25 Април 2024 г. Четвъртък

10-те най-затлъстели държави в света

2010-12-17 10:13:00

 

Ако имате склонността към качването на излишни килограми по време на празниците, търсете вината в глобализацията. Обезпокоителното е, че докато ние дебелеем, светът става все по-малък за нас. В страните по света талията се разширява все повече и то с такива темпове, че здравните ескперти са измислили термин за тази епидемия -  globesity (от анлг. Глобално затлъстяване)

По света най-често срещаното диагностициране за затлъстяването става чрез изчисляването на индекса на телесна маса (ИТМ) – метод, който установява процента на телесната мазнина, базиран на ръстта и теглото на човека.   Според Световната здравна организация (СЗО) определението “наднормено тегло” съответства на човек с показател на ИТМ от 25 или повече, докато прекалено пълен е човек с ИТМ от 30 и нагоре.

Днес, всеки трети възрастен по света е с наднормено тегло, а всеки 10-ти пък е прекалено пълен. Изчисленията на Световната здравна организация сочат, че към 2015 г. броят на закръглените хора ще нарастне до 2,3 млрд. – показател, равняващ се на популациите на Китай, Европа и Съединените щати, взети заедно.

Повишаващите се нива на затлъстяването съвпадат със засилената модернизация и световния “бум” на силно преработените храни. В последните 50 години повечето от нас започнаха да ходят на работа, карайки автомобил, за сметка на ходенето пеша. Готвенето се превърна в лукс при наличието на готовите храни като Биг Мак и прочие, докато возенето в асансъор пък измести качването по стълби.

“Комбинацията от всички тези фактори е причината затлъстяването да придобива такава широка разпространеност в световен мащаб”, казва Джеймс Хоспидейлс, който е координатор за превенцията и контрола на хроничните заболявания в Панамериканската здравна организация. “Това, което е наистина тревожно, е че не само хората на средна възраст имат този проблем, но същото е и при децата и подрастващите, което е нещо ново.”

Решихме да разгледаме 10-те най-затлъстели нации по света, въз основа на национални здравни проучвания, съставени от СЗО в периода между 2000 г. и 2008 г.

1) Американска Самоа, където 93,5% от населението е с наднормено тегло

Традиционно, жителите на тихоокеанските острови ядат местни ястия, богати на комплексни въглехидрати и бедни на мазнини като банани, сладки картофи, корени от таро, кокос и риба. Рязкото увеличаване на затлъстяването на островите започва след Втората световна война, вследствие на засилената миграция на част от населението към страни като САЩ, Нова Зеландия, Франция и Австралия. С това се променили и традиционните хранителни навици, като семействата, заминали зад граница, пренесли западният начин на хранене у дома. Днес тази островна нация от южната част на Тихия океан е на върха на класацията за най-затлъстелите страни в света.

2) Кирибати, 81,5%  

Между 1964 г. и 2001 г., вносът на храни за най-слабо развитите страни в Тихия океан като Кирибати – държава, включваща 33 острова, скупчени около Екватора, бе увеличен шест пъти, според Организацията по прехрана и земеделие към ООН - агенция, създадена с цел борба с глада по света. Този внос е довел до огромен приток на мастни храни и преработени месни продукти, като мляно и накълцано месо от рода на шунката, както и овнешки карантии, често продавани на по-ниски цени от местната храна.

3) САЩ, 66,7%

В началото на 60-те само 24% от американците са били с наднормено тегло. Днес, две трети от американското население е затлъстяло и цифрите на кантара продължават да се покачват нагоре. Здравните експерти отдават ръста в затлъстяването на свръх продукцията на олио, мазнини и захар – резултат от 70-те години на 20 век, когато държавните стопански субсидии бяха насочени към много по-евтиното производство на продукти като високо фруктозен сироп от царевица, която е  често срещана съставка сред преработените храни. “Освен това, с промяната на инвестиционната политика в началото на 80-те години, се изискваше корпорациите да отчитат финансов ръст към Уол Стрийт на всеки 90 дни”, казва Мериън Нестле, професор по хранене в Нюйорксия университет и автор на книгата “Food Politics”. “Това накара хранителните компании да търсят нови пазарни стратегии, насочени към потребителите. Затлъстяването има множество косвени щети.

4) Германия, 66,5%

Когато стана ясно, че Германия е най-затлъстялата държава в Европа, здравните експерти обвиниха обичайните причини: бирата, мазните храни и липсата на физическа активност. Както останалата част от света, германците също страдат от лесното пораждане на зависимост към “боклуците” от сорта на бързите храни, както и към работа, предполагаща по-заседнал начин на живот. Като част от правителствената програма за намаляване на затлъстяването до 2020 г. се роди инициативата за сервирането на повече плодове и зеленчуци в държавните училища.

5) Египет, 66%

През 60-те години, в Египет се произвеждаше достатъчно храна за изхранването на хората с една балансирана диета от червено месо, птиче месо, леща, царевица и млечни продукти. Но от 1980 г., ръста в населението взе превез над произвеждането на храна и това доведе до нуждата от увеличаване на хранителния внос, от където се създадоха и по-некачествени хранителни навици. Затлъстяването сред египетските жени е особено високо и то бива често отдавано на различни културни табута относно практикуването на някакъв вид спорт, касаещ участието на нежния пол.

6) Босна и Херцеговина, 62,9%

Считайки затлъстяването за проблем само в страните с високи доходи, то страни като Босна и Херцеговина вече доказват, че това не е така. Затлъстяването се увеличава значително и в държави с нисък и среден бюджет. Босна и Херцеговина е пример за това. Там пушенето, пиенето и храненето с нездравословни храни стана по-масово по време на опустошителната война между 1992 г. и 1995г. Живеещите точно над прага на бедността в развитите държави, наддават килограми най-бързо, отчасти заради тенденцията да прибягват до евтини преработени храни, които са високо калорични и бедни на хранителни стойности.

7) Нова Зеландия, 62,7%     

В проучване на университета в Отаго, изследователите са установили, че времето, в което новозеландските деца прекарват пред телевизора, може да даде по-ясни прогнози за затлъстяването, отколкото от това какво ядат те или колко често правят физически упражнения. Проучването откри, че 41% от младежта до 26-годишна възраст, страдаща от наднормено тегло, гледа най-много телевизия. Тя не е основната причина новозеландци да трупат килограми, но телевизията е един модерен фактор, спомагащ за затлъстяването сред децата.

8) Израел, 61,9%

В последните 30 години броят на израелците с наднормено тегло се е увеличил тройно – доказателство за това, че страната е наистина част от Западният свят. Както в повечето развити страни отпуснатите израелци са предимно с по-ниска степен на образованост, докато еврейските жени, притежаващи полувисше образование имат най-ниски нива на затлъстяване, а пък арабските жени, завършили само с основна диплома, имат най-висок.

9) Хърватия, 61,4%

Хърватия, където сърдечносъдовите заболявания са основната причина за смъртните случаи, е също жертва на глобализиращия се хранителен пазар, който води до подмяната на традиционните хранителни навици с далеч по-евтините преработени храни от щатите и Европа, които затрупват лавиците в магазините. За разлика от останалите европейци, хърватските мъже имат по-висок процент на затлъстяване от хърватските жени, и клонят към още повече килограми с остаряването си. Не е тайна, че на благотворителна инициатива в Хърватия през юни месец бяха представени най-големите дънки в света – с размера н шест тенис корта – зашити от дарени 8,023 чифта дънки.

10) Обединеното Кралство, 61%

Миналият месец беше съобщено, че най-тежкият човек в света не е американец, а 48-годишен британец, живеещ в Ипсуич, който яде само познатата бърза храна и играе на компютърни игри. Той тежи цели 445 килограма. Обиколката на британските “коремчета” нараства поради същите причини, споменати и за останалата част от света. Скорошно проучване установи, че британците се класират на последните места сред европейските държави по физическа култура. Здравният министър Анди Бърнам коментира: “Ние наистина сме в опасност от това да станем известни като нацията, гледаща най-много спорт, но с това и като една от най-неактивните, когато става дума ние самите да го практикуваме”.

 

източник: actualno.com

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати