28 Март 2024 г. Четвъртък

На мода е традиционната Коледа

2010-12-17 10:02:39
Тази Коледа всичко традиционно е модерно. Обобщението не е лекомислено, то е направено след  Christmasworld във Франкфурт тази година, а това изложение диктува световните модни тенденции в коледната украса. Подкрепят го и примери от големите европейски столици. 

Въпреки че както казват дизайнерите, всичко е позволено, ако се съди по Christmasworld, тази година не може да се мине без обемни топки, фигурки на елфи, феи и, разбира се - ангели. Лъскавите гирлянди излизат от употреба, за да бъдат заменени от изкуствения сняг. Колкото до цветовете – почти всички са актуални: лилаво, червено, сребристо, сиво, бяло, яркозелено, оранжево, лимонено и златно. За лампичките - добре е да не са просто лампички, а да са като шишарка например.

Коледната елха остава в центъра на празнично настроение. На изложбата във Франкфурт дизайнерите са заложили на изкуствените елхи, които имитират почти до съвършенство естествените. Българската сценографка и дизайнерка Ева Вентова открива подобна тенденция и у нас. "Има страхотен бум на изкуствените елхи, които максимално приличат на истински", каза тя пред "Дневник". По думите й те едва сега навлизат на българския пазар, затова са и толкова търсени.

Според нея в украсата всичко е позволено, но все повече хора се завръщат към традиционните ръчно изработени играчки. Няколко дървени висулки вече чакали да ги закачи на елхата у дома й.

На Christmasworld отчитат, че преди празниците купувачите са привлечени най-много от скъпите неща. И у нас ръчно изработените играчки се харесват много по думите на търговци. Често обаче не красотата, а цената е решаващият фактор, казва продавачка в малък магазин-ателие.


Коледният ангел, изработен от дантела и естествени материали, е безспорният хит от години насам според нея. Най-малките фигури са по 4 лв., най-големите - по 25 лв. Това обикновено спирало клиентите, а пък и китайската конфекция е в пъти по-евтина. "А всеки ангел е различен и уникален, има своя дух и емоция, пипнат е от човешка ръка, която му е вдъхнала изражение и характер", оправдава цената продавачката.

Неин колега от магазин за сувенири в Студентския град прави същото сравнение за преспапиетата - стъклени топки, които при разклащане се изпълват с прехвърчащи снежинки. "Същата топка, направена в България, е двойно по-скъпа, но и също толкова по-качествена, а понякога и по-красива", казва той. По думите му всяка година се търси все едно и също – червените и заскрежени топки за елха, бели и сребърни гирлянди за украса, лампи за прозорците. Много са модерни и спрейовете, с които все едно прозорецът ти е замръзнал, препоръчва той.

Търговците все още не могат да кажат какво върви най-много. Повечето хора все още само разглеждали и преценявали. Момиче на щанд за украса обяснява, че "голямото купуване започва няколко дни точно преди Коледа". "Обикновено тогава дори не ни стига стоката."

Административните сгради отдавна са готови за празника. Петрана Топузова, която е управител на фирма за екстериорна и интериорна украса, отбелязва, че ако до миналата година външната украса и осветление са били предимно по обществени сгради, то сега все повече частни домове са грейнали в коледни светлини. Най-предпочитани са светлинни водопади и новата система "Ноуфолт", която имитира падащ сняг.


"Разликата е в това, че семействата предпочитат топлите и меки цветове, които да осветят домовете им, докато синьото и бялото са избирани по-често за магазини, банки и хотели", обясни тя. По думите й вече все по-честно се поръчва и така нареченото диодно осветление, защото то е икономично и силно.


Колкото и лампички и играчки да има в къщата обаче, поверието гласи, че всяка година на елхата трябва да бъде закичена поне една нова. Тя може да бъде направена и ръчно от всекиго. На много места се намират подходящи материали. В повечето книжарници се продават картонени шаблони на елени и елхи, колби с брокатени частици, декупажно лепило и бели топки с различна големина, които само чакат да бъдат изрисувани.


Преди години на ръка са се изработвали всички украшения. Традицията е от ХVІ век, когато за първи път семействата са започнали да поставят дръвчета в домовете си по Коледа. Коледните топки се използват за украса отпреди 300 години, а пък топки от пластмаса и стъкло, на каквито се радваме днес, са направени за първи път в Германия. Белите ангели стават част от коледния интериор след 1880 г.

 

източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати