20 Април 2024 г. Събота

АЕЦ "Белене" май ще го бъде

2010-07-06 13:52:16

 

Водят се активни разговори с Европейската комисия и със сръбския премиер за миноритарно участие в проекта АЕЦ „Белене“.

Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов след срещата си с първия вицепремиер на Русия Виктор Зубков.

Повече от час двамата обсъждаха бъдещето на съвместните енергийни проекти на София и Москва – АЕЦ „Белене“ и "Южен поток".

Борисов заяви, че се надява до септември да има резултат по всички задачи, които стоят пред финализирането на централата – привличане на европейски инвеститори, точна цена за след седем години (когато е пусковият срок), точен разчет за електроенергията и финансирането по етапи.

Премиерът отново заяви, че на мястото на централата сега има „един гьол“ и уточни, че Москва е запозната с този факт.

„С една дума, руската страна ме разбира много по-добре, отколкото нашите опоненти в България”, каза Борисов.

Виктор Зубков от своя страна заяви, че на срещата са постигнати много положителни резултати за АЕЦ „Белене“.

„Фактически може да се каже, че проектът е приключен – подготвени са документите за осъществяване на този проект“, коментира руският вицепремиер, който определи АЕЦ „Белене“ като „най-добре развитият проект в целия свят“. 

По думите му е постигната най-високата възможна сигурност на обекта. 

По отношение на проекта за изграждането на газопровода „Южен поток” премиерът Бойко Борисов е получил уверение, че наличната инфраструктура, по която сега тече руски газ, ще се използва, без да се намалява капацитетът.

Сегашният транзит за Гърция и Турция ще остане по старите тръби, а двойното увеличение на капацитета на "Южен поток" ще отиде за Западна Европа. 

По думите на Борисов печалбата за България от газопровода ще се удвои.

На днешната среща е обсъден и въпросът с цената на природния газ, по думите на Зубков той е поставен „абсолютно справедливо“.

Вицепремиерът заяви, че руската страна е обезпокоена от голямата разлика в цената газа на влизане в България и тази за крайните потребители. 

До четвъртък ще бъде направена проверка откъде се получава разликата.

„Иначе може да се стигне до ситуация да постигнем нива на цени, които удовлетворяват страната, но това да не бъде почувствано от потребителите”, коментира Виктор Зубков.

Той ще докладва на премиера Владимир Путин за възможностите за корекция в цената, въпреки че тя вече е договорена до 2010-2011 година.

В четвъртък българска делегация ще отпътува за Москва, където се очаква да бъдат изчистени детайлите около „Южен поток“ и да бъде обсъден въпросът с цената на природния газ.

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати