20 Април 2024 г. Събота

Операцията в Афганистан е провал, гласи доклад на Европарламента

2010-12-17 09:48:58

Международната военна операция в Афганистан завърши с провал и дори влоши ситуацията със сигурността в тази страна, се казва в доклад, одобрен от Европарламента на сесията в Страсбург в четвъртък.

„Присъствието на талибаните беше недооценено, а способността на правителството на Карзай да осигури управление (в страната) е надценена и като резултат е обърнато малко внимание на възстановяването и развитието на страната”, се казва в доклада, цитиран от РИА Новости.

Според евродепутатите стратегията на ЕС по отношение на Афганистан се нуждае от кардинално преразглеждане с акцент върху политическото регулиране с участието на талибаните, както и на други военни групи и политически лидери, демонстриращи желание да се прекрати гражданската война, да се обяви „Ал Кайда” извън закона и да се гарантира спазването на фундаменталните права.

Евродепутатите са загрижени от влошаването на социално-икономическите показатели и индикатори на сигурността в Афганистан, тъй като афганистанците гледат на международните сили за поддържане на сигурността (ISAF) като на „окупационни сили”.

В тази връзка депутатите от Европарламента подлагат на критика САЩ заради опитите да „обезглавят” бунтовническите лидери, използвайки безпилотни летателни апарати, специални части и местните сили по сигурността, чиито действия често водят до гибел на местно население.

По оценка на ЕП провеждането на военните операции в Афганистан в периода 2001–2009 г. е струвало около 300 млрд. долара на САЩ. От страните на ЕС в силите на ISAF не са представени само Кипър и Малта, а общо европейският контингент наброява 32 000 военни.

Евродепутатите смятат за необходимо приемането на стратегия за Афганистан, която да е ориентирана към гражданското общество, а не върху военни операции, и която да предвижда мерки по изкореняването на бедността и дискриминацията на жените, както и унищожаването на посевите с опиумен мак, който се отглежда от около 3,4 млн. афганистанци.

Европейските парламентаристи изразяват загриженост за разхищението на част от средствата от международната финансова помощ за Афганистан и за корупцията в страната.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати