28 Март 2024 г. Четвъртък

Анализатори и дилъри са скептици за налагането на китайските автомобили у нас

2010-12-18 11:49:45
По някое време следващото лято, един нов завод трябва да започне да произвежда първите китайски автомобили в страна от Европейския съюз. Така започва материалът на вестник "Интернешънъл хералд трибюн", който е посветен на фабриката край Ловеч на Гриша Ганчев.
 
Кой прави завод в забравено от бога село някъде на Балканите? Парите са от местен бизнесмен, който иска да разкрие работни места и китайска компания, желаеща да си осигури евтин достъп до Европейският съюз - най-големият пазар в света.

Движещата сила
Движещата сила на проекта е Гриша Ганчев - български борец, който прави състояние в мътните времена на икономическата трансформация през 90-те години на миналия век, продължава изданието. Той успява да заинтригува "Грейт Уол"(Great Wall) частна компания, която е най-големият китайски производител на SUV автомобили. Общата инвестиция в завода за автомобили се изчислява на 97 млн. евро, като от тях китайците осигуряват около 10%. останалите се дават от компанията на Гриша Ганчев "Литекс".
 
Заводът в село Баховица се очаква да създаде 1200 работни места, като произвежда 50 000 седани, хечбеци, пикапи и SUV модели годишно. Кои модели ще се сглобяват и техните спецификации ще стане известно по-късно.
 
Дори във времена когато европейски и американски производители на автомобили инвестират сериозно в Китай, анализаторите казват, че ще мине още доста време преди те да се почувстват притеснени от китайската конкуренция на родна почва. "Китайските производители на автомобили все още не са дори близо до предлагането на конкуренти модели на западните марки", коментира редакторът в специализирания сайт "Аутомотив нюз Чайна" Дейвид Седуик.
 
До момента няколко компании опитаха да внесат произведени в Китай коли в страните от ЕС, но към момента без успех, припомня пък "Интерешънъл хералд трибюн". "В момента китайските компании само говорят за атакуването на европейските пазари, но все още не правят нищо в тази посока", казва Седуик

Цех или завод

Той добавя, че Баховица е по-скоро цех за сглобяване на коли, отколкото автомобилен завод. ‘‘В такъв тип предприятия колите пристигат разглобени и се сглобяват основно на ръка, без използването на почти никаква автоматизация", уточнява Седуик.
 
‘‘Изграждането на един заслужаващ внимание завод струва от 500 милиона до 1 млрд. долара. Когато видите китайски производител да направи така инвестиция, тогава ще сте наясно, че той има сериозни намерения", разяснява анализаторът в "Аутомотив нюз Чайна".

Държавната политика

Според директорът на дирекция "Икономическа политика" в Министерството на икономиката енергетиката и туризма Юлиян Николов България е атрактивна опция, защото е част от ЕС, предлага ниски данъци и сравнително ниска цена на труда за този регион. ‘Ние активно привличаме китайските инвеститори, като това е един от нашите приоритети", коментира още Николов пред "Интернешънъл хералд трибюн".
 
Той е посочил, че към момента китайските инвестиции в страната включват фабрика за стъкло, фотоволтаничен парк и планове за производство на телевизори и климатици. В ход били и преговори с китайско компания за изграждането на индустриална зона близо до София.
 
Частната инициатива
За идването на "Грейт Уол" в България обаче правителството няма голяма принос, като заслугата е на Гриша Ганчев. Става ясно от думите на изпълнителния директор на "Литекс Моторс" Илия Терзиев пред "Интернешънъл хералд трибюн". "Грейт Уол" не са имали планове да инвестират в България, но са били изкушени от Гриша Ганчев. Той от доста време търсеше възможности да произвежда евтини китайски автомобили в България за нуждите на пазарите на Балканите и Източно европейските страни", пояснява Терзиев.
 
"За местните хора този завод означава работа", казва продуктовия мениджър в "Литекс Моторс" Пламен Луков. Глобалната криза се отрази и тук, като много хора загубиха работата си, уточнява той.

Компактният хечбек "Волекс" вероятно ще е един от сглобяваните в българския завод модели
Грейт Уол

 

 
"За "Грейт Уол" България е привлекателно място. Нашата цел е да навлезем на пазарите в САЩ и ЕС", коментира заместник-директорът по европейските операции в компанията Анди Лиу. "Нашите автомобили ще са добре оборудвани, а цените, конкуренти", добавя той.
 
Цена и проблеми
Според предварителните изчисления, сглобяваните в България седани ще струват около 5000 евро, при 6000 евро за сглобяваните в завода на "Рено" в Румъния "Дачия Логан", посочва "Интеренешънъл хералд трибюн".
 
Дилърите на нови автомобили в София обаче посрещат със скептицизъм навлизането на "Грейт Уол" на българския пазар, уточнява изданието. Според Митко Цонев, генерален мениджър на представителство на "Рено" и "Дачия", китайската компания едва ли ще продава повече от 1000-1500 коли годишно. И това в страна, в която през минала година бяха купени 26 813 нови автомобили, уточнява вестникът.
 
‘‘Българският шофьор е много добре информиран и не е склонен на подобни експерименти", коментира той през смях.
 
Според управителя на дилър на "Нисан" Данко Идакиев българите са наясно, че качеството на китайските автомобили се повишава, но съществуват проблеми с изграждането на дистрибуторска и сервизна мрежа, и доставките на резервни части. "Изграждането на цялата тази инфраструктура, нужна за налагането на една марка, ще отнеме много време и пари", уточнява той.
 
Според говорителя на "Грейт Уол" Роджър Гао обаче компанията планира да води преговори с вече съществуващи дилъри, да предлагат и нейните коли.
 
Като пречка пред налагането на китайските автомобили "Интернешънъл хералд трибюн" посочва и че при покупката на кола в България, често значение имат емоциите, а не практичността.

Нова китайска или стар "Мерцедес"
"Хората на Балканите имат своеобразна йерархия на автомобилните марки, на база страна страната на произход. Най-популярни са германските коли, следват японските, френските, италианските и корейските. На китайските марки ще им е нужно време, за да се изкачат в тази неофициална йерархия", пояснява Митко Цонев.
 
‘‘Българите искат да правят впечатление със своя автомобил", коментира ситуацията и търговският мениджър в дилърство на "Рено" и "Дачия"Мерцедес", отколкото китайски автомобил.

Наскоро от компаниятя "Грейт Уол" обявиха, че през следващите три години ще открият заводи в пет нови държави - Сенегал, България, Венецуела, Малайзия и Филипините. Общият капацитет на новите фабрики е 100 000 бройки. Според предварителните информации българският завод ще прави 50 000 коли годишно - хечбеци, седани и SUV-модели.   Първи, още до края на тази година, врати ще отворят заводите в Сенегал и Филипините. Плановете на "Грейт Уол" са през тази година да продаде около 400 000 автомобила през тази година, като през 2015-та те стигнат 1.8-2 млн. бройки. Една третата от тях би трябвало да се лансират извън Китай.   Към момента "Грейт Уол" има заводи освен в Китай, също в Русия, Индонезия, Иран, Виетнам и Египет. Всички те са създадени чрез партньорство с местни компании.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати