Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Септ 20
Начало arrow Икономика arrow Банковите промоции растат, кредитният портфейл не особено

Банковите промоции растат, кредитният портфейл не особено

  Print E-mail
2010-12-16 18:51:22
източник: dnevnik.bg

Промоционалните предложения на банките растат през последния месец на годината. Катализатор за това са коледните и новогодишните празници, като по този начин продължава тенденцията от последните няколко месеца.

Най-голяма е активността в сегмента на жилищното кредитиране, има предложения за намаления и бонуси по кредитни карти, както и промоционални кампании за депозитни продукти. До края на миналата година именно депозитите бяха единственият продукт, който кредитните институции рекламираха.

Броят на промоциите сега е далеч от този в периода 2005-2007 г., но се увеличават и са повече в сравнение с последните две години. Тонът на конкуренцията определено е спокоен и с нищо не напомня на агресивния лов на клиенти от годините на кредитния бум преди кризата и последвалата го депозитна война.

При кредитите промоциите са преди всичко за жилищни и само две-три по потребителски заеми. Включват стандартните облекчения, като намаляване на лихва за съответния промоционален период, освобождаване от такса за кандидатстване, намаление на други такси и комисиони, съпътстващи тегленето и обслужването на един заем.

На пазара отново се появиха кредити с фиксирани лихви за първите една до пет години от срока на заема, което беше характерно за времето на голямото кредитиране. Промоционалните условия важат за нови клиенти, а повечето жилищни заеми с по-ниски или фиксирани лихви не се предоставят за рефинансиране на текущо задължение.

Все още важат обаче някои от възстановените в началото на кризата ограничителни условия отпреди кредитния бум – превод на работна заплата по сметка в банката, поръчител и др. Продължава и обвързването за ползване на по-ниска лихва с други продукти и услуги на банките – ползване на различни пакетни програми, плащане на поне една комунална сметка, регистрация за интернет банкирането на съответната банка.

Има и случаи на по-облекчени условия – например потребителски кредит без поръчител (което, разбира се, е калкулирано в по-висока лихва), по-дълъг срок на заема, по-висок размер. Все условия, които бяха силно рестриктивни в пика на кризата. Появиха се дори и предложения за потребителски заеми без такса за предсрочно погасяване.

Пускането на оферти за заеми (което е признак за наченки на съживяване в апетита към кредитиране от страна на банките) реално продължава започналата тенденция на пропукване, но за да има реален ефект, изразен в ръст на кредитния портфейл, би трябвало да срещне и съответното търсене, което според банкери все още е ниско.

Така нарастването на портфейла на банковата система при жилищните и потребителските заеми не бележи почти никакъв напредък. Жилищните кредити се оказват единствените с по-устойчив ръст, който обаче е около и малко над нулата на месечна база (през октомври спрямо септември е 0.04%).

Годишният им темп на нарастване има по-добър вид – 3.7%, като намалява спрямо септември, когато е бил 4.7%. И като абсолютни стойности нарастването при ипотеките спада през последните месеци. Потребителските заеми пък три поредни месеца от август насам намаляват. През октомври отчетоха спад на годишна база от 0.8% при годишен ръст от 0.5% през септември.

Промоциите по кредитните карти в общи линии са ориентирани към стимулиране на безналичните плащания и са придружени или с награди срещу транзакции, или с отстъпки при покупки, направени с картата (Пощенска банка, Райфайзенбанк).

Провеждат се и съвместните кампании на картовите организации Visa и MasterCard и различни банки, които са с награди срещу транзакции и/или с благотворителна част на кампанията – банката отделя определен размер от таксата за транзакция. Колкото повече транзакции, толкова по-голяма сума за благотворителната кауза.

В момента банките могат и да се възползват от свитото потребление на домакинствата заради кризата и предлагат промоционални кампании по депозити, при които в общи линии само името на депозита е промоционално. Все пак за Коледа се появиха и оферти с наистина по-високи лихви по депозити – Прокредит банк, Банка ДСК, ОББ, Българо-американска кредитна банка и други.

Сроковете на промоционалите кампании по всички видове продукти в общия случай са или до края на декември тази година, или до края на януари 2011 г.

Тенденции

- Най-голяма е активността при жилищните заеми
- Отново се появиха кредити с фиксирани лихви за първите една до пет години от срока
- Повечето кредити с по-ниски или фиксирани лихви не се предоставят за рефинансиране на текущо задължение
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Икономика
  Новини България и Румъния ще създадат обща работна група, която да търси начини да се ограничи вносът на твърде стари и замърсяващи автомобили, съобщава Automedia. - - Двете съседни държави ще си партнират ...
  Новини Новите изисквания за касовите апарати на фирмите, които са регистрирани по ДДС, влизат в сила от днес.Срокът за юридическите лица без регистрация е до края на юни, а за търговците, които ...
  Новини Трите дружества в Българския енергиен холдинг (БЕХ) имат 3-месечен срок за плащане на глобата от ЕК от 77 млн. евро. Тези пари не идват от джоба на хората, заяви пред БНТ изпълнителният директор на ...
  Новини "Народът не знае какво ще се прави с над милиард и половина лева от бюджетния излишък." Това заяви в студиото на bTV проф. Христина Вучева.По думите ѝ имаме излишък от 2 ...
  Новини Завишение от 400% и цена от около 1200 лв. при настоящите условия за задължителната застраховка "Гражданска отговорност" ще плащат само 0,6% от собствениците на коли, или близо 18 хил. ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?