26 Април 2024 г. Петък

Пресата на 17 декември

2010-12-17 10:21:57

Общият бюджет на МВР за кризисната 2010 г. мина 1 млрд. лв. и се изравни с нивото за 2009 г., е водещата новина за Сега.  Правителството е отпуснало в сряда поредната извънредна субсидия от 15 млн. лв. за силовото министерство. С това допълнителните пари, дадени на МВР извън планирания и одобрен от парламента бюджет, станаха 47.47 млн лв. Извън Министерството на отбраната и регионалното министерство, които получиха най-големи допълнителни субсидии за покриване на неразплатени договори, както и традиционно дефицитния НОИ, секторът на вътрешните работи е най-толерираният от правителството, показва справка с отпусканите допълнителни субсидии. Бюджетът на МВР не бе орязан при юлската актуализация, при която парите на почти всички разпоредители бяха намалени с 20%, и въпреки това силовото ведомство не успя да се справи, обяснява вестникът.

Председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Вилфред Мартенс предложи организирането на неформална среща между България, Румъния и Франция, на която да се обсъди готовността за влизане на двете страни в шенгенското пространство, информира Дневник. Премиерът Бойко Борисов заяви, че ще търси подкрепата на ЕНП и че ще опита да обясни на френския си колега Франсоа Фийон какво е направила България. Такава среща обаче не се състоя, тъй като френският министър-председател не присъстваше на срещата. И България, и Румъния твърдят, че ще бъдат подготвени с техническите критерии за влизане в Шенген - единственият валиден критерий това да бъде решено още през март. От няколко месеца обаче Франция, както и Холандия обвързват влизането в пространството "без граници" с оценките за напредъка на двете страни и мониторинга за реформиране на правосъдните им системи. София се опитва да предотврати обвързването на влизането в Шенген с мониторинга, припомня изданието.

Премиерът допусна с половин уста отстраняването на Божидар Димитров, отбелязва още Дневник. Бойко Борисов заяви, че е готов да се разделя с министъра за българите в чужбина, "за да приключи веднъж завинаги темата за участието на хора от бившата ДС във властта". Поводът са коментарите, че премиерът не изглежда убедителен в намерението си да се освободи от такива хора сред посланиците, след като в правителството си е назначил министър без портфейл, сътрудничил на комунистическите тайни служби. "Сега, ако се стигне до политически консенсус, аз съм готов включително и с Божидар Димитров да се разделя, но веднъж завинаги това да приключи"Аз, ако трябва да направя крачка за един човек, ще я направя в името на благото на държавата. Но не е едно и също, ако си се напил веднъж, да те сравняват с алкохолик."

Пенсионната реформа може и да не стане факт от 1 януари 2011 г. заради намерението на президента Георги Първанов да наложи вето на текста, който премахва точковата система, и то още от догодина, пише Сега. Държавният глава обяви, че е възложил анализ на екипа си за подобна възможност. Той може да наложи ветото до две седмици от приемането на закона. Кодексът за социално осигуряване мина на второ четене през парламента на 11 декември, събота. До парламентарната ваканция остават 5 работни дни и за прегласуване на текстове няма време.

Лансираната от няколко дни от земеделското министерство "акция срещу спекулата с цените на хранителните стоки" все пак ще стартира въпреки абсурдната форма, чрез която държавата ще се опита да се намеси на пазара, коментира Дневник. Проверките за картелни споразумения или за дъмпингови цени, които в пазарните икономики се осъществяват от конкурентните регулатори, във варианта на министър Мирослав Найденов са трансформирани в следене на цените в търговската мрежа от екипи от служители на Държавния ветеринарно-санитарен контрол (ДВСК) и Комисията за защита на потребителите. Резултатите от акцията трябва да бъдат "дисциплиниращи" за търговците, обяви Найденов, който разчита, че присъствието на контролни органи в магазините ще накара бизнеса да "сваля цените". Тази теза беше посрещната с недоумение от търговския сектор, а инициативата беше определена като популизъм. По-късно се разбра и че събирането на статистически данни за цените ще се използва за целите на анализ, който се прави в рамките на ЕС, разкрива вестникът.

Цените на хранителните стоки хвърчат нагоре и по данни на статистиката за една година са се увеличили чувствително, научаваме от Труд. Най-голям е скокът при олиото - 37,1% през ноември спрямо същия месец на 2009 г. Хлябът е поскъпнал с 10,9 на сто, оризът - с 11,3% и т. н. Обратна е тенденцията при бялата и черната техника. Тя поевтинява за година средно с около 10% по данни на търговците.

Застрахователни компании са изнесли капитали за 1,65 млрд. лв. в страни от Европейския съюз към края на септември, сочат данни на БНБ, пише “Класа”. Ръстът на инвестираните в ЕС средства е 44%, или с 508 млн. лв., спрямо септември 2009 г. За сравнение в началото на кризата, или края на 2008 г., обемът им беше едва 324 млн. лв. Повечето компании изнесоха активите си извън България, защото рискът е по-малък, а доходността е стабилна, коментират експерти от бранша.

92 000 софиянци догодина ще плащат по-високи данък сгради и такса смет, съобщава 24 часа.  Увеличението е между 18 и 50% в зависимост от квартала. Повишението стана факт, след като вчера Столичният общински съвет гласува промените в зоните, по които се определя данъчната оценка на имотите. Така данъчните оценки на имотите в Дружба 2, която минава от 4-а в 3-а зона, се вдигат с 50%. С 45% скачат за Зона Б-5, тъй като кварталът прескача от 3-а в най-скъпата зона. В първа зона влизат Крива река и част от кв. Лозенец, но там повишението ще е с 25%. Скокът за богаташките квартали Драгалевци, Симеоново, Княжево, Малинова долина и др. е средно с 18%.

Личните лекари са готови да бойкотират въвеждането на 24-часови дежурства от началото на следващата година, разкрива Новинар. Зам.-председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Ивайло Попов очаква медиците масово да не се съгласят да извършват дежурства през нощта и уикендите, тъй като това допълнително ще ги натовари и няма да бъде адекватно заплатено. Председателят на организацията д-р Любомир Киров определя като дискриминационна за лекари и пациенти идеята на здравното министерство. Според него предвидената дежурна практика ще обхваща само 44 града, които имат население над 20 000 човека и 45% от населението няма да има реален достъп до лекар. Освен това неосигурените лица, които наброяват повече от 1 млн., няма да имат достъп до кабинетите.

Половината от психичноболните, които имат жилища на свое име и са настанени за лечение в клиники край София, са завлечени от имотната мафия, твърди Монитор. Част от пациентите са съблазнявани от измамниците с проститутки и обещания за бързи печалби. Други са били отвличани и държани под ключ, докато не прехвърлят домовете си. Проверка на вестника в психиатричната болница „Св Иван Рилски” показа, че 20-30% от пациентите там са оставени на улицата и лечебното заведение е единственото им спасение. „Положението е страшно, но това го правят от години. Очевидно има дупки в закона, които им го позволяват”, коментира директорката на болницата д-р Цветослава Гълъбова.

източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати