23 Април 2024 г. Вторник

Вътрешният министър – в парламента, но някъде следобед

2010-12-22 10:53:44

Почти час депутатите не започнаха работа по дневния ред на последното си заседание за тази година. 

Вместо това се четат предложения за привикване в парламента на вътрешния министър Цветан Цветанов, който да направи второ литературно четене по случая с бебето в Горна Оряховица. 

Четене, гласуване, отхвърляне, репликиране, ново предложение по същия въпрос. Така – 50 минути. 

Пръв започна Иван Костов от „Синята коалиция”. Той е гледал Цветанов в някой от сутрешните блокове и го похвали, че уважава телевизията. 

„Добре е да дойде и да уважи народните представители”, плахо започна Командира. Този тон продължи съвсем малко, защото Костов предупреди за зараждаща се кризисна ситуация.

„Това е изключително опасно за държавата България. Трябва с наша помощ да се коригира драстично поведението на МВР, то да не се произвежда в министерство на здравеопазването, съдебна медицина, съд и така нататък. Ще се превърнем в държава, в която вместо хората да гледат с надежда на министъра на вътрешните работи да ги пази, те ще се пазят от него”, заяви Костов и предупреди, че няма да забрави темата след ваканцията.

Председателят на парламента Цецка Цачева му отговори, че ще уведоми министъра, а след това и народното представителство за неговия отговор.

Последва предложение на Ангел Найденов от „Коалиция за България”.

„Защо предлагаме изслушването да е в НС? Защото публичното му представяне започна тук. Един прецедент, който имаше шокиращо въздействие и превръщащ се в една от най-грозните манипулации, направени тук, в Народното събрание”, каза Найденов.

От БСП искат две неща от Цветанов – да обясни защо са подслушвани лекарите и какви са основанията му да твърди, че има разминавания между данните на МВР и тези от професионалната експертиза.

С мнозинство от „въздържали се” парламентът не прие предложението на опозицията.

После същата тема подхвана Яне Янев. „Ако има грам съвест – би трябвало да си депозира оставката при Бойко Борисов. Изключително позорно е обстоятелството в деня на българския полицай такъв министър да поздравява служителите на МВР”, обърна се Яне към залата. Неговото предложение също беше отхвърлено.

По време на дебата обаче Цветан Цветанов отговорил, че ще дойде в парламента в „следобедните часове”, както съобщи от трибуната Цецка Цачева.

Тази реакция на министъра отново разпали Янев. „Ние парламентарна република ли сме, или Цецовска държава. Казал на председателя на парламента, че щял да дойде в следобедните часове. Това тук да не е произвол. Госпожо председател, идете в кабинета и му кажете на господин Цветан Цветанов, че България още е парламентарна република”, подхвана този път Цачева лидерът на РЗС.

„Позволявате Цецо да се подиграва с народното представителство”, допълни Яне Янев.

Така въпреки отхвърленото предложение Цветан Цветанов ще дойде в парламента, когато му се освободи време в следобедните часове. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати