26 Април 2024 г. Петък

Първанов: учител на "репресивния апарат" иска да е ментор

2010-12-22 09:09:03

Въпросът с дипломатите, които са били сътрудници на Държавна сигурност, трябва да се решава случай по случай пред очите на обществото, каза президентът Георги Първанов пред БНТ. Държавният глава е този, който може да отзове посланиците.
 
"Не бих приел бланкетни предложение, защото отговорността не е колективна", обави президентът.

Първанов е готов заедно с премиера да отворят всички досиета на дипломати.

"Ако някой е доносничил или е работил срещу интересите на държавата, ще бъде освободен", готов е президентът. Той обаче знаел, че повечето от тези дипломати винаги са работили в интерес на държавата.

Много от имената на коментираните сега посланици вече бяха огласени преди години като съпричастни към ДС припомни президентът. При назначаването им за него била важна тяхната компетентност, затова "поемал своята отговорност".

"Когато става дума за морал не приемам хората, които са били свързани с предишния режим на други позиции да са морални ментори", обяви президентът и припомни, че премиерът е бил преподавател в академията на МВР и е обучавал "репресивния апарат на режима".

Полемиката за досиетата трябва да се води до излизането на истината, каза Георги Първанов, чието име също фигурира в архивите на ДС.

"Лустрация обаче не бива да се допуска", е отговорът на въпроса дали би наложил вето на закон, който ограничава служители на външното министърство с досието.

"Темата лустрацията вече е изяснена и от Конституционния съд", каза той.

"България има слаб премиер. Той не може да преодолява проблемите, които има страната. На България й трябва не шериф, а стопанин, знаещ и кадърен човек, който да управлява страната", каза президентът. 

Според него, голяма част от напрежението между него и премиера е спор по политики, но има и личен момент. 

"Не се съизмервам, с когото и да било в политиката, това би било елементарно. През различните периоди на прехода съм имам своята полемика с носителите на различни политически тенденции, но хората трябва да преценят колко сме различни със сегашния и предишните премиери", посочи Първанов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати