25 Април 2024 г. Четвъртък

Скандално: 11 стотинки за пациент през нощта

2010-12-17 23:38:47

11 стотинки на пациент ще дава здравното министерство на всяко джипи за нощно дежурство, обяви министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов на извънреден събор на Българския лекарски съюз, който се проведе в Пловдив.

Общо 9 милиона лева е заделило министерството за денонощните дежурства на общопрактикуващите лекари, които ще се въведат от първи януари 2011 година.

Според министъра на здравеопазването парите са достатъчни.

“Не бива страхът да променяме нещата да ни кара 10 години да тъпчем на едно място“, заяви Константинов.

На извънредния си конгрес Българският лекарски съюз се обяви категорично против въвеждането на 24-часови дежурства за джипитата.

Според личните лекари, след като наредбата се приеме, медиците ще бъдат санкционирани, ако не приемат пациенти и през нощта.

“Тук става въпрос за дежурство в един кабинет без персонал, без охрана, без медикаменти и апаратура, която може да поддържа живота, просто ние взимаме едни слушалки и апарата за кръвно, заставаме в кабинета и целият град може да се извърви за тези 11 стотинки“, заяви пред Dnes.bg д-р Виктория Чобанова, която е общопрактикуващ лекар от София.

Здравният министър обаче не вижда драма в това, че всеки лекар ще взима по 11 стотинки на прегледан пациент през нощта.

“Всеки общопрактикуващ получава по 11 стотинки на записан пациент – 1000 пациенти – това са 110 лева“, пресметна министърът. По думите му, ако искат, джипитата могат да се групират, а ако не искат, могат да дават парите на някой спешен център, когато не работят.

“Тази наредба няма да улесни спешната помощ, а ще обърка категорично нещата. Болката на моя зъб е по-важна от инфаркта на съседа и това е човешко и нормално“, обясни професор Милан Миланов от БЛС.

Наредбата, която регламентира денонощните дежурства на джипитата, ще бъде публикувана на 28 или 29 декември в Държавен вестник.

Здравното министерство днес е превело 25 милиона лева по сметките на болниците. По този начин се погасяват 90% от задълженията към лечебните заведения.

Здравният министър съобщи още, че следващата седмица ще представи концепцията си за реформа в здравеопазването на БСП, ДПС и “Синята коалиция“.

“В здравеопазването не може да се търсят партийни дивиденти, защото една реформа не се прави за 2-3 години, а е необходима приемственост“, заяви пред лекарите министър Константинов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати