25 Април 2024 г. Четвъртък

Борис Велчев: Подслушва се прекомерно

2010-12-19 09:15:17

В България се подслушва прекомерно, а ефективността от многобройните специални разузнавателни средства е ниска. Тази категорична оценка направи главният прокурор Борис Велчев по Дарик радио в събота.

До края на годината прокуратурата ще състави регистър на всички СРС-та, използвани по досъдебни производства и на прокурорите, които най-много са назначавали подслушване. Главният прокурор е категоричен и че съдържанието на СРС трябва да е секретно само когато представлява държавна тайна.

"Ще направим до края на годината регистър на всички СРС-та, използвани по досъдебни производства. Ще направим списък на прокурорите и ще видим кои от тях са използвали най-много СРС-та. И тогава ще видим дали са се справили да назначават СРС само в случаите, когато не може да се докаже по друг начин.

Това ще действа от 2011 г. Това, което се събира със СРС, не е достатъчно продуктивно и демобилизира състава на прокуратурата, защото не се събират ефективно доказателства, а само се чака те да се съберат по телефона. И се съмнявам, че бандитите се договарят да вършат престъпната си дейност по мобилните си телефони. Трябва да избягаме от това СРС да бъдат фетиш. Те трябва да остават държавна тайна само тогава, когато съдържанието им крие опасност за националната сигурност и националните интереси".

Оценката на резултатите вероятно ще дойде малко по-късно. Второ - най-после обществото започна да разделя очакванията от прокуратурата от очакванията към всички останали власти и е напът да престане да занимава прокуратурата с всички проблеми в държавата.

Все повече хора се обръщат към контролната система на органите, но засега това не е достатъчно завършен процес. Трето - в момента има добре работеща прокуратура и за това дава основание статистиката, според която България е страната с не повече от 5% оправдателни присъди. Като тенденция ние защитаваме правата на гражданите в държавата".

Велчев посочи, че през тази година има чувствителен ръст – с 40%, на осъдените за участие в организирани престъпни групи спрямо миналата година и че в последните няколко години намалява и броят на делата, върнати от съда. Той обеща и догодина да продължи да дебюрократизира прокуратурата.

По делата срещу хората с власт и проверките на енергийните проекти за АЕЦ "Белене" и газовите договори се работи интензивно, но с лимитирания инструментариум, с който прокуратурата има. Главният прокурор обясни, че когато такъв сигнал дойде, той трябва да е обработен от съответните държавни органи.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати