19 Април 2024 г. Петък

Първанов: България има слаб премиер

2010-12-22 10:57:40
България има слаб премиер, това каза президентът Георги Първанов по БНТ. Според него Бойко Борисов вече не може да се оправдава с тройната коалиция и министрите за проблемите, тъй като става ясно, че няма управленски капацитет. "България няма нужда от шериф, а от добър стопанин", заяви още Първанов.

Според него кабинетът сам провокира скандалите, за да прикрие тежките проблеми в страната - колапса в здравеопазването, кризата в образованието, изяждането на доходите, трайните безработни, задълбочаващата се криза. В отговор на въпрос Първанов заяви, че никога не е имал амбиции да бъде премиер."Аз обаче, както всички българи съм заинтересуван и ще работя за това България да намери можещ екип с можещ премиер", уточни държавният глава.

В борбата с престъпността се залага на показността
Президентът не скри, че в началото кабинетът е тръгнал силно в борбата с престъпността с операция "Наглите", но впоследствие нещата са поели в лоша посока. "Сега се залага на показността, не мога да си обясня как се подслушва едно родилно отделение, а големите босове, известни с партизанските си имена, остават недосегаеми. Явно има двоен стандарт", посочи държавният глава.

Според него трябва да се даде отговор на въпроса процъфтява ли контрабандата и трафикът на хора в България. "Не е ли това истинската причина за отказа за Шенген. Тук обяснението не са дипломатите", каза още Георги Първанов. Той смята, че в момента полезният ход на страната е да видим какво трябва да направим, за да покрием техническите критерии за прием в шенгенското пространство.

Няма да отзова всички дипломати с досиета
"Не съм склонен да отзова всички дипломати, за които има данни, че са сътрудничили на Държавна сигурност. Предлагам да седнем с премиера и да разгледаме всички отделни случаи, за да се види  какво е правил даденият човек като сътрудник на ДС, кадърен ли е ли не", каза Първанов. По неговите думи, ако за даден дипломат има спор между него и премиера дали да бъде отзован, казусът трябва да бъде изваден пред обществото, като всеки представи аргументите си.

"Не е коректно да се твърди, че по мое време са се увеличи дипломатите агенти, тъй като при назначенията не се гледа в архивите. А и за част от назначените се знаеше предварително, че са сътрудничили на ДС", категоричен беше Първанов. "Аз съм учуден как си промени възгледите Бойко Борисов. През 2008 година той разграничаваше доносник от разузнавач, а сега смени позицията си", посочи държавният глава.

Човек, обучавал репресивния апарат, не може да е морален съдник
Първанов изрази учудване, че човек, свързан с предишния режим, преподавал в академията на МВР на репресивния апарат, иска да е морален съдник. "Защо дипломатите да платят цената на прехода. Как така те трябва да бъдат отзовани, а сътрудниците на ДС в МВР да останат", запита риторично президентът. Той припомни, че дипломатите всъщност само изпълняват задачите, възложени им от управлението на държавата.

Георги Първанов уточни, че той е лично е за огласяването на всички имена на хора, сътрудничили на ДС, и събраните от тях материали. "Още при приемането на Закона за досиетата се допусна грешката всички да бъдат поставени под общ знаменател - доносниците и разузнавачите", каза държавният глава. Президентът посочи като грешка също, че са разкрити и имената на разузнавачите, нещо, което, никоя съседна страна не направила.

"Не наложих вето на закона за досиетата при неговото приемане, за да не се спекулира, че имам лични мотиви. Освен това тогава конфигурацията в парламента беше такава, че законът щеше да се забави с няколко седмици и да се приеме отново в същия вид", разясни Георги Първанов.

Не на лустрацията
Не бива да се допуска лустрация, категоричен е Първанов. Той припомни, че Конституционният съд вече е отхвърлил няколко опита за въвеждането й. "Дори да се приемат такива текстове, идеолозите ще останат в сянка", смята президентът.

Готви се служебна победа за ГЕРБ
Първанов изрази притеснения за готвените промени в избирателния закон. "Проблемът не е, че, изглежда, се подготвя служебна победа за ГЕРБ, но и може да се обездвижи местната власт. Уседналостта в този и вид няма да проработи, това е разчистване на партийни сметки", обобщи Георги Първанов.

В отговор на въпрос той уточни, че е склонен да подкрепи идеята президентските и местните избори да се проведат на една дата. "Така ще се похарчат по-малко пари и има изгледи за по-голяма активност, макар че това не е сигурно", аргументира се държавният глава.

Борисов да спре да се ослушва за АЕЦ "Белене"
Президентът Георги Първанов заяви, че по отношение на развитието на големите енергийни проекти на страната има съмнение, че правителството и премиерът ще ги придвижат. "Първи започнахме работа по "Южен поток", а ние последни подписваме за проектна компания. "Оставам с впечатлението, че Бойко Борисов се ослушва за АЕЦ "Белене", за да види коя страна ще надделее в общественият дебат. Така проектът се забавя, а в същото време Румъния и Турция работят активно по развитие на ядрената енергетика", каза още президентът.

Според него, ако до края на годината няма управленско решение за централата, то трябва да се направи референдум дали тя да се строи. Според Първанов референдумът може да се проведе заедно с президентските избори.

Маратонецът АБВ
"АБВ има маратонски цели, а не участва в спринтова дисциплина". Така президентът обясни защо неговата формация не демонстрира активност след основаването си. Първанов не се съгласи с твърденията, че в организацията имаскучни хора.

"Какво ще е бъдещето на проекта АБВ ще решат неговите членове. Със сигурност движението няма да стане партия, тъй като в него има ръководители на партии с традиции", поясни държавният глава.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати