25 Април 2024 г. Четвъртък

Джипитата не искат дежурни кабинети

2010-12-16 16:32:50

Общопрактикуващите лекари няма да влязат в дежурните кабинети, които според наредба 40 на здравното министерство трябва да заработят от 1 януари догодина. Това съобщи шефът на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България д-р Любомир Киров. 

Джипитата отказват да се обединяват в групови практики и да работят извънредно нощем, както и през почивните дни. Организацията е против новата наредба, защото в нея липсват правила за организацията и финансирането на работата.

Дежурните кабинети нямат за цел да оказват спешна медицинска помощ, а "нещо като неотложна помощ, което никой не знае какво е". Тази помощ не е дефинирана и никой няма да осигури средствата за нея, защото тя не представлява само кабинет и лекар, а още сестра, санитар, консумативи, уреди, добави председателят на сдружението. 

"По повод на това какво ще предлагат тези кабинети. Представата на министъра е явно за нещо, което не би трябвало да търпи отлагане до следващия работен ден. Според неговите представи пакетът, който е вмъкнал в проекта за наредба, това е всичко, което ние предлагаме на нашите пациенти ежедневно. Включително профилактичен преглед на детенце. Ако бебенцето не спи, може в 2 часа през нощта да го доведете да му се направи профилактичният преглед в дежурния кабинет. Ако случайно имате кал в ухото, можете да дойдете да го промием. Само ако страдате от запек, да знаете, че в този пакет са изхвърлени две неща – очистителната клизма и очистителната лечебна клизма. Не се шегувам, говоря с факти", изтъкна Киров. 

Според него предвидените 9 милиона лева за дежурните кабинети са "прах в очите на личните лекари" и са крайно недостатъчни да покрият реалната стойност на полагания труд заедно с консумативите.  

"Има бледи сметки под сурдинка, че ще се плащат около 100 лв. на дежурство на кабинет”, казаха от сдружението.

За да работят ефективно обаче, джипитата се нуждаят от сестра и санитар, а ако дежурните са трима или поне двама души, 100-те лева ще се окажат нищожно заплащане за 12 часа работа, обясниха те.

"За тези, които уж разбират от остойностяване, например да претеглиш едно детенце и да го преслушаш, е равно на това да претеглиш, преслушаш, направиш кардиограма, интерпретираш изследванията на възрастния човек. Аз се опитах да го обясня с пример, че все едно Бойко Борисов да плаща една и съща цена за 200 метра и за 1 километър магистрала“, обясни нагледно Киров. 

Освен това подобни кабинети се предвижда да има само в населените места с над 20 хиляди жители. В 5100 населени места има недостиг на лекари, какво ще се случи с 45-те процента от хората, които и сега няма как да стигнат до лекаря, попита Киров. 

От сдружението смятат, че е по-добре вместо дежурни кабинети да се организират кол центрове, към които лекарите да дават дежурства. Според Киров това ще е много по-ефективно и по-полезно за пациентите, отколкото 24-часовите дежурни кабинети.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати