27 Април 2024 г. Събота

Кабинетът губи, Борисов – не

2010-12-20 12:08:37

В края на годината половината българи (49%) са скептично настроени към управлението на екипа на премиера. Това показват резултатите от Национално представително проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ).

37% от българите посочват, че одобряват работата на кабинета през декември – с 5% по-малко спрямо ноември. 

Стойностите на одобрението за дейността на Бойко Борисов не се променят през последните три месеца, като с рейтинг на одобрение от 59% премиерът продължава да е най-одобряваният български политик. 

Без промени спрямо ноември остава и неодобрението за неговата работа – 32%. 

През декември 66% от пълнолетните българи са оптимисти, а 14% са песимисти за това, че правителството ще изкара пълния си четиригодишен мандат. 

Според НЦИОМ общественото мнение изглежда разколебано в отговор на въпроса дали хората гледат с надежди или с притеснения на управлението на ГЕРБ. 

45% споделят, че гледат по-скоро с надежда на управлението, а 42% – по-скоро с притеснения.

В края на 2010 г. президентът е одобряван от 45% от гражданите и е неодобряван от други 45%.

Сергей Станишев и Волен Сидеров остават най-одобряваните лидери на парламентарни групи – съответно с дялове на одобрение от 24% и 22%. 

През декември е налице известен спад в одобрението за работата на съпредседателите на ПГ на "Синята коалиция". Иван Костов е одобряван от 12% от българите, като подкрепата към него се свива с 4% спрямо ноември. 

През декември Мартин Димитров е одобряван от 15% от интервюираните, като този дял е с 2% по-нисък от ноемврийското одобрение за лидера на СДС.

През декември най-одобряваните членове на кабинета са Цветан Цветанов (55% одобрение), Росен Плевнелиев (52%) и Мирослав Найденов (48%). 

Непосредствено след водещите по одобрение министри се нареждат Николай Младенов (41%), Вежди Рашидов (31%) и Трайчо Трайков (30%). 

Най-ниско одобрение за работата си през декември получават: Стефан Константинов, Томислав Дончев, Тотю Младенов, Нона Караджова и Александър Цветков.

Половината българи очакват новата 2011 година да бъде по-хубава за страната от отминаващата 2010 г.

 

Общественото мнение обаче няма фаворити за бъдещ президент извън утвърдените имена в политическата публичност. 

36% от интервюираните – точно колкото са привържениците на ГЕРБ, биха искали президент да стане подкрепеният от тази партия кандидат. 11% от българите биха подкрепили онзи, когото посочи БСП, 5% предпочитат кандидата на "Атака", а 3% – на "Синята коалиция".

Попитани кого биха издигнали за президент на България, ако зависеше само от тях, избирателите посочват цели 39 имена. 

На първо място сред споменатите имена – посочен от 14% от българите, за президент е номиниран премиерът Бойко Борисов. Българският еврокомисар Кристалина Георгиева се изкачва през декември на второ място в предпочитанията – с 12%. 7% биха издигнали за поста държавен глава вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров е предпочитана кандидатура от 3% от интервюираните. Също 3% биха издигнали за президент лидера на БСП Сергей Станишев, 2,4% – бившия еврокомисар Меглена Кунева, 1,1% – лидера на ДСБ Иван Костов, 1% – лидера на ДПС Ахмед Доган.

Половината българи очакват новата 2011 година да бъде по-хубава за страната от отминаващата 2010 г.

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати