26 Април 2024 г. Петък

Няма връзка между „Белене” и цената на газа, категоричен Трайков

2010-07-07 10:27:32
Намаляването на цената на газа е сред Топ 3 на приоритетите за българската икономика. Това заяви в студиото на БиТиВи икономическият министър Трайчо Трайков.

По думите му България в момента купува газ, който влиза в страната ни на 339 долара, което е по-висока цена, сравнено с други страни в Европа.

Според Трайков основният проблем е в посредницитеили по - точно в цената, с която се оскъпява от тях горивото.

Министърът обясни, че горивото се подава от „Газпром" на „Булгаргаз" на 339 долара, който го продава на потребителите с надценка от 5 долара.

Следва трансфер по тръбите на „Булгаратрансгаз",който слага надценка от 12 долара и отново се връща до „Булгаргаз", който го продава на промишлените потребители, на газоразпределителните дружества, които снабдяват домакинствата по своя надценка.
И оттук идва целия проблем с голямото оскъпяване, заяви Трайчо Трайков.

Що се отнася до това дали тази цена на газа, която е в момента в България, е висока или ниска той заяви, че е помолил ДКЕВР да изготви доклад, в който да бъдат показани всички разчети, за да бъде направена съответната оценка.

Запитан дали във ведомството са получавани сигнали, че някой „прибира" милиони левове Затова ние искаме да няма посредници" и подчерта, че въпросните дружества са дружества, в които „Газпром" има акционерно участие.

Трайков заяви, че по време на вчерашната среща с руския първи вицепремиер Зубков Не трябва да сме максималисти. Ние искаме да постигнем чувствително намаляване на цената, затова действаме на принципа три пъти мери - веднъж режи"Те не казаха, че няма да ги има, но го приеха в портфейла от въпроси, които ще се обсъждат".

„Белене" си е „Белене" и е наивно да се смята, че има някакваимплицитна обвързаност, заяви още Трайков в отговор на въпроса дали можем да поставим като условие, че ще строим „Белене", ако се премахнат посредниците.

По отношение на газа обаче основната връзка, според министър Трайков, е между доставката на газ и „Южен поток".

По думите му и двете страни са заинтересовани проектът да се получи - Русия има интерес „Южен поток" да стана и да мине през България с целия си обем, а ние имаме интерес това да стане, защитавайки постигнатите до този момент позиции.

Според Трайков участието ни в „Южен поток" ни гарантира сигурност на доставките и приходи от тези доставки.

По думите му има и друг проблем, който е свързан с факта, че цените на газа остават пазарни, т.е. повишават се с големи проценти с течение на времето, а цените за транзита остават наедно много ниско ниво.
източник: news.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати