19 Април 2024 г. Петък

2010 била преломна в борбата с престъпността

2010-12-19 21:50:27

2010 година беше преломна в дейността на МВР, поне що се касае до организираната престъпност, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов по bTV.

"Свидетели сме, че през тази година няма тежки и знакови престъпления на организираната престъпност. Поредицата от акции на МВР всъщност са функция от резултата на действията, които сме предприели", заяви Цветанов.

По думите му е възстановено доверието на евроатлантическите партньори към България. "Самият факт, че тази година за първи път след членството на страната ни в ЕС имаме положителен междинен и летен доклад относно борбата с организираната престъпност, е един добър показател", заяви Цветанов.

На въпрос дали чувства позициите си поразклатени след скандалите с апартаментите, той каза, че за него случаят е приключен. "Всичко е показано, предоставил съм всички документи при проверката. Когато тя приключи, информацията ще бъде публично оповестена от НАП. Аз просто ще потвърдя това, което те ще изнесат", каза Цветанов.

Вътрешният министър отрече твърденията на РЗС, че при посещението си в САЩ е заявил, че е готов да понесе и по-голяма отговорност, като стане министър-председател.

По повод използването на СРС-та Цветанов заяви, че всичко, което се прилага при използването на СРС, не е по-различно от това , което е прилагано по българското законодателство през последните години.

"Те отиват в съда и се използват като доказателства за извършени престъпления. За използването на СРС трябва да има достатъчно основания, и то само при определен вид престъпления", добави министърът.

Той отрече твърденията, че са подслушвани четирима министри – Трайчо Трайков, Росен Плевнелиев, Александър Цветков и Сергей Игнатов, както и председателят на парламента Цецка Цачева и Искра Фидосова. "В тези твърдения няма нищо вярно", категоричен бе вътрешният министър.

Цветанов заяви, че съотношението на веществените доказателства, получени вследствие използваните СРС, се е повишило на 34% спрямо едва 10% преди няколко години. "Според мен това е добър атестат за добре свършена работа", каза министърът.

"Оттук нататък пак ме вкарваш в една компроматна война, която ще бъде насрочена срещу мен". Решението кой ще бъде президентски кандидат на ГЕРБ ще бъде взето колективно през май или юни, тогава ще бъде обявено".
 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати