27 Април 2024 г. Събота

Прокуратурата: Рано е за заключения по случая с лекарите

2010-12-22 09:12:55

Великотърновската окръжна прокуратура все още не е получила официално становището на експертите по случая за смъртта на бебето в болницата в Горна Оряховица.

"Запознати сме с основния извод на лекарския екип, според който бебето е родено мъртво, но искаме да се запознаем и с допълнителните документи към експертизата, а не само със заключението", каза говорителят на Окръжна прокуратура Румяна Ирманова.

 

"Трябва да разберем на какво са стъпили медиците, за да направят заключението си. Тогава и ние ще изготвим нашите правни доводи. Те ще бъдат изградени въз основа и на други доказателства по случая, не са само разговорите, записани със специални разузнавателни средства. Трябва да бъдат взети предвид и свидетелски показания, както и други експертизи", допълни Ирманова.

 

Тя не посочи срок, в който доказателства по случая ще бъдат разгледани и обобщени.

Срокът на разследването е двумесечен, а все още не минал и месец от започване на производството по този случай, каза тя пред Дарик радио.

Междувременно министърът на здравеопазването Стефан Константинов обяви, че ще поиска от вътрешния министър Цветан Цветанов експертизата по случая в Горна Оряховица.

Това стана ясно след среща на министъра с представители на ПГ на „Синята коалиция”.

Петър Москов обясни, че министърът е казал, че ще направи всичко възможно, за да получи експертизата. Той посочи, че това е малко странно – "министърът на здравеопазването, който е принципал на системата, да не разполага с експертизата".

"Ние казахме на министъра, че при положение, че експертизата твърди, че става въпрос за мъртвороден плод, това изисква неговата политическа отговорност и чакаме неговата реакция като принципал на системата на здравеопазването.

Второто нещо, ако тръгнем да оспорваме тази експертиза, ще се окаже, че от трибуната на Народното събрание – освен, че трима лекари са наречени убийци, още петима експерти ще бъдат наречени лъжци", заяви той.

По думите му това отново изисква реакцията на принципала, а може би на ръководителя на правителството.

"Това, което чухме всички, беше ужасно и тези хора, трябва да понесат своите последици, но това не значи, че са убийци", посочи Москов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати