Бургас за едно депутатско място. Тоест ГЕРБ ще рискува да загуби един мандат. 

Така, за да покаже лоялност към председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, който му поиска оставката в качеството си на премиер, Божидар Димитров трябва няколко месеца да остане депутат. 

Поне докато влезе в сила новият закон за избор на народни представители. В него управляващите са изработили необходимата „стъкмистика” за този казус и евентуалното му мултиплициране през следващата изборна година. При предсрочно прекратяване на пълномощията на мажоритарно избран народен представител от Четиридесет и първото народно събрание, издигнат в едномандатен изборен район от партия или коалиция от партии, Централната избирателна комисия обявява за народен представител следващия в листата на същата партия или коалиция от партии кандидат от съответния многомандатен изборен район”.

От опозицията веднага скочиха. "Не бива казуса с Божидар Димитров да го решавате чрез текст в закона, който променя разпоредбите досега", призова Михаил Миков от БСП. Той разясни, че между мажоритарно и пропорционално избран депутат има голяма разлика. 

„По този начин вие може да кажете, че примерно Божидар Димитров се замества с Ваньо Танов”, даде пример за абсурдното решение депутатът.

Мая Манолова пък припомни на вече бившия другар Божидар Димитров, че може да си отмъсти. Според нея той ще е първият, който ще може да си избере дали да мине по стария ред, или да изчака партийната повеля. 

Иначе „стъкмистиката” се правела и заради изборите догодина, когато мажоритарен депутат от ГЕРБ можел да реши да кандидатства за кметско място.

Управляващите не отговориха на упреците на опозицията. Вместо тях това направи Павел Шопов от „Атака”.

 

„Мнозинството се опитва да реши проблем, който беше създаден от вашето мнозинство. Просто и ясно мнозинството ще си реши въпроса, както то счита. Трябва да свиквате с това”, обърна се към БСП вече със самочувствието на управляващ националистът.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати