19 Април 2024 г. Петък

Младенов: 45% от посланиците ни – агенти, е колосална излагация

2010-12-16 10:23:27

България няма да бъде представлявана от посланици, принадлежащи към ДС – точка! Кой каквото иска да говори, заяви министърът на външните работи Николай Младенов по Нова телевизия относно обявените имена на посланици, бивши агенти на Държавна сигурност (ДС).

"Който смята, че 20-30 човека е гръбнакът на нашата дипломация, много дълбоко бърка", категоричен бе Младенов. Той сподели, че е започнал консултации с парламентарните групи в НС.

Според него, без значение какви са индивидуалните качества на хората, публикувани от комисията, все пак, рискът за България е голям.

"45% от посланиците ни да са агенти на ДС, е колосална излагация – възмути се външният министър. – Това не може да продължи по този начин и България има риск за авторитета си", обясни още той.

"Не е моя инициатива да излизам с тези списъци, а публикуването им стана, защото има закон, има график, по който се проверяват всички – просто сега дойде редът на тази проверка", припомни Младенов, като уточни, че цялостната проверка на комисията се прави именно за да няма двоен стандарт.

"Аз няма да продължа да живея в този сапунен сериал, в който в продължение на 20 г. някой вади някакво листче и започва да разказва нещо", изтъкна дипломат номер едно. "В началото на годината ще бъде внесен проектът за промени в закона и ще бъдат прегледани назначенията, които зависят от МС, за които няма нужда от президентски указ.

Ще обясня на президента абсолютно коректно по всички въпроси и ще поговорим, за да намерим правилното решение, което е в интерес на името на България", обеща Николай Младенов.

Запитан дали очаква някой от посланиците сам да се откаже от поста си, Младенов каза, че това зависи от индивидуалната им преценка. "Не познавам всички от тях, за някои от тях е учудващо и за мен, че са в този списък. Въпросът е не в индивидуалните характеристики на всеки един човек – погледнете на картата на света и кажете дали България може да си позволи през 2011 г. това да продължи", запита риторично външният министър.

"Това е непростимо – това е риск за страната и това трябва веднъж завинаги да бъде решено – каза Младенов. – Ако някой е знаел за всичко това, още по-зле за него, защото не виждам откъде може да знаеш, тъй като докладът на комисията бе публикуван вчера.

Аз не съм ходил да се ровя по досиетата на хората – който го е правил, толкова по-зле за него"Изненадах се, че 45% от посланиците са агенти на ДС, и това наистина е много и се изненадах, че този процент, вместо да намалява, той се увеличава".

Външният министър уточни, че това няма да го допусне, каквато и цена да трябва да се плати. "Не може да се държим като някакви живеещи на Луната хора и не сме свързани със света".

Младенов бе категоричен, че компромиси няма да бъдат правени, но трябва да се прецени точно за местата и да се вземе решение. Той очаква НС да даде политическата си оценка за това.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати