26 Април 2024 г. Петък

Лошият началник - фактор №1 за напускане на работа

2010-12-17 12:46:37
Най-важният човек в офиса е шефът. Но причините може да не са тези, които си мислите.


“Взаимоотношенията ви с началника в голяма степен определят риска от депресия и други психиатрични проблеми”, казва Брад Джилбърт, изследовател от Университета "Пардю" във Форт Вейн, Индиана.

В неговото изследване на служители от различни сектори, публикувано в сп. Work and Stress, Джилбърт открива, че взаимоотношенията с шефа са почти еднакви по значение с взаимоотношенията с партньора, когато се отнася до общото здравословно състояние. Дори и приятелски настроените колеги или добре платената работа не могат да компенсират лошите отношения с началника. 

Различни проучвания показват, че повече от половината от всички служители имат влошени, ако не и откровено нетърпими отношения с шефа си. Според скорошно проучване на Галъп, лошите отношения с началника са причина №1 за напускане на работа. Проблемите с него изпреварват всички други причини за неудовлетвореност на работното място, включително заплащането, продължителността на работното време или ежедневните задължения. 

Изследването налага категорично извода, че “хората напускат шефа си, не компанията”.
Какви са вашите отношения с шефа засяга дори физическото ви здраве. Още наемниците от “време оно” са открили, че “омразата към вишестоящия кара кръвта да кипи”.

В изследване на медицински сестри, проведено от Надя Вейгър, английска психоложка, се вижда, че работещите под ръководството на мениджъри с лошо отношение – липса на уважение, честност или съпричастност, са имали драматично по-високо кръвно налягане по време на работа, отколкото колегите им, управлявани от началници, оценени като внимателни и съпричастни. В резултат, хората с “кофти” шеф са били изложени на 20% по-висок риск от сърдечно заболяване.

Защо шефовете влияят по този начин?
Не само защото правят повишения неохотно, дават оценка на работата или поставят правилата за служителите, смята Ани Макий, която изследва работната среда. Хората са развили способност да бъдат изключително чувствителни към отправяните един към друг емоционални послания, дори и тези, които не са очевидно изразени. “Фигуративно казано, емоциите са заразни. В случай, когато шефът е в лошо настроение, е лесно да се “прихване” негативността, несигурността, стреса, които той пръска наоколо”, казва Макий.

Ричард Бояцис, професор по организационна психология казва, че има два типа взаимоотношения, които са възприемчиви на емоционално “заразяване” надолу. Негативността на шефа завлича служителите като мътна бавна река. Бояцис, който е работил като психотерапевт и е диагностицирал проблемите на управлението в много компании казва, че служители, които работят за щастливи и продуктивни мениджъри са склонни самите те да бъдат щастливи и продуктивни, както на работа, така и в къщи. И не е изненадващо, че да работиш за шеф, който е негативен, крещи или унижава, дърпа работниците и цялата организация надолу.
Ефектът от настроението на шефа може да бъде по-голям проблем за едни от служителите, отколкото за други.

Изследване в сп. Journal of Personality and Social Psychology разкрива, че някои хора са изключително чувствителни към невербалните знаци, които другите подават при разговор – малки промени в езика на тялото, тон на гласа, израз на лицето. Тези хора са способни да “подслушват” скритите мисли и чувства на другите – знаци, които изпращащият ги не е имал намерение да предаде.

Тази способност, която психолозите наричат “емоционална интелигентност”, може да се окаже проблематична, когато някой улови негативните чувства на другия. Някой със силни емоционални възприятия може не просто да се притеснява, че шефът тайничко не го харесва, той може да го знае като факт.

Специалистите съветват служителите да се опитат да създадат емоционална връзка с шефа, която да не е фокусирана върху изпълнението на определена задача или конкретни срокове. Те препоръчват да откриете какво шефът ви наистина харесва в работата си.

Самият акт на разговор за стремежите на човека, ценностите му, ще ви позволи да разберете началника си. Това може да помогне – да промени ъгъла във взаимоотношенията. Но ако това не се случи, опитът ви дава сам отговора – лошият шеф не си струва експерименти с вашето здраве.(а)
източник: zdrave.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати