26 Април 2024 г. Петък

Таен опит на Лондон, Берлин и Париж да се замрази бюджетът на ЕС за 10 години

2010-12-17 10:15:27
Великобритания, Франция и Германия са се опитали в четвъртък тайно да постигнат замразяване на бюджета на Европейския съюз до 2020г. - ход, който ще вбеси Полша и други бедни страни от съюза.

Това съобщи лондонският в."Файненшъл таймс" в репортаж от срещата на европейските лидери в Брюксел, където е и българският премиер Бойко Борисов.

Британският премиер Дейвид Камерън лобирал в лични срещи пред лидерите на други големи вносители в бюджета на ЕС с надежда 10 държави да подпишат писмо с призив той да остане в сегашните си размери от 141.5 милиарда евро в следващото десетилетие.

Френският президент Никола Саркози и германският канцлер Ангела Меркел подкрепили писмото по принцип, но настояли то да остане в тайна, за да се избегне дипломатически скандал в момент, когато единството между 27-те държави видимо е докарано до предел от кризата в еврозоната, пише "Файненшъл таймс".

Веднага щом се разчуло за инициативата поляците заявили, че са "в пълна мобилизация", а имало и много други недоволни сред държавите, получаващи най-много от еврофондовете. Полша е най-големият нетен потребител – за 2009г. тя е получила 6.5 млрд. евро повече, отколкото е националната й вноска, твърди изданието.

Дипломати споделили, че Франция и Германия се споразумели да не се намаляват парите за земеделска политика, от които особено се ползват французите. Великобритания пък щяла да получи продължаване на сегашната ексклузивна система за възстановяване на част от вноските й в бюджета на ЕС.

Особено бил ядосан председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу, който се оказал изолиран от маневрата на Лондон, Париж и Берлин. Подобен ход трите държави опитали да направят и през 2003г. покрай преговорите за сегашния бюджет 2007-2013г.

Поляците търсят подкрепата на други източноевропейски членове на ЕС и в четвъртък сутринта са имали среща с Барозу, за да изкажат притесненията си. Варшава ще поеме председателството на ЕС през втората половина на 2011г. и една британско-френско-германска сделка по бюджета на практика ще я лиши от възможност да постигне каквото и да е по време на дискусиите за новия бюджет на Европейския съюз.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати