23 Април 2024 г. Вторник

Първанов заплаши с вето Изборния кодекс

2010-12-15 22:24:46

Президентът Георги  Първанов предупреди, че може да наложи вето върху Изборния кодекс.

След като търпеливо изслуша 3-часова дискусия за кодекса, организирана от гражданско движение „АБВ“, държавният глава обяви, че е чул доста основания за връщането на редица пунктове от него за ново обсъждане.

„Апелирам към онези, които гласуват, да не мислят само за 2011 или 2013 г., а по-стратегически“, каза Първанов.

Все пак той отбеляза, че ще обсъди с юридическия си екип текста, след което ще вземе окончателно решение.

Промените в изборното законодателство трябва да трябва да бъдат част от комплексна реформа на политическия модел. Това не се случва. С този кодекс се претоплят, възпроизвеждат се познати норми, които трасират пътя към спечелването на служебна победа, смята Първанов.  „Бих използвал друга метафора - вземането на своеобразна "изборна зестра“, допълни държавният глава.

Президентът се обяви и срещу двустепенната регистрация на партиите за участие в местните избори - първо на политическите сили на централно ниво и след това на коалициите.

По отношение на финансирането на предизборните кампании Първанов изтъкна, че е необходимо да се сведат до минимум, дори и да се забранят разплащанията на ръка и всички плащания да стават само по банков път.

С този Изборен кодекс ГЕРБ предлагат черновата на окончателния протокол на ЦИК за резултатите от изборите, посочи по време на дискусията депутатът от Коалиция за България Мая Манолова.

Тя допълни, че с него управляващите искат да елиминират политическите си конкурентите, да демотивират хората и да улеснят контролирането на вота и манипулирането на резултатите.

С този Изборен кодекс гражданите ще гласуват по-малко и ще избират по-малко, категорична е тя.

Забраната жителите на малките населени места с до 350 души да избират свой кмет практически ще откаже от изборите хората от 1063 села. В големите градове, които вече няма да избират районни кметове, живеят над 2 млн. души, допълни тя.

Отказът от интегралната бюлетина и връщането на отделната бяла бюлетина е връщане години назад от добрите изборни практики. Ще си припомним неща, които отдавна бяхме забравили - предварителното раздаване на бюлетини, контролирането на вота, индианската нишка, посочи още Манолова. 

 "Ние в парламента правим всичко възможно, доколкото ни  позволяват парламентарните средства, да коригираме и да не допуснем приемането на такъв Изборен кодекс. След Народното събрание ще бъде ред на другите институции - на президентската, на Конституционния съд, на европейските институции", изтъкна тя.

Председателят на ЗНС Стефан Личев се възмути от пренебрежението на властта към хората от селата. Непрекъснато им се внушава, че трябва да избягат оттам, смята Личев. Според него броят на селата, които няма да избират кметове, следващата година може да достигне 1400-1500.

С обсъждания Изборен кодекс се отнемат правата на 40% от българските граждани да гласуват по един или друг начин, изчисли той.

Според социолога Андрей Райчев управляващата коалиция между ГЕРБ и Атака не прави нищо ново - тя се държи по най-типичния за български управляващи начин - променя правилата в своя полза.

Кой знае какви предимства ГЕРБ и Атака  не са си записали, посочи той.  Правилото, което трябва да въведем, е съвсем друго - през мандат - не можеш ти да смениш правилата на следващите избори, на по-следващите – може, смята социологът.

Според депутата от ДПС Янко Янков настоящият Изборен кодекс ще демотивира гражданите, ще доведе до по-ниска избирателна активност и до по-ниско качество на местната власт.

Българският гражданин е лишен директно от правото да гласува, което противоречи на конституцията, посочи той.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати