24 Април 2024 г. Сряда

Все повече висшисти – безработни

2010-12-19 12:34:11

Усещането за негативно въздействие на икономическата криза върху домакинствата намалява. Броят на анкетираните (общо 6225), които заявяват, че са засегнати от кризата, спада до 19% през септември при над 24% през февруари. Това показват данните от панелното изследването на Институт "Отворено общество" и Световната банка.

Анализът на данните показва, че равнището на бедност се задържа устойчиво на високо за ЕС ниво. През септември 21,4% от населението са в риск от бедност според дефиницията на "Евростат" при 21,1% през януари. Заради недостиг на средства всяко трето домакинство е принудено да пести, като ограничава потреблението на основни хранителни продукти.

Всяко пето домакинство се лишава от необходимите лекарства. Близо 8% от анкетираните заявяват, че пропускат хранения през деня, докато при най-бедната една пета от домакинствата този процент достига до 17.

Макар да се забелязва спад в негативните оценки за общото икономическо положение на страната, делът на домакинствата, които заради финансови затруднения и намалени доходи са принудени да ограничат разходите си за основни храни и потреблението на медицински или образователни услуги, остава непроменен.

Броят на анкетираните лица, които се оплакват от намаление на заплати, е спаднал с една трета. С толкова се е увеличил делът на лицата, които са успели да си намерят работа – всеки трети от търсещите работа през февруари е успял да намери до септември.

Една десета от заетите през февруари обаче са останали без работа половин година по-късно. Забелязва се влошаване на състоянието на търговията и подобряване на състоянието на заетите в транспорта и преработващата индустрия.

В строителството почти няма промяна. Като цяло заетите в публичния сектор са по-засегнати от тези в частния. Нараства безработицата сред хората с висше образование – от 10% през февруари на 16% през септември.

Намалява броят на ипотечните кредити. Ако през февруари ипотеки са имали 4% от домакинствата, до септември този процент намалява до 3,5%. 27% от българите и сега изпитват затруднения с изплащането на месечните си вноски по кредити. На годишна база делът на хората, които имат депозити, се е увеличил с 12%.

По последни данни около 35% от българите се лишават от покупка на дрехи и вещи, 42,3% – от потреблението на ток, вода, а 28% от потреблението на основни хранителни продукти като хляб, мляко и плодове.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати