20 Април 2024 г. Събота

Фидосова: Едно си Мая знае, едно си Мая лае!

2010-12-16 16:27:34

ГЕРБ и Коалиция за България отново си размениха словесни престрелки в парламента по повод новия Изборен кодекс.

Този път на върха на атаката бяха две дами – председателят на правната комисия Искра Фидосова и червената Мая Манолова.

Конкретният спор беше за знака, с който вотът да се отбелязва в бюлетината. От ГЕРБ настояват да се поставя само знак "X".

Мая Манолова посочи, че ако остане само този вариант, ще се стигне до много недействителни гласове. Как ще се преценява кой знак е "X" и кой "+" например, попита Манолова. 

"Едно си Мая знае, едно си Мая лае и бае", нападна я Фидосова.

Съпредседателят на парламентарната група на ГЕРБ отбеляза, че с въвеждането на „Х” се слага край на порочната практика на контролиране на вота.

 

От ГЕРБ дори показаха нагледно на лист хартия как точно изглежда този знак. Фидосова помоли свои колеги да покажат на голям картон знак "Х" и да го завъртят на различни посоки, за да се види, че не се променя, независимо от положението на картончето.

По думите на Фидосова досега е имало различни начини за контролиране на вота, сред които в квадратчето да се поставят различни знаци „Х”, „чавка”, „+”, „минус”, „елхичка”, „борче” „кръгче”. Тя посочи, че застъпниците са стояли и са следили дали бройката излиза.

"Вместо да се държите тук като момичетата на късмета и като шоугърли, можехте да се изкажете по същество", разлюти се Мая Манолова.

"Вместо да ги разнасяте тези квадратчета, помислете, че когато „Х“ е написан като „+”, вотът ще е недействителен", допълни тя.

 

"Не само че ще има един знак "Х", но и ще бъде с един цвят химикал, който ще се слага в тъмната стаичка", отговори Фидосова.

 

Павел Шопов от "Атака" посочи, че проблемът не е на левицата, а на ДПС, и каза, че от движението явно ще трябва да правят "курсове по хиксология", тоест как се пише знакът "хикс".

Аспарух Стаменов от ГЕРБ отбеляза, че "децата още в предучилищна възраст трябва да знаят какво е това квадратче и да го оцветяват и да го попълват".

"Знакът „Х” представлява пресечените диагонали в квадрата", разясни той.

Лидерът на РЗС Яне Янев пък показа диск, в който ставало ясно как се манипулира вотът със знака „Х”, и посочи, че ГЕРБ готви масова фалшификация на изборите.

Фани Христова от мнозинството му отговори, че една лъжа дори сто пъти да я повтори, няма да стане истина и било ясно по коя свирка играе Янев.

В крайна сметка след два часа дебати депутатите решиха на второ четене, че на парламентарните избори ще се гласува с отделни бели бюлетини, на които ще бъде написано името на партията, имената на кандидатите от съответната листа и квадратче пред името на всеки кандидат за поставяне на знак "Х", отразяващ предпочитанието на избирателя. 

От левицата се заядоха и с връщането на отделните бюлетини и настояха да се гласува с интегрална бюлетина на парламентарните избори.

Мая Манолова подчерта, че отделните бюлетини подпомагат контролирането на вота и купуването на гласове.

От ГЕРБ отново направиха показно, като разгънаха пред депутатите модел на интегрална бюлетина, дълга няколко метра, и я сравниха с чаршаф.

"Така ще изглежда интегрална бюлетина с преференция", заяви Искра Фидосова.

"Явно левицата не иска мажоритарен вот, защото е ясно, че в такава бюлетина хората няма да могат да намерят кандидата и да поставят отметка", изтъкна тя.

"Не виждам какъв е проблемът бюлетината да представлява една книжка, в която всеки гражданин да намери партията, за която иска да гласува, респективно кандидата, когото иска да предпочете", не остана длъжна Мая Манолова.

При гласуването парламентът прие на евроизборите гласуването да бъде с отделни бюлетини.  На президентските избори ще се гласува с обща бюлетина. 
Гласуването за общински съветници, кметове на общини и кметства  се извършва също с общи бюлетини.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати